Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Έρχονται βαθιές μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα

Έρχονται βαθιές μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα

Τη βούληση να προχωρήσει σε βαθιές και διευρυμένες μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που θα έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση στο κείμενο μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε χθες Τετάρτη στην Ομάδα των Βρυξελλών (Brussels Group).

Τη βούληση να προχωρήσει σε βαθιές και διευρυμένες μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που θα έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση στο κείμενο μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε χθες Τετάρτη στην Ομάδα των Βρυξελλών (Brussels Group).

Ειδικότερα, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αναφέρει στη λίστα της ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος ταλανίζεται από πελατειακές σχέσεις, από πολύ στενές σχέσεις με τα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και το πολιτικό σύστημα, μέσω παροχής δανείων που δεν συμβαδίζουν με τις αρχές του τραπεζικού συστήματος, αλλά και από πρακτικές στην παροχή δανείων που είτε είναι πολύ σφιχτές είτε είναι πολύ χαλαρές.

«Η κρίση έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων», σημειώνει η ελληνική πλευρά και δεσμεύεται για «βαθιές και διευρυμένες μεταρρυθμίσεις που θα έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την απαραίτητη πιστωτική επέκταση και την ορθή διαχείριση, διατηρώντας αποστάσεις από ύποπτες πρακτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν».

Όπως τονίζεται η αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι βασική προτεραιότητα ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και στη βάση αυτή η κυβέρνηση επιθυμεί να εξετάσει τη δυνατότητα, σε συνεννόηση με τους θεσμούς, της δημιουργίας μίας εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων, η οποία θα αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μέσω της χρήσης των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στο σημείο αυτό αναφέρεται πως οι ελληνικές αρχές με τη βοήθεια των θεσμών και των εγχώριων τραπεζών, θα θέσουν συγκεκριμένα κριτήρια για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης (π.χ. εισόδημα δανειολήπτη, επίπεδο προσωπικής περιουσίας, κ.α..), ενώ ξεκαθαρίζεται πως θα υπάρξει προστασία μόνο της πρώτης κατοικίας και υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που εστάλη στο Brussels Group προκύπτει πως η κυβέρνηση εξετάζει την ενίσχυση του ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΤΧΣ. Ειδικά για την Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρεται πως ο βασικός ρόλος της, πέραν από τη νομισματική σταθερότητα θα περιλαμβάνει την προστασία επιχειρήσεων και καταναλωτών από όσους παρέχουν χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες. Ως εκ τούτου οι εξωδικαστικές διαμάχες και τα αντίστοιχα αιτήματα μπορεί να τα διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω της δημιουργίας μίας κατάλληλης εσωτερικής υπηρεσίας.

Τέλος, εκφράζεται και η πρόθεση δημιουργίας ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την μεταρρύθμιση, αλλά και τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των περιφερειακών τραπεζών με οδηγό τη διεθνή εμπειρία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο