Δημοψηφίσματα για αποφάσεις που αφορούν την ΕΕ ζητούν γερμανικά κόμματα
Τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την ΕΕ, όπως η μεταβίβαση εξουσιών στις Βρυξέλλες ή η χρημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προτείνει η ομάδα εργασίας που είναι υπεύθυνη για τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία. Αντίθετο το CDU της Μέρκελ, λέει ότι αυτό θα υπονομεύσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την ΕΕ, όπως η μεταβίβαση εξουσιών στις Βρυξέλλες ή η παροχή χρημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προτείνει η ομάδα εργασίας που είναι υπεύθυνη για τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία. Αντίθετο το CDU της Μέρκελ, λέει ότι αυτό θα υπονομεύσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Η πρόταση αυτή εκφράστηκε σε έγγραφο ομάδας εργασίας που είναι επιφορτισμένη με τη εξεύρεση συμβιβαστικών προτάσεων ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).
«Ο πληθυσμός θα πρέπει να ερωτάται ευθέως για ειδικής σημασίας αποφάσεις ευρωπαϊκής πολιτικής» αναφέρει το έγγραφο, το οποίο δεν έχει εγκριθεί από μία ευρύτερη ομάδα πολιτικών, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να μην δει ποτέ το «πράσινο φως».
Το έγγραφο ζητά τη διενέργεια δημοψηφίσματος για αποφάσεις όπως η είσοδος νέων κρατών-μελών στην ΕΕ, η μεταβίβαση σημαντικών εξουσιών στην Ένωση, ή η δέσμευση γερμανικών δημοσίων κεφαλαίων στο επίπεδο της ΕΕ.
«Όταν πρόκειται για τέτοιες αποφάσεις, θέλουμε να ανοίξουμε το δρόμο για τη διεξαγωγή ομοσπονδιακών δημοψηφισμάτων» τονίζει το έγγραφο που ήρθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.
Το έγγραφο συντάχθηκε από ομάδα εργασίας για την εσωτερική πολιτική με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Ντίτριχ της βαυαρικής Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU) και τον Τόμας Όπερμαν, ανώτερο στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).
Κατά της πρότασης τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του γερμανικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU, Γκίντερ Κρινγκς. «Η θέση του CDU είναι ξεκάθαρη: είμαστε αντίθετοι στην υπονόμευση της κοινοβουλευτικής νομοθέτησης» δήλωσε.
Το SPD, δια μέσου της γενικής γραμματέως του κόμματος, Άντρεα Ναλς, επιβεβαίωσε ότι στηρίζει την πρόταση που αναφέρεται στο έγγραφο, ωστόσο παραδέχθηκε ότι δεν είναι σίγουρο πως θα υπάρξει συναίνεση στο στρατόπεδο της Μέρκελ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βρετανία: Νέα αποστασία βουλευτή των συντηρητικών – Μεταπήδησε στο κόμμα του Φάρατζ
- Ρόκετς – Πέλικανς 119-110: Σπουδαία νίκη και ματς-ορόσημο για τον Ντουράντ (vids)
- Πακιστάν: Αυξήθηκε σε 11 ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο – Πάνω από 60 αγνοούμενοι
- Ιράν: η Ισλαμική Δημοκρατία στο σταυροδρόμι
- Όταν τα ντοκιμαντέρ γίνονται screen therapy: Από το πολιτικό χάος στη μαγεία της σύνδεσης και το προσωπικό στοίχημα ενός διάσημου σεφ
- Σχεδόν μισός αιώνας – Οι πρωταγωνιστές της αρχικής σειράς «Δυναστεία» 45 χρόνια μετά την πρεμιέρα
- Κίνηση στους δρόμους: Κλειστές λωρίδες λόγω έργων σε Κηφισό, Αττική Οδό και Βουλιαγμένης – Πού υπάρχουν προβλήματα
- Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-134x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)




















![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-315x220.jpg)







































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442