Παράταση προθεσμιών για δικαιολογητικά αυθαιρέτων
Έως τον Φεβρουάριο του 2015, καταληκτική ημερομηνία του νόμου 4178/2013 για τα αυθαίρετα, παρατείνεται η αρχική ηλεκτρονική υποβολή των δικαιολογητικών για δηλώσεις που έγιναν στην αρχή της εφαρμογής του νόμου, ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ. Ενόψει, δε, και της ολοκλήρωσης του πληροφοριακού συστήματος, παρέχεται μεγαλύτερη προθεσμία, πέραν της αρχικής ενδεικτικής προθεσμίας των έξι μηνών που είχε παρασχεθεί, για την ηλεκτρονική υποδοχή των στοιχείων
Έως τον Φεβρουάριο του 2015, καταληκτική ημερομηνία του νόμου 4178/2013 για τα αυθαίρετα, παρατείνεται η αρχική ηλεκτρονική υποβολή των δικαιολογητικών για δηλώσεις που έγιναν στην αρχή της εφαρμογής του νόμου, ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ.
Ενόψει, δε, και της ολοκλήρωσης του πληροφοριακού συστήματος, παρέχεται μεγαλύτερη προθεσμία, πέραν της αρχικής ενδεικτικής προθεσμίας των έξι μηνών που είχε παρασχεθεί, για την ηλεκτρονική υποδοχή των στοιχείων ώστε να μην υπάρχουν κενά και αμφιβολίες για την εφαρμογή των διατάξεων.
Ειδικότερα, με την τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης, η οποία υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ, Νίκο Ταγαρά, προβλέπεται ότι ο μηχανικός υποχρεούται να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών έως την καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στις διατάξεις του Ν. 4178/2013.
Επίσης, με την ίδια υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι τα στοιχεία των δηλώσεων που υποβλήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4014/2011 και έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ή βρίσκονται σε αρχική υποβολή με πληρωμένο παράβολο, μεταφέρονται υποχρεωτικά στις διατάξεις του Ν. 4178/2013 με προσαύξηση 1% ανά μήνα καθυστέρησης μετά την παρέλευση του α’ εξαμήνου εφαρμογής του Ν. 4178/2013, το οποίο είχε οριστεί ως προθεσμία μεταφοράς.
«Το ΥΠΕΚΑ επένδυσε στη συνεργασία κράτους, μηχανικών και πολιτών για να υπάρξει καταγραφή αυθαιρέτων και αυθαιρεσιών. Η συνεργασία αυτή χρησιμοποιεί ένα πληροφοριακό σύστημα και μία βάση δεδομένων εξαιρετικής σημασίας για την πολιτεία, η οποία, σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου που σύντομα θεσμοθετείται, δίνει τη δυνατότητα αποτύπωσης της πραγματικής, υπάρχουσας κατάστασης του δομημένου χώρου και βοηθά τον ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό» δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Πώς θα εκπληρώσει η ΕΕ την υπόσχεσή της στα παιδιά; – Το ένα τέταρτο των παιδιών στην Ευρώπη αντιμέτωπο με τη φτώχεια
- Συνταγή: Σφουγγάτο
- Ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει σύγκληση του «Συμβουλίου Ειρήνης» για τη Γάζα στις 19 Φεβρουαρίου
- Όλες οι αλλαγές στις εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες
- Γίνε μάστερ της ηρεμίας – Πώς να κρατήσεις το στρες υπό έλεγχο
- Βελτιωμένος ο καιρός το Σάββατο: Άνοδος της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Πού θα βρέξει
- Μπλόκο σε πωλήσεις και ενοικιάσεις παλαιών κατοικιών
- Το μάθημα των Αζτέκων: Πώς η εξουσία του φόβου και του εξαναγκασμού οδηγεί στην κατάρρευση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 07.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/pexels-laython-photos-214987610-28760144-1-315x220.jpg)






































![H Λιβύη παρέδωσε ύποπτο για την επίθεση του 2012 σε προξενικό χώρο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/al-bakoush-libya-us-315x220.jpg)
























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442