Προβόπουλος: Χρειάζεται νέο πρότυπο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στις εξαγωγές
H προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση είναι πλέον ορατή, τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, Γ.Προβόπουλος, σημειώνοντας ότι δεν ήταν βέβαιο εξαρχής ότι η χώρα θα απέφευγε τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ. Ωστόσο, πρόσθεσε, απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και η μετάβαση σε νέο πρότυπο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια.
H προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση είναι πλέον ορατή, εκτίμησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ.Προβόπουλος, μιλώντας στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Ο κ. Προβόπουλος επισήμανε ότι δεν ήταν βέβαιο εξαρχής ότι η χώρα θα απέφευγε τη χρεοκοπία και την έξοδο της από το ευρώ. Τελικώς όμως, όπως είπε, η καταστροφή αποτράπηκε με τη βούληση του ελληνικού λαού, τις προσπάθειες διαδοχικών κυβερνήσεων και τη στήριξη των εταίρων.
Στη διάρκεια της διαδρομής αυτής η ΤτΕ άσκησε τα θεσμικά της καθήκοντα για την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και των καταθέσεων. Απέτρεψε έτσι μια ανοικτή τραπεζική κρίση, και το τραπεζικό σύστημα αναδιατάχθηκε σε νέες βάσεις.
«Να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις»
Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι προϋπόθεση προκειμένου η χώρα να μετατρέψει τη σταθεροποίηση της οικονομίας σε ανάκαμψη και στη συνέχεια σε δυναμική ανάπτυξη, αποτελεί η προώθηση των μεταρρυθμίσεων για την εκ βάθρων ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα.
Παράλληλα, πρέπει «να ενθαρρύνουμε με κάθε μέσο τη διαδικασία μετάβασης σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια».
Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ελλιπούς χρηματοδότησης της οικονομίας ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών θα επιτρέψει και τη σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης.
Ωστόσο, επισήμανε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι τάσεις του παρελθόντος, όταν ένα μεγάλο μέρος των πιστώσεων κατευθύνθηκε προς επενδύσεις σε κατοικίες και κατανάλωση.
Τέλος, αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα υπογράμμισε ότι διαθέτει πλέον διευρυμένες δυνατότητες και το καθιστά πόλο έλξης ξένων κεφαλαίων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο της επιστροφής στις αγορές και για το ελληνικό δημόσιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τραμπ: Ο πάπας Λέων είναι ελεύθερος να λέει ό,τι θέλει, αλλά έχει αδυναμίες στην εξωτερική πολιτική
- Το Ιράν χαιρετίζει τη συμφωνία του Λιβάνου με το Ισραήλ – «Εντάσσεται» στην εκεχειρία με τις ΗΠΑ
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: – Παραιτηθείτε… – Δεν εκβιάζομαι…
- Η βαθμολογία στη Euroleague και τα σενάρια για τον Παναθηναϊκό
- Μπαρτζώκας: «Το επίπεδο της Euroleague είναι καλύτερο από ποτέ»
- Europa League: Τα ζευγάρια των ημιτελικών – Πότε είναι ο τελικός
- Γκολ και highlights από τις ρεβάνς του Europa League (vids)
- Ο αποκλεισμός της ΑΕΚ έκλεισε την πόρτα της 10άδας στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/theodor-vasile-QgV8nrpQjQ8-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442