Πρεμιέρα για τον Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ με την ελληνική κρίση στο «κόκκινο»
Η πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ υπό τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι θα γίνει την Πέμπτη και ενώ η ελληνική κρίση βρίσκεται στο «κόκκινο» μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις που πυροδότησαν οι ανακοινώσεις για δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Κυβερνήσεις και αγορές ζητούν από την ευρωτράπεζα να μειώσει τα επιτόκια και επιπλέον να αυξήσει τις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης προκειμένου να μην εκτροχιασθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ υπό τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι θα γίνει την Πέμπτη και ενώ η ελληνική κρίση βρίσκεται στο «κόκκινο» μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις που πυροδότησαν οι ανακοινώσεις για δημοψήφισμα στην Ελλάδα.
Κυβερνήσεις και αγορές ζητούν από την ευρωτράπεζα να μειώσει τα επιτόκια και επιπλέον να αυξήσει τις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης προκειμένου να μην εκτροχιασθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 1,5%, ωστόσο η αγορά εντείνει τις πιέσεις της ώστε η ευρωτράπεζα να προχωρήσει άμεσα σε μείωση του κόστους δανεισμού και να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed, της Τράπεζας της Αγλλίας και της Τράπεζας της Ιαπωνίας, που έχουν -σχεδόν- μηδενικά επιτόκια.
Παράλληλα, πληθαίνουν οι φωνές για να αυξηθούν οι αγορέςς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.
Με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (Securities Market Programme), η ΕΚΤ έχει δαπανήσει 173,5 δισ. ευρώ, ξεκινώντας από πέρυσι με την αγορά ελληνικών, ιρλανδικών και πορτογαλικών ομολόγων και συνεχίζοντας τον εφετινό Αύγουστο με την αγορά ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τόνισε ότι η ευρωτράπεζα θα συνεχίσει τη χρήση «μη συμβατικών μέτρων». Στα μη συμβατικά μέτρα περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις με αγορές κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και η διάθεση απεριόριστης ρευστότητας στις εμπορικές τράπεζες.
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων, με εντονότερους ρυθμούς. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα «απεριόριστα μέσα» που διαθέτει και να στηρίξει τα ομόλογα που βρίσκονται υπό πίεση (νομισματοποίηση του χρέους) σε ακόμα μεγαλύτερη έκταση απ’ ότι κάνει μέχρι σήμερα.
Εν συνεχεία, τα ομόλογα αυτά θα μπορούσαν να μεταφερθούν στον EFSF.
Ο κυριότερος λόγος που αντιδρούν πολλοί στην Ευρώπη (κυρίως από τη Γερμανία) είναι ο φόβος για μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού, αν και αυτοί που είναι υπέρ της νομισματοποίησης του χρέους, τονίζουν ότι αυτές οι ανησυχίες είναι «υπερβολικές» και πως είναι δυνατή η μεγαλύτερη ενεργοποίηση της ΕΚΤ χωρίς να ενισχυθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Άγρια ληστεία στη Μανολάδα – Τον άρπαξαν με ΙΧ και τον ξυλοκόπησαν για να του πάρουν χρήματα και διαβατήριο
- Παναιτωλικός – Κηφισιά 2-1: Νίκη «δώρο» στο εαυτό του για τον ένα αιώνα ζωής!
- Οι αναμνήσεις (του Σερ Άλεξ) ξαναγυρίζουνε…
- Η πτώση στον γκρεμό του Mr Mango, η υπόθεση διαδοχής, ο «κακομαθημένος» γιος ως βασικός ύποπτος – Ο γρίφος του 5ου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο
- Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις συνέπειες του πολέμου στη Μέση Ανατολή
- Στις κλήσεις του Αντσελότι ο Νεϊμάρ για τα φιλικά της Βραζιλίας με Γαλλία και Κροατία
- Τα ΗΑΕ μετέφεραν 600 Ισραηλινούς στο «Μπεν Γκουριόν» με πτήσεις τσάρτερ – 100 Ισραηλινοί έφτασαν και στην Αθήνα
- Λαϊκά δικαστήρια για τον Τιμοτέ Σαλαμέ: Και η Doja Cat στέκεται πλάι στους καλλιτέχνες της όπερας και του μπαλέτου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 09.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/howen-81s4ryYuIh4-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442