Ξεκινά στην Αργεντινή η πρώτη δίκη για την «Επιχείρηση Κόνδωρ»
Ξεκινά στην πρωτεύουσα της Αργεντινής η δίκη για την περιβόητη «Επιχείρηση Κόνδωρ», το κοινό σχέδιο επτά δικτατορικών καθεστώτων της Νοτίου Αμερικής (τις δεκαετίες του 1970 και 1980) για την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων. Στο εδώλιο κάθονται 25 πρώην αξιωματικοί από την Αργεντινή και την Ουρουγουάη, κατηγορούμενοι για την «εξαφάνιση» 106 πολιτών από την Ουρουγουάη, την Αργεντινή, τη Χιλή, την Παραγουάη, την Ουρουγουάη, τη Βολιβία και το Περού.
Ξεκινά στην πρωτεύουσα της Αργεντινής η δίκη για την περιβόητη «Επιχείρηση Κόνδωρ», το κοινό σχέδιο επτά δικτατορικών καθεστώτων της Νοτίου Αμερικής (τις δεκαετίες του 1970 και 1980) για την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων.
Στο εδώλιο κάθονται 25 πρώην αξιωματικοί από την Αργεντινή και την Ουρουγουάη, κατηγορούμενοι για την «εξαφάνιση» 106 πολιτών από την Ουρουγουάη, τη Χιλή, την Παραγουάη, την Ουρουγουάη, τη Βολιβία και το Περού.
Οι συγκεκριμένοι πολίτες είχαν καταφύγει στην Αργεντινή, όταν στις δικές τους χώρες εκδηλώθηκαν πραξικοπήματα. Ασφαλώς πριν το 1976, όταν τελικά οι δικτάτορες επικράτησαν και στην Αργεντινή και σταδιακά τέθηκε σε εφαρμογή η «Επιχείρηση Κόνδωρ».
Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι οι de facto πρόεδροι της Αργεντινής Χόρχε Βιντέλα (1976-1981) και Ρεϊνάλντο Μπινιόνε (1982-1983) και ένας πρώην στρατιωτικός της Ουρουγουάης, ο Μανουέλ Κορδέρο.
Αντίθετα, ο επίσης καταζητούμενος Περουβιανός Φρανσίσκο Μοράλες Μπερμούδες (1975-1980) κατάφερε να γλιτώσει το εδώλιο, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Περού δεν έδωσε το πράσινο φως για την έκδοσή του.
Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι η δίκη θα κρατήσει τουλάχιστον δύο χρόνια, καθώς έχουν κληθεί να καταθέσουν πάνω από 500 άτομα.
Η διαδικασία για τη συγκέντρωση στοιχείων αναφορικά με την «Επιχείρηση Κόνδωρ» είχε ξεκινήσει τη δεκαετία του 1990.
Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων οι βασικότεροι πρωταγωνιστές της υπόθεσης πέθαναν, όπως ο Χιλιανός Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο δικτάτορας της Παραγουάης Αλφρέδο Στρέσνερ (1954-1989), οι Βολιβιανοί Ούγκο Μπάνσερ και Χουάν Περέδα, οι Βραζιλιάνοι Ερνέστο Γκέιζελ (1974-1979) και Ζοάο Μπαπτίστα Φιγκερέιντο, (1979-1985) και οι Ουρουγουανοί Χοσέ Μαρία Μπορνταμπέρι (1973-1976) και Απαρίσιο Μέντες (1976-1981).
Σημειώνεται ότι και σε άλλες χώρες της Νοτίου Αμερικής έχουν γίνει έρευνες για την «Επιχείρηση Κόνδωρ».
Στη Βραζιλία, το θέμα εξετάζεται μέσω επιτροπής που δημιούργησε η πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ, ενώ στην Ουρουγουάη η άσκηση ποινικών διώξεων παρέλυσε μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έβαλε «φρένο» στις διώξεις.
Όπως αναφέρουν δικαστικοί κύκλοι, αλλά και νομικοί που εκπροσωπούν τις οικογένειες των θυμάτων, η δίκη αναμένεται να ρίξει φως στο ρόλο που έπαιξαν οι ΗΠΑ εκείνη την περίοδο.
Επίσης αναμένεται να αποκαλυφθεί ο τρόπος με τον οποίο οργανώνονταν οι κοινές επιχειρήσεις στρατιωτικών των χωρών της Νοτίου Αμερικής, ώστε να εξοντωθούν οι αντιφρονούντες.
Αναρωτιέσαι γιατί κάποιοι άνθρωποι αποκτούν τεράστια επιρροή και followers στα social media, ενώ άλλοι μένουν στην αφάνεια; Η ψυχολογία έχει την απάντηση.
Kάθε Κυριακή στις 11:30 π.μ, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια που υμνεί τη φιλία, την ελευθερία και το μεγάλο ταξίδι της ζωής από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, η Κρινιώ Νικολάου ανεβαίνει στη σκηνή του Stage 7, μαζί με τον Θάνο Πανουργιά, για την μουσικοθεατρική παράσταση Κόντρα ρόλος.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας