Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
in.gr

Στα 52,6 εκατ. ευρώ οι ζημίες της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ το 2012

Μείωση της τάξεως του 21% στα 673,3 εκατ. ευρώ σημείωσαν το 2012 οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, λόγω κυρίως των χαμηλότερων πωλήσεων στον τομέα των κατασκευών. Το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημία 52,6 εκατ. ευρώ, από 5 εκατ. ευρώ το 2011, λόγω των σημαντικών (30,7 εκατ.) προβλέψεων απομείωσης της αξίας των ακινήτων του ομίλου, άλλων μη ταμειακών προβλέψεων απομείωσης ενεργητικού (14 εκατ. ευρώ περίπου), καθώς και του υψηλού χρηματοοικονομικού κόστους.

Μείωση της τάξεως του 21% στα 673,3 εκατ. ευρώ σημείωσαν το 2012 οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, λόγω κυρίως των χαμηλότερων πωλήσεων στον τομέα των κατασκευών, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε.

Η λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθε σε 69,9 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 48% σε σχέση με το 2011, επηρεασμένη κυρίως από τους τομείς των κατασκευών και τις απομειώσεις αξιών στον τομέα της εκμετάλλευσης ακινήτων.

Αντίστοιχα, τα συνολικά λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) του Ομίλου μειώθηκαν κατά 82,7% σε 11,7 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημίες 43,1 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 10,4 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε ζημίες 52,6 εκατ. ευρώ, έναντι 5 εκατ. ευρώ το 2011, κυρίως επηρεασμένα από σημαντικές (30,7 εκατ.) προβλέψεις απομείωσης της αξίας των ακινήτων του Ομίλου, και άλλες μη ταμειακές προβλέψεις απομείωσης ενεργητικού (περίπου 14 εκατ. ευρώ) αλλά και τα υψηλά χρηματοοικονομικά κόστη.

Οι συνολικές επενδύσεις του Ομίλου το εν λόγω διάστημα ανήλθαν σε 250,2 εκατ. ευρώ και αφορούν κυρίως στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο συνολικός καθαρός τραπεζικός δανεισμός ανέρχεται σε 691,5 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά περίπου 52 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς ο Όμιλος διακρατά χρηματικά διαθέσιμα ύψους 251,4 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός ανέρχεται σε 942,9 εκατ. ευρώ.

Τα συνολικά ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 577 εκατ. ευρώ.

Στις επιμέρους δραστηριότητες, το τρέχον κατασκευαστικό ανεκτέλεστο του Ομίλου ανήλθε σε 3,1 δισ. ευρώ, περίπου, το 15% του οποίου προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού, σημαντικά ενισχυμένο μετά και την πρόσφατη υπογραφή του έργου κατασκευής λιγνιτικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στην Πτολεμαΐδα, ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω έργο είναι το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο που ανατίθεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Ο κατασκευαστικός τζίρος για τρίτους διαμορφώθηκε σε 444,9 εκατ. ευρώ έναντι 641,3 εκατ. ευρώ το περυσινό διάστημα, σημειώνοντας μείωση κατά 31%, ενώ τα λειτουργικά αποτελέσματα προ τόκων και φόρων (EBIT) του τομέα διαμορφώθηκαν σε 8,1 εκατ. ευρώ έναντι 40,9 εκατ. ευρώ το 2011.

Στον τομέα του real estate, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 2,7 εκατ. ευρώ, έναντι 3,8 εκατ. ευρώ την περυσινή περίοδο και υπήρξαν λειτουργικές ζημίες 32,9 εκατ. ευρώ κυρίως από πρόβλεψη απομείωσης αξίας ακινήτων, έναντι λειτουργικών ζημιών 3,1 εκατ. ευρώ το 2011.

Στον τομέα των Παραχωρήσεων, ο τζίρος μειώθηκε κατά 13,7% σε 23,9 εκατ. ευρώ, ενώ η λειτουργική κερδοφορία (EBIT) διαμορφώθηκε σε κέρδη 700.000 ευρώ, έναντι ζημιών 900.000 ευρώ την περυσινή περίοδο.

Τα έσοδα του εν λόγω τομέα προέρχονται κυρίως από την εκμετάλλευση του έργου της Ιόνιας Οδού και από την εκμετάλλευση σταθμών αυτοκινήτων.

Στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από θερμικές πηγές, τα έσοδα για τον Όμιλο διαμορφώθηκαν σε 101,2 εκατ. ευρώ, έναντι 129,7 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) διαμορφώθηκαν σε 11,4 εκατ. ευρώ, έναντι 15,5 εκατ. ευρώ το 2011.

Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ο Όμιλος μέσω της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε, λειτουργεί 508 MW εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, στην Πολωνία, τη Βουλγαρία και τις ΗΠΑ. Επιπλέον, 245 MW είτε κατασκευάζονται είτε είναι έτοιμα ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή τους, εκ των οποίων 233 MW στην Ελλάδα και 12 MW στην Πολωνία.

Τα έσοδα από την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ ανήλθαν σε 79,3 εκατ. ευρώ, έναντι 46,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αυξημένα κατά 71%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 50,5 εκατ. ευρώ, έναντι 29,4 εκατ. ευρώ το 2011, αυξημένα κατά 72%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο