«Αντίο» στο ΔΝΤ και επιστροφή στις αγορές το 2012 λέει ο Ιρλανδός πρωθυπουργός
Η Ιρλανδία φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη από τις τρεις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται εκτός διεθνών αγορών (Ελλάδα και Πορτογαλία οι άλλες δύο), η οποία θα αποχαιρετήσει το ΔΝΤ. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντα Κένι, προαναγγέλλοντας την επάνοδο εντός του 2012.
«Από όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, η Ιρλανδία αποτελεί το παράδειγμα», δήλωσε ο Κένι σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg.
Και πρόσθεσε ότι η Ιρλανδία βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να πει πρώτη «αντίο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Η Ιρλανδία ήταν η δεύτερη, μετά την Ελλάδα, χώρα που προσέφυγε σε διεθνή βοήθεια προκειμένου να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις.
Συμφώνησε με το ΔΝΤ και την ΕΕ σε ένα «πακέτο» βοήθειας 67,5 δισ. ευρώ για να στηρίξει τον τραπεζικό της τομέα, στα χρέη του οποίου οφείλεται η οικονομική κατάρρευση ολόκληρης της χώρας.
Η Ιρλανδία είναι η τέταρτη πλέον φιλική χώρα για επενδύσεις στον κόσμο στη λίστα που δημοσίευσε το περιοδικό Forbes -η Ελλάδα βρίσκεται στην 68η θέση.
Το μείζον συγκριτικό πλεονέκτημα της Ιρλανδίας είναι η πολύ χαμηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων (12,5%).
Η κυβέρνηση του Δουβλίνου μάλιστα αρνήθηκε να αυξήσει το συντελεστή αυτό, όπως απαιτούσε η «τρόικα» για να συνεχίσει την εκταμίευση των δόσεων της εξωτερικής βοήθειας προς τη χώρα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γροιλανδία: Η ΕΕ σχεδιάζει αντίποινα με δασμούς ύψους 93 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ
- Μαρόκο – Σενεγάλη 0-1 παρ. (0-0 κ.δ): Οι Σενεγαλέζοι στην κορυφή της Αφρικής! (vid)
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]
- Ισπανία: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος με τα τρένα
- Μπενίτεθ: «Δεν κάναμε τίποτα για να παλέψουμε »
- Νίκολιτς: «Θέλαμε να βρει φόρμα ο Γιόβιτς»
- Ουκρανία: Ο επικεφαλής διαπραγματευτής Ουμέροφ δηλώνει ότι είχε «ουσιαστικές» συνομιλίες με τις ΗΠΑ
- Τα όμορφα πρότζεκτ, όμορφα μπορούν να καούν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)










![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-122x85.jpg)















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442