Αναβάθμιση της Πορτογαλίας από τον οίκο Moody’s
Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την αξιολόγηση του δημόσιου χρέους της Πορτογαλίας κατά μία βαθμίδα, στο «Ba2», λόγω της βελτίωσης της δημοσιονομικής κατάστασης και την επερχόμενη έξοδο της χώρας από το διεθνές σχέδιο οικονομικής διάσωσης.
Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την αξιολόγηση του δημόσιου χρέους της Πορτογαλίας κατά μία βαθμίδα, στο «Ba2», λόγω της βελτίωσης της δημοσιονομικής κατάστασης και την επερχόμενη έξοδο της χώρας από το διεθνές σχέδιο οικονομικής διάσωσης.
H Moody’s συνοδεύει την αναβάθμιση της οικονομίας της Πορτογαλίας με θετικές προοπτικές και αναφέρει τους τρεις βασικούς λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση:
- «Η κατάσταση του προϋπολογισμού στην Πορτογαλία έχει βελτιωθεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν και το δημόσιο χρέος θα αρχίσει να μειώνεται το τρέχον έτος, αν και παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα».
- «Το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ επιπλέον, σε σύγκριση με ότι προβλεπόταν το περασμένο έτος, γεγονός που καταδεικνύει την ισχυρή δέσμευση της χώρας προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης».
- Η Πορτογαλία -προσθέτει η Moody’s- θα βγει από το τριετές σχέδιο οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ( ΔΝΤ ), πολύ σύντομα, χωρίς να καταφύγει σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή.
«Η χώρα έχει ανακτήσει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές» τονίζει ο Moody’s.
«H πορτογαλική οικονομική ανάκαμψη παγιώνεται, χάρη στις εξαγωγές που συνεχίζουν να παρουσιάζουν ισχυρές επιδόσεις» αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, προβλέποντας μια «βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, χάρη στις πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί από τις αρχές».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
- Τρίπολη – Νεστάνη: Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικία
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Τρεις ανατροπές υπέρ των παιδιών
- Η Μολδαβία αποχώρησε από την ευρασιατική ομάδα ΚΑΚ της οποία ηγείται η Ρωσία
- Η Premier League αποθέωσε τον Κωστούλα για το καταπληκτικό γκολ (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442