Επιχείρηση-διαφάνεια στην κρατική χρηματοδότηση των ιταλικών κομμάτων
Σε τροποποιήσεις προς το... διαφανέστερο στο σύστημα κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων συμφώνησαν τα ιταλικά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι υπό το βάρος του σκανδάλου της υπεξαίρεσης κρατικών χρηματοδοτήσεων από τη Λέγκα του Βορρά και την οικογένεια Μπόσι. Αυξάνονται οι έλεγχοι επί της χρήσης κονδυλίων του κράτους για τα εκλογικά έξοδα· οι ισολογισμοί των κομμάτων θα ελέγχονται από εξειδικευμένες ανεξάρτητες εταιρείες, ενώ θα πρέπει να αναρτώνται και στο Διαδίκτυο.
Σε τροποποιήσεις προς το… διαφανέστερο στο σύστημα κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων συμφώνησαν τα ιταλικά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, υπό το βάρος του σκανδάλου της υπεξαίρεσης κρατικών χρηματοδοτήσεων από τη Λέγκα του Βορρά και την οικογένεια Μπόσι.
Οι επικεφαλής του κεντροδεξιού Λαού της Ελευθερίας (Pdl) Αντζελίνο Αλφάνο, του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, και του κεντρώου κόμματος Udc Πιερφερντινάντο Καζίνι συμφώνησαν σε συνάντησή τους να αυξηθούν οι έλεγχοι επί της χρήσης των κονδυλίων με τα οποία το ιταλικό κράτος καλύπτει τα εκλογικά έξοδα των κομμάτων.
Οι ισολογισμοί των κομμάτων, σύμφωνα με το σχέδιο των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, θα ελέγχονται από εξειδικευμένες ανεξάρτητες εταιρείες, ενώ θα πρέπει να αναρτώνται και στο Διαδίκτυο.
Παράλληλα, τους ισολογισμούς θα εξετάζει και ειδική «επιτροπή για τον έλεγχο και την διαφάνεια των πολιτικών κομμάτων» που θα απαρτίζεται από μέλη του Αρείου Πάγου, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Συμβουλίου Επικρατείας.
Κατά την περίοδο 2008-2012 ο Λαός της Ελευθερίας έλαβε 206,5 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των εκλογικών του εξόδων, το Δημοκρατικό Κόμμα 180,2 εκατ. ευρώ, η Λέγκα 41,4 εκατ. ευρώ, ενώ στο κεντρώο κόμμα Udc καταβλήθηκαν 25,9 εκατομμύρια ευρώ και στην Ιταλία των Αξιών του Αντόνιο Ντι Πιέτρο 21,6 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές, τα κόμματα βάσει της σημερινής νομοθεσίας μπορούν να χρησιμοποιούν ουσιαστικά όπως επιθυμούν τα ποσά της δημόσιας χρηματοδότησης υπό τον μοναδικό όρο να αναγράφουν τα έξοδα στους ισολογισμούς τους.
Κάτι που αρκετά συχνά, όμως, δεν συνέβαινε.
Εκτός από το σκάνδαλο της Λέγκας του Βορρά -με την οικογένεια του πρώην γραμματέα Ουμπέρτο Μπόσι και την αντιπρόεδρο της Γερουσίας Ρόζι Μάουρο που φέρονται να χρησιμοποίησαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για προσωπικά έξοδα- σύμφωνα με έρευνες των Ιταλών εισαγγελέων άλλα 13 εκατ. ευρώ υπεξαιρέθηκαν από τον πρώην ταμία του προοδευτικού κόμματος Μαργαρίτα, Λουίτζι Λούζι.
Βάσει της συμφωνίας των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Μόντι, οι πολιτικές δυνάμεις στο εξής θα πρέπει να κάνουν επενδύσεις μόνον σε κρατικά ομόλογα και οι ανώνυμες δωρεές των πολιτών δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ.
Παράλληλα, αποφασίσθηκε να «παγώσει» η επόμενη δόση της κρατικής χρηματοδότησης, ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ, που θα έπρεπε να καταβληθεί τον Ιούλιο.
Ο κεντροδεξιός Λαός της Ελευθερίας τάσσεται υπέρ του αυστηρού περιορισμού των κρατικών χρηματοδοτήσεων με μεγαλύτερη ενίσχυση των κομμάτων εκ μέρους των ιδιωτών. Από την πλευρά του, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα προτιμά να αυξηθούν οι έλεγχοι, αλλά να διατηρηθεί η δημόσια οικονομική ενίσχυση διότι «διαφορετικά θα μπορούν να ασχολούνται με την πολιτική μόνο οι δισεκατομμυριούχοι».
Μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται ευρύτερη αλλαγή του συστήματος χρηματοδότησης των κομμάτων, ώστε να σταλεί στους πολίτες ισχυρό μήνυμα διαφάνειας και ανανέωσης, όπως επιθυμεί τόσο ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, όσο και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.