Πρόεδρο εκλέγουν την Κυριακή στον επαναληπτικό γύρο οι Σέρβοι
Οι Σέρβοι πολίτες προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου της χώρας, απόφαση που έμμεσα αλλά με σαφή τρόπο φαίνεται ότι θα κρίνει το προσανατολισμό της χώρας που, σε ό,τι αφορά την ως σήμερα πολιτική της, προσπαθεί να ξαναστήσει τις γέφυρες της με την Ευρώπη. Αντίπαλοι είναι ο απερχόμενος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, το κόμμα του οποίου επικράτησε και στις βουλευτικές, και ο Τόμισλαβ Νίκολιτς.
Οι Σέρβοι πολίτες προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου της χώρας, απόφαση που έμμεσα αλλά με σαφή τρόπο φαίνεται ότι θα κρίνει το προσανατολισμό της χώρας που, σε ό,τι αφορά την ως σήμερα πολιτική της, προσπαθεί να ξαναστήσει τις γέφυρες της με την Ευρώπη.
Αντίπαλοι είναι ο απερχόμενος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, υποψήφιος του συνασπισμού με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) και ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS).
Στον πρώτο γύρο, στις 6 Μαΐου, ο Τάντιτς συγκέντρωσε ποσοστό 25,31% και ο Νίκολιτς 25,05% αλλά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, έδιναν στον Τάντιτς 58% στο δεύτερο γύρο και στο Νίκολιτς ποσοστό 42%.
Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος στις συζητήσεις με τους πολίτες ανήγγειλε νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, άνοδο του βιοτικού επιπέδου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Σερβία έως το τέλος του 2012 θα αρχίσει διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ, οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε πενταετή περίοδο. (Η Σερβία έχει ήδη πάρει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ).
Ο Τάντιτς πιστώνεται ακόμη με τη σύλληψη των καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς, η βελτίωση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες και την κατάργηση της βίζας για τους πολίτες που ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ.
Αντίθετα με το σαφώς φιλοευρωπαϊκό DS, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του Νίκολιτς προκρίνει τον προσανατολισμό της χώρας προς τη Ρωσία.
Το SNS ιδρύθηκε το 2008 από πρώην μέλη του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) του Βόισλαβ Σέσελι ο οποίος δικάζεται πλέον για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY). Ο Νίκολιτς ήταν αναπληρωτής πρόεδρος του SRS, αλλά ήρθε σε ρήξη με τον Σέσελι, αποχώρησε από το κόμμα και ίδρυσε το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα
Η ψηφοφορία στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί, όπως και στον πρώτο γύρο, και στο Κόσοβο, σε 90 εκλογικά τμήματα, με βάση τη συνεργασία της Σερβικής Εκλογικής Επιτροπής με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Η καταμέτρηση των ψήφων από το Κόσοβο θα γίνει στους δήμους Ράσκα και Βράνιε της Σερβίας.
Με τη λήξη του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, ολοκληρώνεται η εκλογική διαδικασία στη Σερβία. Στις 6 Μαΐου οι Σέρβοι κλήθηκαν να ψηφίσουν για νέο πρόεδρο, νέα κυβέρνηση (όπου κέρδισε η παράταξη του Τάντιτς χωρίς να αποσπάσει την αυτοδυναμία) και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ως τις 9 Ιουνίου η χώρα θα πρέπει να έχει νέα Βουλή και έως τις 5 Σεπτεμβρίου νέα κυβέρνηση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- LIVE: Πανσερραϊκός – ΑΕΚ
- «Η υποκριτική των μαλλιών» – Ο Μάικλ Ντάγκλας και το αιώνιο πείραγμα με τον Τζακ Νίκολσον
- Μπαρτζώκας: «Δεν θα έχουμε τον Τζόσεφ το αμέσως επόμενο διάστημα, μας περιμένουν πολύ σημαντικά παιχνίδια»
- Τραγωδία στην Άρτα: 35χρονη πέθανε λίγες μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού της
- Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: «Πάγωσε» το κοινό με τη σοβαρή πτώση της Λίντσεϊ Βον – Ούρλιαζε από τον πόνο (vid)
- Διδυμότειχο: Άγγιξε τα 6,5 μέτρα η στάθμη του νερού στο Πύθιο – Συστάσεις προς τους κατοίκους οικισμών
- Gen Z: Μισθός, υγεία και προσωπική ζωή – Όταν η γενιά αυτή μιλάει και ακούγεται, οι εργοδότες κερδίζουν
- «Πλησιάζει στη Χάποελ Τελ Αβίβ ο Χέιζ-Ντέιβις»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 08.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/andrea-caramello-z2t4GdXOtE8-unsplash-315x220.jpg)









































![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [08.02 – 14.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/e237c4ed-7268-45d4-bb6f-615b214b0f66-315x220.jpeg)

















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442