Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Το δεύτερο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας θα έχει θετικό αντίκτυπο» λέει η Κομισιόν

«Το δεύτερο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας θα έχει θετικό αντίκτυπο» λέει η Κομισιόν

«Το δεύτερο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας θα έχει θετικό αντίκτυπο σε όλες τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης», επισήμανε την Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, λίγο πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Από την πλευρά του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν έχουν καθοριστεί ακόμη τα ποσά με τα οποία θα συνεισφέρει κάθε χώρα-μέλος στο ελληνικό πακέτο, ενώ η επικεφαλκής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το έργο της.

«Το δεύτερο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας θα έχει θετικό αντίκτυπο σε όλες τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης», επισήμανε την Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν.

Ερωτηθείς, εξάλλου, αν και κατά πόσο έχουν ικανοποιηθεί οι προϋποθέσεις για την έγκριση του δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα από το αποψινό Eurogroup, ο Α. Αλταφάζ παρέπεμψε στην συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει μετά το πέρας των εργασιών των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, σε ερώτηση, αν είναι ξεκάθαρο από πού θα περικοπούν τα 325 εκατ. ευρώ στον ελληνικό προϋπολογισμό, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εξηγήσουν πώς θα καλύψουν το κενό που παρουσιάζεται στον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2012, υπενθυμίζοντας ότι το κενό για το 2012 ήταν της τάξεως των 3 δισ. ευρώ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι τα ποσά με τα οποία θα συνεισφέρει κάθε χώρα-μέλος στο ελληνικό πακέτο δεν έχουν καθοριστεί ακόμη.

«Το ποσοστό της κυβερνητικής βοήθειας που θα χορηγηθεί είναι ακόμη ανοικτό», δήλωσε προσερχόμενος στην αίθουσα της συνόδου και προσέθεσε ότι «δεν είναι στην πρόθεση ουδενός να βγει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ».

Από την ελληνική πλευρά, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα προσέρχεται στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup έχοντας εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που της είχαν τεθεί προκειμένου να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα».

Εξάλλου, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, υπολοίπονται περί τα 5,5 δισ. ςυρώ, προκειμένου το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο ως το 2020 και να φτάσει το επίπεδο του 120% του ΑΕΠ, όπως ορίζει η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, καθοριστικής σημασίας ήταν, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των οικονομικών εμπειρογνωμόνων των χωρών της Ευρωζώνης, η συζήτηση για τους τρόπους πρόσθετης συμμετοχής του επίσημου τομέα (OSI) ώστε να επιτευχθεί ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ κοντά στο 120% το 2020.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φάνηκε να επιτυγχάνεται συμφωνία στη μείωση του επιτοκίου του αρχικού δανείου (GLF), και στη συμμετοχή των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των εθνικών κεντρικών τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα στο PSI.

Αντιθέτως, εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα με την μεταφορά στη Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ από το χαρτοφυλάκιό της, ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Επιπλέον, το ενδεχόμενο μεγαλύτερης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο PSI, κυρίως μέσω της διαχείρισης των δεδουλευμένων τόκων του χρέους, εξακολουθεί να συζητείται και σε απευθείας επαφή με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο IIF, η ηγεσία του οποίου βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το λεγόμενο «δεσμευμένο» ή «ειδικό λογαριασμό», μέσω του οποίου η Ελλάδα θα εξυπηρετεί κανονικά το εξωτερικό της χρέος, ελληνικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η χθεσινοβραδυνή συζήτηση στο επίπεδο των εμπειρογνωμόνων εξελίχθηκε ικανοποιητικά καθώς αφαιρέθηκαν πολλά προβληματικά και ανεφάρμοστα στοιχεία, ενώ η αντιπρόταση που έχουν ετοιμάσει οι σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να θεωρείται πιο ρεαλιστική και λειτουργική.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στο κρίσιμο αυτό θέμα το ΔΝΤ φάνηκε να συμπλέει με την ελληνική πλευρά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024