
Δεν υπάρχει ευνοϊκότερη μισθολογική μεταχείριση για τους διπλωματικούς υπαλλήλους
Δεν τίθεται θέμα ευνοϊκότερης μισθολογικής διατάξεις για τους υπαλλήλους του διπλωματικού κλάδου. Όπως πρόεβλεπε εξ αρχής το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ο μισθός του Ακολούθου Πρεσβείας, ο οποίος προσδιορίζει τον μηνιαίο βασικό μισθό όλων των βαθμών της ιεραρχίας των υπαλλήλων του διπλωματικού κλάδου, περικόπτεται στα 1.061 ευρώ.
Δεν τίθεται θέμα ευνοϊκότερης μισθολογικής διατάξεις για τους υπαλλήλους του διπλωματικού κλάδου. Αρχικές πληροφορίες ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψε το Υπουργικό Συμβούλιο προέβλεπε μικρότερη μείωση στον μισθό του Ακολούθου Πρεσβείας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών: «Το Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει ότι είναι ανακριβείς οι ηλεκτρονικές καταχωρήσεις σε ιστοσελίδες που περιέχουν τον ισχυρισμό ότι τα στελέχη του Διπλωματικού Κλάδου τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που υπεγράφη από το Υπουργικό Συμβούλιο σε σχέση με το νόμο για τα ειδικά μισθολόγια που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περιλαμβάνει ακριβώς τις ίδιες προβλέψεις που είχαν ψηφισθεί προ δεκαημέρου από τη Βουλή.
»Oι αλλαγές που έγιναν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αφορούν αποκλειστικά στην ορθή αναδιατύπωση του λεκτικού της τροποποιούμενης διάταξης (περίπτωση 28 της υποπαραγράφου Γ.1 του ν. 4093/2012), η οποία εκ παραδρομής δεν περιελάμβανε όλους τους βαθμούς των υπαλλήλων του κλάδου Ο.Ε.Υ., καθώς και ορισμένους βαθμούς του επιστημονικού προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας. Η αναδιατύπωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σε καμιά περίπτωση δεν μεταβάλλει τις αποδοχές των διπλωματικών υπαλλήλων όπως αυτές διαμορφώθηκαν με το ν. 4093/2012
»Κατά την τριετία εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, από το 2010 μέχρι σήμερα, ο τακτικός προϋπολογισμός του Υπουργείου Εξωτερικών έχει μειωθεί περίπου κατά 25%. Το Υπουργείο Εξωτερικών και τα στελέχη του συμμετέχουν στις θυσίες του Ελληνικού λαού, αναζητώντας κάθε δυνατή πηγή και εφαρμόζοντας κάθε δυνατό μέτρο εξοικονόμησης, που δεν θα έχει δυσμενείς συνέπειες για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και θα διασφαλίζει την αποδοτική, αξιοπρεπή και δυναμική παρουσία της Ελλάδας στο εξωτερικό».
Έτσι, όπως πρόεβλεπε εξ αρχής το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, ο μισθός του Ακολούθου Πρεσβείας,ο οποίος προσδιορίζει τον μηνιαίο βασικό μισθό όλων των βαθμών της ιεραρχίας των υπαλλήλων του διπλωματικού κλάδου, περικόπτεται από τα 1.117 ευρώ στα 1.061 ευρώ.
Οι διπλωμάτες θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικών συνθηκών και επίδομα ξενίας-παράστασης. Αυτά τα επιδόματα διαμορφώνονται ως εξής:
Πάγια αποζημίωση ειδικών συνθηκών
- Ακόλουθος Πρεσβείας και Ακόλουθος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων 112 ευρώ.
- Γραμματέας Πρεσβείας Γ’ τάξεως και Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Γ’ 112 ευρώ.
- Γραμματέας Πρεσβείας Β’ τάξεως και Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β’ 154 ευρώ.
- Γραμματέας Πρεσβείας Α’ τάξεως, Εισηγητής της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας και Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α’, 194 ευρώ.
- Σύμβουλος Πρεσβείας Β’ τάξεως, Εμπειρογνώμονας Β’ τάξεως και Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β’, 256 ευρώ.
- Σύμβουλος Πρεσβείας Α’ τάξεως, Αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος, Εμπειρογνώμονας Α’ τάξεως και Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α’ 313 ευρώ.
- Πληρεξούσιος Υπουργός Β΄ τάξεως, Νομικός Σύμβουλος Β’, Εμπειρογνώμονας Πρεσβευτής Σύμβουλος Β’ τάξεως και Γενικός Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β’, 393 ευρώ.
- Πληρεξούσιος Υπουργός Α’ τάξεως, Ειδικός Νομικός Σύμβουλος και Νομικός Σύμβουλος Α’, Εμπειρογνώμονας Πρεσβευτής Σύμβουλος Α’ τάξεως και Γενικός Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α’ 470 ευρώ.
- Πρέσβης 505 ευρώ.
Επίδομα Ξενίας
- Για το βαθμό του Ακολούθου Πρεσβείας και Ακολούθου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων 231 ευρώ.
- Για το βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Γ’ μέχρι και για το βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Α’, για το βαθμό του Εισηγητή της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας καθώς και για το βαθμό του Γραμματέα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Γ’ μέχρι και το βαθμό του Γραμματέα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α’ 231 ευρώ.
- Για το βαθμό Συμβούλου Πρεσβείας Β’, Εμπειρογνώμονα Β’ τάξεως και Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β’ 247 ευρώ.
- Για το βαθμό Συμβούλου Πρεσβείας Α’, του Αναπληρωτή Νομικού Συμβούλου, του Εμπειρογνώμονα Α’ τάξεως και Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α’ 305 ευρώ.
- Για το βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Β’, του Νομικού Συμβούλου Β’, του Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή Συμβούλου Β’, Γενικού Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β’ και για όλους τους ανώτερους βαθμούς 318 ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σκύλος στο αεροπλάνο – Προετοιμάστε τον για να έχετε ένα ομαλό ταξίδι
- Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στη λάσπη η Μονή Επανωσήφη – Δυνατοί άνεμοι σάρωσαν καταστήματα στον Άγιο Νικόλαο
- Κακοκαιρία Byron: Ήχησε το 112 στην περιοχή «Ποντιακά» Ελευσίνας – Πιθανή υπερχείλιση του ποταμού
- Ο Μανδάς αναφέρθηκε στο μέλλον του: «Δεν έχω μιλήσει με κανέναν»
- Ο Κουέντιν Ταραντίνο τελικά «δεν αντέχει» τους μισούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ – Και πιο πολύ τον Όουεν Γουίλσον
- Πούτιν: Θερμή υποδοχή του Ρώσου προέδρου στην Ινδία – Στο επίκεντρο το πετρέλαιο, υπό την πίεση των ΗΠΑ
- Το Παγκόσμιο Κύπελλο… ξεκινάει: Το βράδυ της Παρασκευής η κλήρωση του Μουντιάλ 2026
- Κακοκαιρία Byron: Υπερχείλισε ποταμός – Κινδύνευσαν τουρίστες και κάτοικοι στη Φοινικούντα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442