Ποσό 100 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για τις μικρομεσαίες της Κύπρου
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συνέρχεται στις 18 Νοεμβρίου στο Λουξεμβούργο, για να επικυρώσει κατ' αρχήν απόφαση για έγκριση ποσού ύψους 100 εκατ. ευρώ, το οποίο πρόκειται να διατεθεί προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κύπρου, ενώ θα χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συνέρχεται στις 18 Νοεμβρίου στο Λουξεμβούργο, για να επικυρώσει κατ’ αρχήν απόφαση για έγκριση ποσού ύψους 100 εκατ. ευρώ, το οποίο πρόκειται να διατεθεί προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κύπρου, ενώ θα χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.
Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ μιλώντας την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου, μετά από συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, τόνισε ότι το μέτρο αυτό είναι ένα έκτακτο μέτρο για να αναζωογονηθεί η χρηματοδότηση του εξωτερικού εμπορίου της χώρας.
Σημείωσε ότι παρόμοιο πρόγραμμα εφαρμόστηκε πριν από πέντε μήνες στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία.
Όπως αναφέρθηκε, εάν και εφόσον εγκριθεί από το ΔΣ της ΕΤΕπ θα υπογραφεί σχετική συμφωνία στις 15 Δεκεμβρίου και η Κύπρος θα πάρει ως πρώτη δόση τα 100 εκατ. ευρώ σχεδόν αμέσως ή αρχές του νέου έτους.
Το κονδύλι θα διοχετευτεί στην κυπριακή αγορά τον ερχόμενο Μάρτιο.
Με το κονδύλι αυτό η κυπριακή κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα ταμείο επιχειρηματικότητας και θα παραχωρεί δάνεια προς τις τράπεζες, οι οποίες θα δεσμεύονται να δίνουν επίσης δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τα δάνεια αυτά θα παραχωρούνται με μειωμένο επιτόκιο και το ύψος θα καθορίζεται από τον υπουργό Οικονομικών.
Οι τράπεζες θα προσθέτουν ισόποσο ποσό (δηλαδή άλλα 100 εκατ.) το οποίο θα διοχετεύουν προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αυτό το ταμείο επιχειρηματικότητας που θα δημιουργηθεί θα χρηματοδοτεί και το ταμείο κατά της ανεργίας των νέων.
Στις δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης τόνισε πως και τα δύο προγράμματα απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα και επανέλαβε την δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει κάθε χρηματοοικονομικό εργαλείο που προσφέρεται από την ΕΤΕπ, προκειμένου να δώσει πηγές χρηματοδότησης στους τομείς όπου υπάρχει η μεγαλύτερη δυσκολία.
Αναρωτιέσαι γιατί κάποιοι άνθρωποι αποκτούν τεράστια επιρροή και followers στα social media, ενώ άλλοι μένουν στην αφάνεια; Η ψυχολογία έχει την απάντηση.
Kάθε Κυριακή στις 11:30 π.μ, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια που υμνεί τη φιλία, την ελευθερία και το μεγάλο ταξίδι της ζωής από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, η Κρινιώ Νικολάου ανεβαίνει στη σκηνή του Stage 7, μαζί με τον Θάνο Πανουργιά, για την μουσικοθεατρική παράσταση Κόντρα ρόλος.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας