Μόσχα: «Κατά λάθος» πέρασαν οι ρώσοι στρατιώτες τα ουκρανικά σύνορα
Οι ρώσοι στρατιώτες που συνελήφθησαν στην ανατολική Ουκρανία πέρασαν «κατά λάθος» τα ουκρανικά σύνορα, ισχυρίστηκε πηγή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας την Τρίτη. Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας δημοσιοποίησαν τη Δευτέρα βίντεο που δείχνει τους συλληφθέντες ρώσους αλεξιπτωτιστές στην ανατολική Ουκρανία.
Οι ρώσοι στρατιώτες που συνελήφθησαν στην ανατολική Ουκρανία πέρασαν «κατά λάθος» τα ουκρανικά σύνορα, ισχυρίστηκε πηγή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας την Τρίτη.
Το Κίεβο είχε ανακοινώσει νωρίτερα τη σύλληψη των στρατιωτών.
«Οι εν λόγω στρατιώτες μετείχαν σε περιπολίες στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και τα διέσχισαν αναμφίβολα κατά λάθος, ακολουθώντας τμήμα στο οποίο δεν υπήρχε οροθέτηση» δήλωσε η πηγή αυτή, την οποία επικαλούνται τα επίσημα πρακτορεία ειδήσεων Itar-Tass και Ria-Novosti.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας, δέκα ρώσοι αλεξιπτωτιστές συνελήφθησαν στη Τζερκαλνέ, περί τα 20 χλμ. από τα σύνορα και 50 από το Ντονέτσκ, το προπύργιο των φιλορώσων ανταρτών.
Πρόκειται σύμφωνα με το Κίεβο για στρατιώτες του 331ου συντάγματος της 98ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας που έχει τη βάση της στην κεντρική Ρωσία.
Κατά τη σύλληψή τους οι άνδρες έφεραν πάνω τους ταυτότητες και όπλα και δήλωσαν ότι είχαν σταλεί στη ρωσική περιοχή του Ροστόφ, στα σύνορα των ουκρανικών περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, που ελέγχουν οι αυτονομιστές, και στη συνέχεια εστάλησαν στο ουκρανικό έδαφος.
Η ρωσική στρατιωτική πηγή υπογράμμισε ότι οι άνδρες δεν προέβαλαν καμιά αντίσταση και δήλωσε ότι ουκρανοί στρατιώτες έχουν επανειλημμένα διασχίσει τα σύνορα.
Το Κίεβο κατηγορεί συχνά τη Ρωσία ότι στέλνει στρατιώτες ή τεθωρακισμένα στο ουκρανικό έδαφος, βάλλει με πυροβολικό στο ουκρανικό έδαφος και παρέχει όπλα και μαχητές στους αντάρτες.
Η Μόσχα διαψεύδει και αρνείται ότι προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.
«Η παραπληροφόρηση όσον αφορά την ‘εισβολή’ μας δεν λείπει» δήλωσε τη Δευτέρα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας δημοσιοποίησαν τη Δευτέρα βίντεο που δείχνει τους συλληφθέντες ρώσους αλεξιπτωτιστές στην ανατολική Ουκρανία.
«Επισήμως μετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις σε διάφορες γωνιές της Ρωσίας. Στη πραγματικότητα εμπλέκονται σε στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας» έγραψε ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Βαλέριι Χετελέι στη σελίδα του στο Facebook.
«Προχωρούσαμε σε φάλαγγες κατ’ άνδρα στα χωράφια, όχι στον δρόμο. Μάντεψα (ότι βρισκόμουν στην Ουκρανία) όταν άρχισαν να μας βομβαρδίζουν. Δεν ξέρω σε ποια στιγμή διασχίσαμε τα σύνορα» αναφέρει ο δεκανέας Ιβάν Μιλτσακόφ, ο οποίος σύμφωνα με το βίντεο που μεταδόθηκε από την υπηρεσία Τύπου του ουκρανικού στρατού, είναι ρώσος πολίτης γεννημένος το 1995.
Ο άνδρας δήλωσε ότι είχε ενημερωθεί πως θα μετέβαιναν στην Ουκρανία αλλά δεν τούς είχαν διευκρινίσει το στόχο της αποστολής τους. «Μας χρησιμοποιούν σαν κρέας για τα κανόνια, δεν ξέρουμε γιατί μας έστειλαν εδώ» προσθέτει.
Ένας ακόμη αλεξιπτωτιστής, ο Ιβάν Ρομαντσόφ εξήγησε από την πλευρά του ότι αρχικά νόμιζε πως μετείχε σε στρατιωτικές ασκήσεις, για τις οποίες τους είχε ζητηθεί να καλύψουν με λευκή μπογιά τους αριθμούς κυκλοφορίας των στρατιωτικών τους οχημάτων.
«Όταν εξερράγη το τεθωρακισμένο μου άρχισα να φοβάμαι. Κατάλαβα πως αυτό δεν ήταν στρατιωτικές ασκήσεις και ότι εδώ είναι ο πόλεμος μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας» συνέχισε προσθέτοντας πως «αυτά που μεταδίδει η ρωσική τηλεόραση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ήταν δυνατόν να καταλήξουμε σε ουκρανικό έδαφος έχοντας χάσει την πορεία μας; Αν μιλάμε για όλο το λόχο, όχι» απαντά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Η πρόβλεψη του Κομπανί για τον Χάρι Κέιν «επειδή είναι ξεχωριστός παίκτης»
- Γροιλανδία: Οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν και η γεωπολιτική σημασία της χώρας μεγαλώνει
- Συνταγή: Πουτίγκα σοκολάτας με κακάο
- Νέες προσφυγές δήμων και κατοίκων στο ΣτΕ για μπόνους δόμησης και πολεοδομίες
- Καιρός: Τετραήμερο ουκρανικό ψύχος θα σαρώσει τη χώρα – Η εξέλιξη των χιονοπτώσεων ανά περιοχή
- Εϊναι οι πιπεριές «ασπίδα» για το ανοσοποιητικό μας;
- Ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη – Η «Ιθάκη» βάζει σε κίνηση Ανδρουλάκη και Φάμελλο
- Λειψυδρία: Ελπιδοφόρα σημάδια από τον Μόρνο μετά τις αυξημένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 17.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tamara-badran-H94-jtvjess-unsplash-1-315x220.jpg)























































![Η Σέινμπαουμ ζήτησε από τις ΗΠΑ να μειώσουν την ζήτηση ναρκωτικών ανάμεσα στους νέους [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/sheinbaum321-315x220.jpg)









Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442