Από το πρωί της Κυριακής άρχισε ο νέος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, προκειμένου η «προπαρασκευαστική» Σύνοδος Κορυφής να σχηματοποιήσει τη λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, η οποία αναμένεται να λάβει την τελική έγκριση την Τετάρτη. Στο επίκεντρο ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους της τάξης του 50%, η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με «ένεση» περίπου 100 δισ. ευρώ και η μόχλευση του EFSF -με τη Γαλλία να επιμένει στην εμπλοκή της ΕΚΤ. Παράλληλα, στο προσκήνιο έρχεται η Ιταλία, στην οποία ασκούνται πιέσεις για να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, υπό το φόβο γενίκευσης της κρίσης.

Από το πρωί της Κυριακής άρχισε ο νέος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, προκειμένου η «προπαρασκευαστική» Σύνοδος Κορυφής να σχηματοποιήσει την λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, η οποία αναμένεται να λάβει την τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Τετάρτης.

Στο επίκεντρο της Συνόδου ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους της τάξης του 50%, η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με «ένεση» περίπου 100 δισ. ευρώ και η μόχλευση του EFSF -με τη Γαλλία να επιμένει στην εμπλοκή της ΕΚΤ. Παράλληλα στο προσκήνιο έρχεται η Ιταλία, στην οποία ασκούνται πιέσεις για να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, υπό το φόβο γενίκευσης της κρίσης.

Η Σύνοδος Κορυφής των «27» βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ το απόγευμα θα συνεδριάσουν οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας Figaro, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου πριν από την έναρξη της Συνόδου των «17».

Οι δύο ηγέτες δεν φαίνεται να έχουν βρει κοινό βηματισμό στο θέμα του EFSF, καθώς ο Νικολά Σαρκοζί δεν δείχνει να εγκαταλείπει την ιδέα του για εμπλοκή της ΕΚΤ, αν και το Σάββατο ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κες ντε Γιάχερ είχε δηλώσει ότι η γαλλική πρόταση να μετατραπεί το EFSF σε πιστωτικό μηχανισμό που θα μπορεί να αντλεί κεφάλαια από την ΕΚΤ «έχει τελειώσει».

Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, μετά το πέρας των εργασιών και του γεύματος εργασίας της Συνόδου των «27» και πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου της Ευρωζώνης.

Κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι υπογράμμισε την κρισιμότητα των στιγμών, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις.

«Οι τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις είναι βαθιά σοβαρές: οι χαμηλότεροι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, η άνοδος του ποσοστού ανεργίας, οι πιέσεις στις τράπεζες και οι κίνδυνοι στα ομόλογα των κρατών.

»Οι συναντήσεις μας σήμερα και την Τετάρτη αποτελούν ίσως τα πιο σημαντικά βήματα, σε μια ακολουθία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ακόμη κι αν χρειαστούν κι άλλα βήματα» σημείωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Αφησε, δε, να εννοηθεί ότι το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα της Συνόδου της Κυριακής θα αφορά μέτρα υπέρ της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχαν τετ – α – τέτ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, από τον οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- ζήτησαν επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν την αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό σύστημα, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να καθησυχαστούν οι αγορές.

Η Μέρκελ υπογράμμισε το Σάββατο, κατά τη Σύνοδο του ΕΛΚ, το ζήτημα του υψηλού χρέους της Ιταλίας, λέγοντας ότι εάν παραμείνει στο 120% του ΑΕΠ, τότε «δεν θα έχει σημασία πόσο υψηλός είναι το «τείχος προστασίας», καθώς δεν θα βοηθήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών».

Την ίδια ώρα, των χειρισμών του υπεραμύνεται ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο. Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής, ο Θαπατέρο απάντησε στην Μέρκελ ότι η χώρα του έχει ήδη λάβει πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 6% φέτος. Το Σάββατο, η Γερμανίδα καγκελάριος εξήρε τις προσπάθειες της Ισπανίας, αλλά ζήτησε περαιτέρω μέτρα.

Όσον αφορά για την Ελλάδα, η Γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας στη σύνοδο του ΕΛΚ, τόνισε την αναγκαιότητα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους κατά 50% έως 60%. Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με «ένεση» ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ.

Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, το Σάββατο, μετά την οποία εξέφρασαν αισιοδοξία ότι επιτυγχάνεται πρόοδος. Όπως δήλωσε η Μέρκελ η -δεύτερη- Σύνοδος Κορυφής της Τετάρτης θα καταλήξει σε «φιλόδοξο αποτέλεσμα». «Πρέπει να βρεθεί λύση, δεν υπάρχει άλλη επιλογή», τόνισε ο Σαρκοζί.

Οι δύο ηγέτες είχαν το Σάββατο συνάντηση με τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον Επίτροπο Όλι Ρεν και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ – η οποία συμμετείχε και στις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Οι αποφάσεις του Σαββάτου και τα ανοιχτά ζητήματα

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κατέληξαν το Σάββατο σε συμφωνία για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με «ένεση» περίπου 100 δισ. ευρώ, παρά τη διαφωνία της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία των υπουργών Οικονομικών προβλέπει ότι θα δοθεί περιθώριο στις τράπεζες έως τον Ιούνιο του 2012 να ανεβάσουν τον βασικό δείκτη κεφαλαίων (Core Tier 1) στο 9% προκείμενου να αντεπεξέλθουν στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Αυτό θα γίνει πρώτα με ίδια ιδιωτικά κεφάλαια και εάν αυτό αποτύχει, χρησιμοποιώντας δημόσιο χρήμα από τα κράτη ή από τον ΕFSF.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική πρόταση που θα εξετάσουν οι ηγέτες της ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής ενδεχομένως να μην αναφέρει συγκεκριμένο ποσό ανακεφαλαιοποίησης, δηλαδή την τονωτική ένεση των 100 έως 110 δισ. ευρώ, αφήνοντας μεγαλύτερο περιθώριο χειρισμών.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ζήτημα της απομείωσης του ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μίλησε για «μεγαλύτερο κούρεμα», τονίζοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να δεχθούν βαρύτερες απώλειες. Οι συζητήσεις γίνονται για ένα «κούρεμα» της τάξης του 50%.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ιδιώτες πιστωτές και Ευρωζώνη δεν βρίσκονται «σε καμία περίπτωση κοντά σε συμφωνία» για μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Όσον αφορά στον EFSF, που αποτελεί κεντρικό θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων, το ερώτημα που τίθεται είναι πως μπορεί να έχει την κατάλληλη οικονομική ισχύ, ώστε να στηρίξει μεγαλύτερες οικονομίες, όπως για παράδειγμα η Ιταλία ή η Ισπανία -εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί-, χωρίς οι χώρες να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια.

Για τη λεγόμενη, λοιπόν, μόχλευση του EFSF, σύμφωνα με πηγές στη γερμανική κυβέρνηση, υπάρχουν δύο επιλογές: Η μία αφορά τη μερική εγγύηση από το EFSF νέων ομολόγων που εκδίδουν χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, και η δεύτερη μία «διερεύνηση νέων πιθανοτήτων συνεργασίας με το ΔΝΤ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr