Στο τραπέζι εισήγηση για πρόστιμο 100 ευρώ σε όσους δεν παίρνουν απόδειξη
Την επιβολή προστίμου 100 ευρώ σε όσους πολίτες δεν ζητούν απόδειξη κατά τις αγορές τους, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του φορολογικού νομοσχεδίου για το Εθνικό Φορολογικό Σϋστημα, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο την επόμενη εβδομάδα και θα ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του έτους. Τί θα γίνει με τη φοροκάρτα και την είσπραξη ΦΠΑ μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.
Την επιβολή προστίμου 100 ευρώ σε όσους πολίτες δεν ζητούν απόδειξη κατά τις αγορές τους, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του φορολογικού νομοσχεδίου για το Εθνικό Φορολογικό Σϋστημα, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο την επόμενη εβδομάδα και θα ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του έτους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζουν στο υπουργείο, θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ σε όσους καταναλωτές εντοπίζονται από τα συνεργεία του ΣΔΟΕ να μην έχουν μαζί τους απόδειξη για τις αγορές που πραγματοποίησαν.
Τα μέλη του συνεργείου ελέγχου θα συντάσσουν διαπιστωτική πράξη για πρόστιμο και το αντίτυπο της θα δίνεται στον καταναλωτή. Αυτός θα έχει τη δυνατότητα να το εξοφλήσει εντός 10ημέρου με έκπτωση 50%.
Στα σχέδια του υπουργείου περιλαμβάνεται η απευθείας είσπραξη του ΦΠΑ μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.
Έτσι, σε κάθε εμπορική συναλλαγή με κάρτες ο ΦΠΑ θα παρακρατείται από την τράπεζα και θα αποδίδεται απ’ αυτήν αυτομάτως στο κράτος.
Δηλαδή, όταν ένας καταναλωτής πληρώνει με κάρτα το τμήμα του ποσού που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ, ο φόρος δεν θα αποδίδεται στην εταιρεία από την τράπεζα, αλλά θα παρακρατείται και θα αποδίδεται στο Δημόσιο.
Στο πλαίσιο αυτού του μέτρου, ενδεχομένως να υπάρξουν κίνητρα, όπως η έκπτωση φόρου.
Αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το ύψος της έκπτωσης, εκτιμάται ότι θα είναι περί το 3%.
Αντίστοιχο κίνητρο εξετάζεται και για να ενθαρρυνθεί η χρήση της φοροκάρτας.
Αυτό που μένει ακόμα να διευκρινισθεί είναι αν η δαπάνη θα αφαιρείται από τον φόρο που πληρώνεται στην εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης ή αν θα εκπίπτει από το συνολικό φορολογητέο εισόδημα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Αθήνα επιδοτεί το ντίζελ – Οι «27» της ΕΕ εξετάζουν τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης
- Η «ανάσταση» του Βαλ Κίλμερ και η επιστροφή στη μεγάλη οθόνη
- ΗΠΑ: Έρευνα FBI σε βάρος του πρώην διευθυντή Αντιτρομοκρατίας – Παραιτήθηκε λέγοντας ότι το Ιράν δεν αποτελούσε απειλή
- Ιράν, Τουρκία, γερμανικές επανορθώσεις στο τραπέζι Γεραπετρίτη και Βάντεφουλ – Τι ειπώθηκε και δεν ανακοινώθηκε
- Ο καφές προστατεύει τον εγκέφαλο από την άνοια
- Γεώργιος Παπανδρέου: Η εκ των ένδον προδοσία της Ενώσεως Κέντρου
- Τουλάχιστον 655 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο τους δύο πρώτους μήνες του 2026
- ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση ποινικοποιεί την επιβίωση των κτηνοτρόφων αντί να δώσει λύση στην ευλογιά των αιγοπροβάτων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 19.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/manouchehr-hejazi-QeoXkIesiCo-unsplash-1-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442