Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Αδυνάτισμα: Συμπλήρωμα διατροφής από θαλάσσια φύκια υπόσχεται αποτελέσματα

Αδυνάτισμα: Συμπλήρωμα διατροφής από θαλάσσια φύκια υπόσχεται αποτελέσματα

Ένα συμπλήρωμα φυτικών ινών με βάση ένα θαλάσσιο φύκι, μπορεί να συντελέσει στην απώλεια βάρους, εφόσον λαμβάνεται καθημερινά πριν από τα γεύματα, διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Ένα συμπλήρωμα φυτικών ινών με βάση ένα θαλάσσιο φύκι, μπορεί να συντελέσει στην απώλεια βάρους, εφόσον λαμβάνεται καθημερινά πριν από τα γεύματα, διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Αλλά αυτό ισχύει μόνο για τα άτομα που ακολουθούν ένα καθορισμένο πρόγραμμα διατροφής για αρκετούς μήνες. Πάντως, πάνω από το ένα πέμπτο των εθελοντών που δοκίμασε το συμπλήρωμα διατροφής διέκοψε τη χρήση καθώς δεν μπορούσε να ανεχθεί τη γεύση, την υφή και τις παρενέργειες του σκευάσματος.

Η βάση του συμπληρώματος είναι το εκχύλισμα αλγινικού, ένας παράγοντας πήξης και συχνό συστατικό φαγητών όπως οι σούπες και τα ζελέ. Επίσης χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στη «βιομηχανία» του αδυνατίσματος, ως κατασταλτικό της όρεξης.

Όταν το αλγινικό, σε μορφή σκόνης, διαλυθεί σε νερό «εξαπλώνεται» στο στομάχι και δημιουργεί ένα παχύ ζελέ, μιμούμενο το αποτέλεσμα ενός μεγάλου γεύματος.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης χώρισαν με τυχαία επιλογή 96 γενικά υγιή άτομα, αλλά παχύσαρκα, ηλικίας 20-55 ετών, σε δύο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα πήρε το συμπλήρωμα σε μορφή ζελέ (περιείχε 15 γραμμάρια της φυτικής ίνας) και η δεύτερη ομάδα ένα ρόφημα με ανενεργά συστατικά. Ούτε οι ερευνητές, ούτε οι εθελοντές γνώριζαν σε ποια ομάδα άνηκε ποιος. Ως προς τις θερμίδες, τη γεύση, την εμφάνιση, και τα δύο ροφήματα ήταν πανομοιότυπα.

Για τρεις μήνες, οι συμμετέχοντες έπιναν τα συμπληρώματα διατροφής, που διέλυαν σε δύο φλιτζάνια νερό, 30 λεπτά πριν από κάθε γεύμα. Επίσης είχαν λάβει οδηγίες να μειώσουν τις ημερήσιες θερμίδες. Μέχρι το τέλος της μελέτης, 16 άτομα είχαν αποχωρήσει, περιλαμβανομένων 10 από τους 48 που συμμετείχαν στην ομάδα παρέμβασης.

Μεταξύ αυτών που ολοκλήρωσαν την έρευνα, όσοι είχαν πάρει το συμπλήρωμα φυτικών ινών είχαν χάσει συνολικά 6.800 γραμμάρια έναντι 4.990 γραμ. για την ομάδα ελέγχου. Αλλά όταν και οι 96 συμμετέχοντες συμπεριλήφθησαν στην ανάλυση των αποτελεσμάτων δεν προέκυψε σημαντική διαφοροποίηση ως προς την απώλεια βάρους.

«Πάντα είχαμε προβλήματα στην προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα γευστικά αποδεκτό αδυνατιστικό», εξηγεί ο Δρ Αρνι Αστρουπ εκ των συγγραφέων της έρευνας και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της εταιρείας S-Biotek που χρηματοδότησε τη μελέτη.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα συμπληρώματα διατροφής με βάση θαλάσσια φύκια προκαλούν μετεωρισμό και έχουν γεύση «ψαρίλας», παράμετροι που απωθούν τους υποψήφιους καταναλωτές. Το σκεύασμα της S-Biotek ήταν λιγότερο δυσάρεστο στη γεύση, αλλά πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, σύμφωνα με τον Δρ Αστρουπ.

Η Δρ Μαρία Βασκεζ-Ρογκ που μελετά ένα ζελέ με βάση το αλγινικό στην Κλινική Μάγιο της Φλόριντα σχολιάζει ότι τα αποτελέσματα της δανέζικης μελέτης θα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή.

Η Δρ Μέττε Κριστενσεν, που συμμετείχε στην έρευνα αντιτείνει ότι «αν συμμορφωθείς πλήρως στην θεραπεία, τότε θα έχεις και το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιδράσεις του σκευάσματος στην αρτηριακή πίεση δεν ήταν αξιόλογες. Η συστολική πίεση έπεσε κατά έξι μονάδες κατά μέσο όρο στην ομάδα ελέγχου σε διάστημα 12 εβδομάδων, αλλά μόνο μία μονάδα στην ομάδα θεραπείας. Κατά διαστήματα μάλιστα, η συστολική πίεση αυξήθηκε στην ομάδα του αλγινικού, κατά μία με δύο μονάδες.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η αυξημένη περιεκτικότητα του ροφήματος σε νάτριο, πάνω από ένα γραμμάριο ανά δόση, μπορεί να ευθύνεται για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Πάντως, η μακροχρόνια ασφάλεια του σκευάσματος θα πρέπει να μελετηθεί περισσότερο, δεδομένου ότι πέντε άτομα που πήραν το ζελέ αποχώρησαν από τη μελέτη λόγω προβλημάτων στομαχικού μετεωρισμού, ναυτίας και διάρροιας. Δύο άτομα που πήραν το εικονικό σκεύασμα είχαν παρόμοια προβλήματα.

Η ομάδα του Δρ Αστρουπ συνεχίζει την έρευνα ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει ένα νέο συμπλήρωμα διατροφής που θα περιέχει 80% λιγότερο αλγινικό, λιγότερο νάτριο, καλύτερη γεύση και λιγότερες παρενέργειες.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο