Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δερματικό επίθεμα υπόσχεται αποτελεσματικότερο εμβολιασμό

Δερματικό επίθεμα υπόσχεται αποτελεσματικότερο εμβολιασμό

Ένα δερματικό επίθεμα θα μπορούσε να διοχετεύει στον οργανισμό τα εμβόλια με πιο αποτελεσματικό αλλά και πιο οικονομικό τρόπο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο TEDGlobal, στο Εδιμβούργο.

Ένα δερματικό επίθεμα θα μπορούσε να διοχετεύει στον οργανισμό τα εμβόλια με πιο αποτελεσματικό αλλά και πιο οικονομικό τρόπο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο TEDGlobal, στο Εδιμβούργο.

Με τη χρήση του επιθέματος αντί της βελόνας θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά και ο τρόπος πρόληψης πολλών ασθενειών ανά τον κόσμο, υποστηρίζει ο Μαρκ Κένταλ εφευρέτης του επιθέματος. Ο ερευνητής ελπίζει ότι ο νέος αυτός τρόπος χορήγησης των εμβολίων θα μπορεί να είναι χρήσιμος στην καταπολέμηση ασθενειών, όπως η ελονοσία.

Όπως εξήγησε ο Δρ Κένταλ παρουσιάζοντας την ευρεσιτεχνία του «η δουλειά μου είναι σχεδόν όμοια με τις βελόνες που χρησιμοποιούμε σήμερα στον εμβολιασμό, δηλαδή μια τεχνολογία ηλικίας 160 ετών». Αν και παλιά λοιπόν η λογική, μαζί όμως με την αποστείρωση και την κάθαρση του νερού, κατόρθωσε να παρατείνει το προσδόκιμο επιβίωσης του σύγχρονου ανθρώπου.

Ασπαζόμενος ο Δρ Κένταλ την αξία της τεχνολογικής καινοτομίας της βελόνας και της σύριγγας που εφηύρε πριν από 160 χρόνια ο Αλεξάντερ Γουντ, δημιούργησε ένα νανο-επίθεμα που έρχεται να διορθώσει μερικά από τα εμφανή μειονεκτήματα των κλασσικών εμβολίων, όπως ο φόβος της βελόνας και η πιθανότητα μόλυνσης από μη σωστά αποστειρωμένες βελόνες.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι σοβαρότεροι λόγοι που το δερματικό επίθεμα είναι καινοτόμο. Οι χιλιάδες μικροσκοπικές προεξοχές του επιθέματος διοχετεύουν το εμβόλιο σε ξηρή μορφή στο δέρμα.

«Οι προεξοχές στο νανο-επίθεμα συνεργάζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος. Στοχεύουμε δηλαδή αυτά τα κύτταρα που εδρεύουν ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Μέχρι σήμερα αγνοούσαμε το αδύναμο σημείο του ανοσοποιητικού συστήματος που τελικά βρίσκεται στο δέρμα και όχι στους μυς, που στοχεύουν οι παραδοσιακές βελόνες», εξήγησε ο Δρ Κενταλ.

Σε εργαστηριακά τεστ που έκανα στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, στο Μπρισμπέι της Αυστραλίας, το νανο-επίθεμα χορήγησε μια δόση αντιγριπικού εμβολίου.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ανοσοποιητική αντίδραση στα εμβόλια που χορηγήθηκαν με το νανο-επίθεμα ήταν τελείως διαφορετική από αυτή που είχε προκύψει από τον κλασσικό εμβολιασμό με σύριγγα.

«Αυτό σημαίνει ότι πραγματικά έχουμε ένα τελείως νέο εργαλείο στο πεδίο του εμβολιασμού», τόνισε ο Δρ Κένταλ επισημαίνοντας ότι και η ποσότητα του εμβολίου είναι σαφώς μικρότερη, έως και ένα εκατοστό της κλασσικής δοσολογίας.

«Ένα εμβόλιο που σήμερα κοστίζει 10 ευρώ θα μπορούσε να στοιχίζει 10 λεπτά του ευρώ, πράγμα πολύ σημαντικό ειδικά για τον αναπτυσσόμενο κόσμο», τόνισε αναφερόμενος στο κόστος του εμβολιασμού.

Το δερματικό επίθεμα πάντως αναμένεται να επιλύσει και ένα άλλο μειονέκτημα των κλασσικών εμβολίων, τα οποία επειδή είναι σε υγρή μορφή πρέπει να τηρούνται σε σωστή θερμοκρασία. «Τα μισά εμβόλια στην Αφρική δεν είναι αποτελεσματικά γιατί δεν αποθηκεύονται σωστά, σε κάποιο στάδιο από την παραγωγή μέχρι την εφαρμογή», σύμφωνα με τον ερευνητή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το νανο-επίθεμα μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία 23 βαθμών Κελσίου για έως και έναν χρόνο.

health.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024