Πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων για το PSI χωρίς συμφωνία με τους ιδιώτες
O γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών για το PSI ολοκληρώθηκε την Τρίτη χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, είπε την Τρίτη στο Reuters τραπεζικό στέλεχος. «Δόθηκε στην Ελλάδα μια πρόταση και θα εξεταστεί. Δεν απορρίφθηκε, αλλά δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί συμφωνία από σήμερα», δήλωσε. Εκτίμησε ωστόσο ότι οι τράπεζες ήλθαν ένα βήμα πιο κοντά στην πρόταση του Δημοσίου υπό την προϋπόθεση όμως ότι τα νέα ομόλογα θα είναι υψηλής εξασφάλισης, δηλαδή θα έχουν το ίδιο καθεστώς (προτιμώμενου πιστωτή) με τα δάνεια της τρόικας.
O γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών για το PSI ολοκληρώθηκε την Τρίτη χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, είπε την Τρίτη στο Reuters τραπεζικό στέλεχος.
«Δόθηκε στην Ελλάδα μια πρόταση (από τους ιδιώτες) και θα εξεταστεί. Δεν απορρίφθηκε, αλλά δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί συμφωνία από σήμερα», δήλωσε ο τραπεζίτης που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις και ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) και ο επικεφαλής του Τσαρλς Νταλάρα πραγματοποίησαν την Δευτέρα και την Τρίτη σειρά επαφών με Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Πάντως, οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων και το «κούρεμα» 50% αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τον Ιανουάριο και ούτως ή άλλως δεν αναμενόταν συμφωνία αυτές τις ημέρες.
Οι τράπεζες προτίθενται να εξετάσουν την προσφορά που έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του PSI, αρκεί τα νέα ομόλογα που θα λάβουν να έχουν το ίδιο καθεστώς (προτιμώμενου πιστωτή) με τα δάνεια του επίσημου τομέα (σ.σ. της τρόικας), σημείωσε ο τραπεζίτης.
«Οι τράπεζες ήρθαν ένα βήμα πιο κοντά στην πρόταση του Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι τα νέα ομόλογα θα έχουν περίπου το ίδιο πιστωτικό καθεστώς με αυτό των δανείων του επίσημου (κρατικού) τομέα», εξήγησε.
«Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην δομή της συμφωνίας και όχι τόσο στο ύψος του επιτοκίου (των νέων ομολόγων)», πρόσθεσε. «Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που απομένει να διευθετηθούν», επισήμανε.
* Η διαβάθμιση της εξασφάλισης είναι η προτεραιότητα της κάλυψης των απαιτήσεων των ομολογιούχων σε περίπτωση στάσης πληρωμών (όταν πρόκειται για κράτος) ή εκκαθάρισης (όταν πρόκειται για εταιρεία) του εκδότη του ομολόγου.
Υπάρχουν δύο κατηγορίες εξασφάλισης: Τα ομόλογα υψηλής (ή πρώτης) εξασφάλισης (senior debt instruments) και τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (subordinated debt instruments).
Την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είπε σε δημοσιογράφους ότι χωρίς την συμφωνία για το PSI δεν μπορεί η μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου να προχωρήσει στη διενέργεια εκλογών.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατό ώστε η συμφωνία να υλοποιηθεί τον Ιανουάριο.
Βάσει της συμφωνίας των Ευρωπαίων ηγετών στα τέλη Οκτωβρίου, οι πιστωτές θα πρέπει να υποστούν εθελοντικό «κούρεμα» ύψους 50% στην ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους και να τα ανταλλάξουν με νέα ομόλογα που θα εκδοθούν.
Από τα περίπου 260 δισ. ευρώ ελληνικών κρατικών ομολόγων τα 206 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών. Εάν το PSI ολοκληρωθεί επιτυχώς τότε το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 100 δισ. ευρώ, υποχωρώντας στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.
Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους πιέζουν ώστε οι ζημιές που θα υποστούν βάσει της καθαρής παρούσας αξίας (NPV) να περιοριστούν το περισσότερο δυνατόν, ζητώντας μεταξύ άλλων πρόσθετες εξασφαλίσεις και επιτόκιο υψηλότερο του 6%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Υπόθεση κατασκοπείας: Δεν κατονόμασε συνεργούς εντός των Ενόπλων Δυνάμεων ο σμήναρχος – Νέες έρευνες
- «Ποιο είναι τo celebrity crush μου; Αυτό που παντρεύτηκα!» – Ο Μπίλι Κράνταπ είναι τυχερός
- 1-2-3 Πολλοί ΟΠΕΚΕΠΕ!
- Αυξημένη κίνηση στους δρόμους της Αττικής – Μεγάλες καθυστερήσεις στην Περιφερειακή Αιγάλεω λόγω τροχαίου
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (11/2): «Δράση» με Κύπελλο Ελλάδος Betsson και Premier League
- Marseaux: Το τραγούδι της «Hanomai» γίνεται video game με πρωταγωνίστρια την ίδια
- Ζελένσκι: Ανακοινώνει δημοψήφισμα και προεδρικές εκλογές στην επέτειο των τεσσάρων χρόνων πολέμου
- H Euroleague έβγαλε ανακοίνωση με απολογητικό χαρακτήρα για το φιάσκο με τα εισιτήρια του Final Four
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 11.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/clay-leconey-LdyTTsIppB8-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442