Στο μαρτυρικό χωριό Λιγκιάδες μεταβαίνει ο πρόεδρος της Γερμανίας
Στα Ιωάννινα και συγκεκριμένα στο χωριό Λιγκιάδες θα βρεθεί το μεσημέρι ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ, συνεχίζοντας την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Ο Γκάουκ θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο για τους εκτελεσθέντες από τους ναζί, ενώ το απόγευμα θα επισκεφθεί την Συναγωγή των Ιωαννίνων, όπου και θα συνομιλήσει με μέλη της εβραϊκής κοινότητας.
Στα Ιωάννινα θα βρεθεί το μεσημέρι ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ, συνεχίζοντας την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα.
O γερμανός πρόεδρος θα επισκεφθεί μαζί με τον Κάρολο Παπούλια το μαρτυρικό χωριό Λιγκιάδες, όπου οι ναζί του ορεινού τάγματος της Βέρμαχτ Εντελβάις εκτέλεσαν εν ψυχρώ 92 άτομα, κυρίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Ανάμεσα στα παιδιά αυτά ήταν κι ένα βρέφος έντεκα μηνών.
{{{ map }}}
Ο Γκάουκ θα καταθέσει στεφάνι, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η δήλωση που θα κάνει στο χωριό.
Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας είχε θέσει ευθέως στον γερμανό ομόλογό του θέμα γερμανικών αποζημιώσεων και κατοχικού δανείου.
«Δεν παραιτηθήκαμε ποτέ από τις διεκδικήσεις και για τις αποζημιώσεις και για το κατοχικό δάνειο. Απαιτείται άμεση λύση του προβλήματος με ταχύτατη έναρξη των συνομιλιών» είπε ο Κάρολος Παπούλιας.
Ο γερμανός πρόεδρος δήλωσε καταρχήν αναρμόδιος και πρόσθεσε: «Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να πάρω θέση διαφορετική από αυτή που έχει η γερμανική κυβέρνηση και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να βρω τα κατάλληλα λόγια, για να αναγνωρίσω την ευθύνη των γερμανικών κατοχικών στρατευμάτων έναντι της Ελλάδας».
- Θέμα γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε ο Κ.Παπούλιας στον Γ.Γκάουκ
- Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί από τις αποζημιώσεις
- Γ.Γκάουκ: Ευχαριστώ τους Έλληνες που έμειναν συνετοί στην κρίση
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Επιστημονική παρέμβαση στο Δήμο Παγγαίου για την πρόληψη φυσικών κινδύνων
- Θάνατος Μαραντόνα: Ξεκινά ξανά η δίκη, ένα χρόνο μετά
- Τουρκία: Βίντεο από τη στιγμή που ένοπλος εισβάλλει σε λύκειο και ανοίγει πυρ
- «Αγροδιατροφική καταστροφή» – Οι αυξήσεις στα τρόφιμα λόγω Ορμούζ θα διαρκέσουν χρόνια, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
- Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκε ο 42χρονος για τη δολοφονία του 64χρονου στην Ευκαρπία – Αρνείται τις κατηγορίες
- Η κόρη του Ρίτσαρντ Μπάρτον, το διαζύγιο των γονιών της και η σχέση της με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ
- Διαμαρτυρία της Μπαρτσελόνα πριν τη ρεβάνς με την Ατλέτικο για το… χορτάρι του «Μετροπολιτάνο» (vid)
- Ψηφιακή ετικέτα: Το νέο πεδίο μάχης για την ενιαία αγορά στην Ευρώπη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442