Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Νέλσον Μαντέλα
Στο Union Buildings, την έδρα της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης στην Πρετόρια, μεταφέρθηκε με κάθε επισημότητα η σορός του Νέλσον Μαντέλα, προκειμένου να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Η τελετή στη μνήμη του ηγέτη της Ν.Αφρικής, ένα 24ωρο νωρίτερα, υπήρξε μια εκδήλωση παγκόσμιας ενότητας, όπου μέχρι και ο Ομπάμα έδωσε το χέρι του στον Ραούλ Κάστρο.
Στο Union Buildings, την έδρα της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης στην Πρετόρια, μεταφέρθηκε με κάθε επισημότητα η σορός του Νέλσον Μαντέλα, προκειμένου να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.
Η τελετή στη μνήμη του ηγέτη της Ν.Αφρικής, ένα 24ωρο νωρίτερα, υπήρξε μια εκδήλωση παγκόσμιας ενότητας, όπου μέχρι και ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε το χέρι του στον Ραούλ Κάστρο.
- Η ιστορική χειραψία Ομπάμα-Κάστρο
- Η τελετή στη μνήμη του Μαντέλα
- Αφιέρωμα in.gr: Φάρος ελευθερίας ο Νέλσον Μαντέλα
«Είναι μία στιγμή υπερηφάνειας για κάθε πολίτη. Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ο Μωυσής του κόσμου. Χθες ο Ομπάμα και ο Κάστρο έσφιξαν τα χέρια για πρώτη φορά, και αυτό έγινε στη Νότια Αφρική. Ο Μαντέλα το έκανε αυτό» είπε ένας νεαρός που είχε παρει θέση στο πεζοδρόμιο για το πέρασμα της πομπής πριν πάει στη δουλειά του.
Κατά την αναχώρηση από το στρατιωτικό νοσοκομείο, το προσωπικό συνόδευσε με τραγούδια το φέρετρο.
«Έχω την αίσθηση ότι είναι το τέλος μίας εποχής» είπε με δάκρυα στα μάτια μία γυναίκα.
Στην είσοδο της έδρας της κυβέρνησης, ουρά εκατοντάδων ανθρώπων είχε ήδη σχηματισθεί κατά την άφιξη της πομπής. Το μνημείο για τους πεσόντες των δύο παγκοσμίων πολέμων έχει σχεδόν καλυφθεί από μία θάλασσα λουλουδιών, σημειώματα και λούτρινα αρκουδάκια που έχει αφήσει το πλήθος.
{{{ map }}}
«Ons lief jou» (Σε αγαπάμε), αναγράφεται σε ένα πανό στα afrikaans, των πρώτων ολλανδών εποίκων της Nότιας Αφρικής.
Ένα παιδί έγραψε σε μία κάρτα: «Αγαπημένε Τατά Μαντίμπα, ευχαριστώ που μού έμαθες να συγχωρώ».
Το Σάββατο η σορός του Μαντέλα θα μεταφερθεί στο μικρό χωριό Κούνου, στη γη των προγόνων Κόζα του Μαντέλα, όπου και θα ενταφιασθεί δίπλα στους γονείς και στα τρία από τα παιδιά του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Γουατεμάλα: 7 αστυνομικοί δολοφονούνται από συμμορίες μετά τις εξεγέρσεις σε φυλακές
- Συναγερμός για μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο στις Αχαρνές
- Γροιλανδία: ΕΕ και Βρετανία δεσμεύονται για την κυριαρχία της Δανίας, λέει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ελαφρύτερα εκκαθαριστικά
- Δεκατρία σιδηροδρομικά δυστυχήματα με νεκρούς στην Ισπανία από τις αρχές του αιώνα
- Συρία: Ο επικεφαλής των κουρδικών δυνάμεων επιβεβαιώνει τη συμφωνία εκεχειρίας που ανακοίνωσε ο αλ Σάρα
- Η Γερμανία ζητά απάντηση από την ΕΕ στους νέους δασμούς του Τραμπ και θέτει θέμα για την εμπορική συμφωνία
- Ιαπωνία: Η μεγαλύτερη εταιρεία σάλτσας σόγιας αποκτά …γεύση για deals
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442