Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ανοιχτό αφήνει ο Ομπάμα ενδεχόμενο να αποδεχτεί πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ανοιχτό αφήνει ο Ομπάμα ενδεχόμενο να αποδεχτεί πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να απέστειλε μήνυμα στον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, στο οποίο αναφέρει ότι -με αντάλλαγμα ορισμένες διαβεβαιώσεις- η Ουάσινγκτον θα αποδεχόταν να συνεχίσει η Τεχεράνη ένα πολιτικού σκοπού πυρηνικό πρόγραμμα, γράφει η Washington Post. Το μήνυμα διαβιβάστηκε στα τέλη Μαρτίου από τον Ομπάμα στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντησή τους στην Σεούλ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να απέστειλε μήνυμα στον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, στο οποίο αναφέρει ότι -με αντάλλαγμα ορισμένες διαβεβαιώσεις- η Ουάσινγκτον θα αποδεχόταν να συνεχίσει η Τεχεράνη ένα πολιτικού σκοπού πυρηνικό πρόγραμμα, γράφει η Washington Post.

Το μήνυμα διαβιβάστηκε στα τέλη Μαρτίου από τον Ομπάμα στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντησή τους στην Σεούλ, αναφέρει ο αρθρογράφος Ντέιβιντ Ιγκνάσιους, που συνήθως είναι καλά ενημερωμένος για τις θέσεις του Λευκού Οίκου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε στον Ερντογάν πως οι Ιρανοί πρέπει να αντιληφτούν ότι ο χρόνος για ειρηνική διευθέτηση τελειώνει και ότι το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει.

Στο μήνυμά του ο Ομπάμα, διευκρινίζει ο αρθρογράφος, «δεν διευκρινίζει αν το Ιράν μπορεί να εμπλουτίζει ουράνιο στο έδαφός του, στο πλαίσιο ενός μη στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος, στο οποίο οι ΗΠΑ θα δώσουν την έγκρισή τους». Υπενθυμίζεται ότι πρόταση που είχε γίνει παλαιότερα αφορούσε τον εμπλουτισμό του ουρανίου εκτός Ιράν και την παράδοσή του μόνο για πυρηνικό αντιδραστήρα παραγωγής ενέργειας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός παρέδωσε το μήνυμα στον Ιρανό ανώτατο πνευματικό ηγέτη λίγες ημέρες αργότερα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Τεχεράνη.

Σημειώνεται ότι τον Ερντογάν συνόδευε ο Χακάν Φιντάν, αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Ο Φιντάν φέρεται να έχει καλή σχέση με τον Κασέμ Σουλεϊμανί, αρχηγό της επίλεκτης δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης Αλ Κουντς και σύμβουλο του Χαμενεΐ.

Σε αντάλλαγμα για την έγκριση των ΗΠΑ, ο Αλί Χαμενεΐ θα πρέπει να επιβεβαιώσει με συγκεκριμένη δέσμευση τις δηλώσεις του που έκανε στις 22 Φεβρουαρίου όταν είχε δηλώσει ότι «το Ιράν ποτέ δεν έχει επιδιώξει και ούτε θα επιδιώξει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Η αποκάλυψη αυτού του αμερικανικού μηνύματος προς το Ιράν γίνεται ενώ οι συζητήσεις μεταξύ της ομάδας των Έξι (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) και της Τεχεράνης για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι συνομιλίες θα επαναληφθούν στις 13 Απριλίου, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, σε τόπο που δεν έχει καθοριστεί ακόμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «η πρόκληση για τους διαπραγματευτές είναι να δουν εάν είναι δυνατόν να περάσουν από τη δημόσια ρητορική του Χαμενεΐ σε μια επαληθεύσιμη και σοβαρή δέσμευση ότι δεν θα κατασκευάσει ατομική βόμβα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο