Δεν αλλάζει το σύστημα της μηνιαίας παρακράτησης φόρου
Εγκαταλείπεται ως μη ρεαλιστικό το σχέδιο της τρόικας για την καθιέρωση από τον Ιανουάριο του 2015 ενός νέου συστήματος μηνιαίας παρακράτησης φόρου. Στις προβολές που έκανε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων καταδείχθηκε πως η μηνιαία παρακράτηση φόρου που πρότεινε η τρόικα οδηγούσε σε τεράστιες επιβαρύνσεις φορολογούμενους με εισοδήματα από ενοίκια, από ελευθέριο επάγγελμα ή και αγροτικά εισοδήματα.
Εγκαταλείπεται ως μη ρεαλιστικό το σχέδιο της τρόικας για την καθιέρωση από τον Ιανουάριο του 2015 ενός νέου συστήματος μηνιαίας παρακράτησης φόρου.
Το εν λόγω σύστημα θα έφερνε ριζικές αλλαγές στη μηνιαία παρακράτηση φόρου των μισθωτών και συνταξιούχων καθώς προέβλεπε πως οι εργοδότες ή τα ασφαλιστικά ταμεία θα παρακρατούσαν από τον μισθό ή τη σύνταξη το 1/12 των ετήσιων φόρων για τα συνολικά εισοδήματα. Με τον τρόπο αυτό, η τρόικα θεωρούσε πως θα έμπαινε φρένο στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ θα απλοποιούνταν η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Ωστόσο, στις προβολές που έκανε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων καταδείχθηκε πως η μηνιαία παρακράτηση φόρου που πρότεινε η τρόικα οδηγούσε σε τεράστιες επιβαρύνσεις φορολογούμενους με εισοδήματα από ενοίκια, από ελευθέριο επάγγελμα ή και αγροτικά εισοδήματα.
Παραλλήλως, έχει διαπιστωθεί πως με την υφιστάμενη δομή του φορολογικού συστήματος όσοι εισπράττουν έναν μισθό ή κύρια και επικουρική σύνταξη, με την παρακράτηση που τους γίνεται σε μηναία βάση σχεδόν εξαντλούν την φορολογική τους υποχρέωση, οπότε για την πλειονότητα των φορολογουμένων δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η μηνιαία παρακράτηση φόρου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ανδρουλάκης: Ο πρωθυπουργός να απολογηθεί στους κτηνοτρόφους – Οφείλει διαφάνεια, ενημέρωση και λογοδοσία
- Αυτοκίνητο έπεσε στο λιμάνι του Πειραιά – Σώα η οδηγός
- Χημικά, πετροπόλεμος και συλλήψεις: Σοβαρά επεισόδια στο Παρίσι μετά τη λήξη του Σενεγάλη – Μαρόκο (vids)
- Έβρισαν τον Ντίαθ οι συμπαίκτες του για το πέναλτι!
- Η Euroleague όρισε τον Ντιφαλά στο Παναθηναϊκός – Μπασκόνια
- Γροιλανδία: «Δεν σκέφτομαι πλέον αποκλειστικά την ειρήνη» – Νέες απειλές Τραμπ και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες
- Ταΰγετος: «Είχαν κακώσεις και δεν μπορούσανε να περπατήσουν» – Αίσιο τέλος για τους 8 ορειβάτες
- Αγρότες: Ψαλιδίζει τις προσδοκίες ο Τσιάρας – «Η κυβέρνηση έχει κάνει τις τελικές της ανακοινώσεις»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-134x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)













































![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-315x220.jpg)












Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442