
Αποκλίσεις στους προϋπολογισμούς πέντε φορέων του Δημοσίου το 2013
Πέντε φορείς του Δημοσίου παρουσίασαν απόκλιση από τους στόχους που είχαν τεθεί στον προϋπολογισμό τους το 2013, βάσει των στοιχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την επίτευξη των στόχων φορέων γενικής κυβέρνησης και νομικών προσώπων με προϋπολογισμό άνω των 20 εκατ. ευρώ. Επίσης, το ΤΧΣ δεν έχει υποβάλει στοχοθεσία για το 2013, ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέβαλε μόνο για το τελευταίο τρίμηνο 2013.
Πέντε φορείς του Δημοσίου παρουσίασαν απόκλιση από τους στόχους που είχαν τεθεί στον προϋπολογισμό τους το 2013.
Πρόκειται για το Πράσινο Ταμείο, το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών, τον ΕΟΤ, το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και τον Ειδικό Λογαριασμό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σχετικά με την επίτευξη των στόχων των φορέων της γενικής κυβέρνησης και των νομικών προσώπων με προϋπολογισμό άνω των 20 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία αν και όλοι αυτοί οι φορείς πρέπει να αποστέλλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στοιχεία με τους στόχους και την πορεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών τους εντούτοις:
– Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν έχει υποβάλει στοχοθεσία για το 2013.
– Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέβαλε στοχοθεσία μόνο για το τελευταίο τρίμηνο του 2013.
Από τους υπόλοιπους 24 φορείς οι δεκαεννέα βρίσκονται εντός στόχου το δωδεκάμηνο 2013.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους πέντε φορείς που παρουσιάζουν αποκλίσεις από τους στόχους δωδεκαμήνου:
– Το Πράσινο Ταμείο και το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών έχουν βελτιώσει την απόκλιση που παρουσίαζαν τα προηγούμενα τρίμηνα η οποία και κυμαίνεται σε ποσοστό μικρότερο του 5% σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί για το δωδεκάμηνο.
– Ο ΕΟΤ και το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης -ΕΤΕΑΝ ΑΕ παρουσίασαν για πρώτη φορά απόκλιση στο τελευταίο τρίμηνο.
– Ο Ειδικός Λογαριασμός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο απόκλιση η οποία όμως περιορίστηκε σημαντικά σε σχέση με τις αποκλίσεις που είχε παρουσιάσει τα προηγούμενα τρίμηνα.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στη σχετική ανακοίνωσή του, η συνολική απόκλιση οφείλεται στον ετεροχρονισμό των εισροών και εκροών των εκτελούμενων έργων, σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί.
Ειδικότερα, όπως εξηγεί, η απόκλιση των εσόδων (κατά 146.783.008 ευρώ) του ΕΤΕΑΝ ΑΕ σε σχέση με τους στόχους του δωδεκαμήνου οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ενώ είχαν προϋπολογιστεί εισπράξεις από εκποίηση τίτλων Ελληνικού Δημοσίου (λόγω καταπτώσεων δανείων) ποσού 150 εκατ. ευρώ για το έτος 2013, πραγματοποιήθηκε είσπραξη μόλις 0,8 εκατ. ευρώ.
Η απόκλιση των εξόδων (κατά 51.715.081 ευρώ) σε σχέση με τους στόχους του δωδεκαμήνου οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του 2013 πληρώθηκαν καταπτώσεις δανείων συνολικού ποσού 101,8 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης 150 εκατ. ευρώ.
Η απόκλιση που παρουσιάζει ο ΕΟΤ οφείλεται αφενός στη μη είσπραξη των ποσών που προβλέφθηκαν από την ειδική χρηματοδότηση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ύψους 37,2 εκατ. ευρώ και αφετέρου στην εξόφληση επενδυτικών δαπανών ύψους 12,5 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) η απόκλιση που παρουσιάζεται οφείλεται σε υπερεκτίμηση των αποδόσεων των τόκων των επενδεδυμένων κεφαλαίων, καθώς και στη μη απόδοση από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης του συνόλου των εισφορών από συντάξεις που παρακρατήθηκαν.
Η απόκλιση που παρουσιάζεται στο Πράσινο Ταμείο οφείλεται στο γεγονός ότι τα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα το δωδεκάμηνο σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί, λόγω της νέας ρύθμισης για τη νομιμοποίηση-τακτοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων, η οποία προβλέπει περισσότερες δόσεις και μειωμένα ποσά προστίμων.
Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι «για τα νομικά πρόσωπα που θα παρουσιάζουν αδικαιολόγητες αποκλίσεις από τους τριμηνιαίους στόχους θα πρέπει τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα να μεριμνήσουν για τις αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις μείωσης των αποκλίσεων προκειμένου να εναρμονιστούν με την ευρύτερη προσπάθεια που λαμβάνει χώρα για την εδραίωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Economist: Μετρά αντίστροφα ο χρόνος του private credit – Ορατή μια νέα κρίση στην παγκόσμια οικονομία;
- Γουέστ Χαμ – Λιντς Γιουνάιτεντ 2-4 πεν. (2-2 κ.α.): Πρόκριση «θρίλερ» στην 4άδα του FA Cup για τα «Παγώνια»
- Υποκλοπές: Πασχίζει η Σοφία Βούλτεψη να βγάλει καθαρό τον Γρ. Δημητριάδη και εκτίθεται
- Γλυφάδα: Χειροπέδες σε 3 άνδρες που απείλησαν αστυνομικούς με αεροβόλο όπλο, μαχαίρι και σφυρί
- Τα επαγγέλματα που η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να αγγίξει και οι νέοι που τα επιλέγουν
- Μιχαηλίδης: «Δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε»
- Σαραγόσα – Μπαρτσελόνα 86-92: Δύσκολο «διπλό» για τους Μπλαουγκράνα πριν τον Παναθηναϊκό
- Ο Κιρ Στάρμερ δεν θέλει τον Κάνιε Γουέστ στο Λονδίνο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 05.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/filip-kvasnak-LUrr8X4RDw4-unsplash-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442