Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Με το σταγονόμετρο θα δίνει πλέον εγγυήσεις το Δημόσιο

Με το σταγονόμετρο θα δίνει πλέον εγγυήσεις το Δημόσιο

Σημαντικούς περιορισμούς θέτει η τρόικα στην πολιτική εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου για το 2012. Σύμφωνα με τον νέο Προϋπολογισμό, με βάση το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης και ευθύνης και σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου το όριο εγγυήσεων για το έτος 2012 θα είναι μηδενικό. Σημειώνεται πως το 2011 το Δημόσιο χορήγησε εγγυήσεις ύψους 702 εκατ. ευρώ, όταν το 2009 το αντίστοιχο ποσό ήταν 1,56 δισ. ευρώ. Το ανεξόφλητο εγγυημένο υπόλοιπο το 2011 ήταν 22,3 δισ. ευρώ, όταν το 2009 ήταν 25,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο φέτος κατέπεσαν εγγυήσεις ύψους 1,42 δισ. ευρώ, όταν το 2009 αυτές δεν ξεπερνούσαν τα 704 εκατ. ευρώ. Από τις φετινές καταπτώσεις το Δημόσιο βαρύνεται με 1,36 δισ. ευρώ.

Σημαντικούς περιορισμούς θέτει η τρόικα στην πολιτική εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου για το 2012.

Σύμφωνα με τον νέο Προϋπολογισμό, η εξέταση του οποίου αρχίζει την Τρίτη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με βάση το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης και ευθύνης και σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου το όριο εγγυήσεων για το έτος 2012 θα είναι μηδενικό.

Εξαιρούνται του μηδενικού αυτού ορίου οι εγγυήσεις που παρέχονται για την στήριξη των τραπεζών, οι εγγυήσεις που σχετίζονται με δάνεια που χορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και οι εγγυήσεις που παρέχονται για δανεισμό φορέων εντός της Γενικής Κυβερνήσεως.

Με δεδομένη την παρούσα οικονομική συγκυρία η πολιτική εγγυήσεων θα πρέπει πλέον να προσανατολίζεται κυρίως στην κάλυψη δανείων που χρηματοδοτούν επενδυτικά προγράμματα τα οποία συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδος.

Σημειώνεται πως το 2011 το Δημόσιο χορήγησε εγγυήσεις ύψους 702 εκατ. ευρώ, όταν το 2009 το αντίστοιχο ποσό ήταν 1,56 δισ. ευρώ. Το ανεξόφλητο εγγυημένο υπόλοιπο το 2011 ήταν 22,3 δισ. ευρώ, όταν το 2009 ήταν 25,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο φέτος κατέπεσαν εγγυήσεις ύψους 1,42 δισ. ευρώ, όταν το 2009 αυτές δεν ξεπερνούσαν τα 704 εκατ. ευρώ. Από τις φετινές καταπτώσεις το Δημόσιο βαρύνεται με 1,36 δισ. ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο