Για παραπλάνηση της κοινής γνώμης» κάνει λόγο αναφερόμενος στο ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν, ασκώντας σκληρή κριτική στην τρόικα και στην Κομισιόν του οποίους κατηγορεί ουσιαστικά για παραποίηση και επιλεκτική χρήση μεμονωμένων στοιχείων.

Ο διάσημος σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης κ. Ζιν είναι γνωστός επικριτής των προγραμμάτων βοήθειας προς την Ελλάδα και υποστηρικτής της άποψης ότι η χώρα μας θα έπρεπε να αποχωρήσει από το ευρώ προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητά της.

«Τα δημοσιονομικά υπόλοιπα είναι πάντα θετικά, εάν αφήσεις απέξω αρκετά στοιχεία δαπανών. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τηρεί κανείς τους κανόνες της Eurostat και όχι να τους κάμπτει κατά βούληση όπως είναι κάθε φορά βολικό» λέει μεταξύ αλλων.

«Στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για τέτοια πλεονάσματα προϋπολογισμού», αναφέρει ο κ. Ζιν σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Αυτό που έβαλε η τρόικα να ανακοινώσει ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες ήταν ένας αριθμός, ο οποίος απλώς εξαιρούσε οποιαδήποτε στοιχεία δαπανών τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως μη επαναλαμβανόμενα, κυρίως το κόστος διάσωσης των τραπεζών, αν και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει ότι στα επόμενα χρόνια δεν θα απαιτηθούν περαιτέρω κεφάλαια για τη διάσωση των τραπεζών.»

» Τα δημοσιονομικά υπόλοιπα είναι πάντα θετικά, εάν αφήσεις απέξω αρκετά στοιχεία δαπανών. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τηρεί κανείς τους κανόνες της Eurostat για τον υπολογισμό του πρωτογενούς ελλείμματος και όχι να κάμπτει αυτούς τους κανόνες κατά βούληση όπως είναι κάθε φορά βολικό».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με τους κανόνες του Μάαστριχτ και όπως ανακοίνωσε η Eurostat, το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2013 έφτασε τα 23 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 12,7% του ελληνικού ΑΕΠ.

Το πρωτογενές έλλειμμα που ανακοινώθηκε από την Eurostat, με άλλα λόγια το έλλειμμα χωρίς το βάρος των επιτοκίων, ήταν σαφώς αρνητικό, στο 8,7% του ΑΕΠ, συνεχίζει ο κ. Ζιν και τονίζει:

«Η ελληνική κυβέρνηση σαφώς δεν έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, όπως μεταδόθηκε χθες. Η Ελλάδα είναι στο χείλος της χρεοκοπίας και θα είχε αναγκαστεί να κηρύξει πτώχευση προ πολλού, εάν οι ιδιωτικές πιστώσεις δεν είχαν αντικατασταθεί από πιστώσεις με χαμηλό επιτόκιο από τα κράτη-μέλη».

«Όλες οι προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που έχουν δημοσιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από την τρόικα και την ΕΕ βασίζονταν σε δραματικά υπερβολικές εκτιμήσεις ανάπτυξης.»

» Ο μόνος λόγος που η Ελλάδα μπορεί να έχει και πάλι πρόσβαση στις χρηματαγορές είναι οι άμεσες και οι υπαινισσόμενες υποσχέσεις διάσωσης από την κοινότητα των κρατών και την ΕΚΤ, οι οποίες σημαίνουν ότι, σε περίπτωση κρίσης, την αποπληρωμή θα αναλάμβαναν οι φορολογούμενοι άλλων χωρών», καταλήγει ο Γερμανός οικονομολόγος.

Καχυποψία σε Λονδίνο και Ουάσινγκτον

Η επιβεβαίωση του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος, την Τετάρτη, από την Eurostat δεν ήταν αρκετή για άρει την καχυποψία. Οι πιο «σκληρές» φωνές αμφισβήτησης ήρθαν από το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον, με δημοσιεύματα στον Guardian και τη Wall Street Journal αντίστοιχα.

Στη βρετανική εφημερίδα, ο αρθρογράφος Λάρι Έλιοτ αμφισβήτησε ευθέως την ανακοίνωση της Eurostat με δημοσίευμά του με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας είναι σε δεινή κατάσταση και το μαγείρεμα των βιβλίων δεν βοηθά».

Στη Wall Street Journal το αντίστοιχο δημοσίευμα της Ματίνα Στέβις και του Τσαρλς Φόρελ έχει τον επίσης χαρακτηριστικό τίτλο «Κι άλλα Greek Statistics; Η τρόικα επιβεβαιώνει το πρωτογενές πλεόνασμα».

Και στις δύο περιπτώσεις η επιχειρηματολογία είναι ανάλογη με εκείνη που χρησιμοποιεί ο Χανς-Βέρνερ Ζιν: Αν χρησιμοποιηθεί ο αυστηρός ορισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος και από το δημοσιονομικό έλλειμμα των 23 δισ. ευρώ το 2013 αφαιρεθούν τα 7,2 δισ. ευρώ για πληρωμές τόκων, τότε η Ελλάδα εμφανίζει έλλειμμα 16 δισ. ευρώ, αντί πρωτογενούς πλεονάσματος.

Στην προκειμένη περίπτωση κάτι έχει αφαιρεθεί. Πρόκειται κυρίως για το έκτακτο (εφάπαξ) κόστος της στήριξης του τραπεζικού τομέα και την επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ.

Με άλλα λόγια, στον υπολογισμό της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας αφαιρέθηκαν έκτακτες ροές προκειμένου «να αποτυπώσουμε καλύτερα την υποκείμενη δομική δημοσιονομική θέση» της χώρας, όπως εξήγησε στην WSJ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σίμον Ο’ Κόνορ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο