Οφθαλμός αντί οφθαλμού με δικαστική εντολή στο Ιράν
Να χάσει το ένα του μάτι καταδίκασε κατ' εφαρμογή της Σαρία δικαστήριο της Τεχεράνης έναν 26χρονο, ο οποίος κατηγορείται ότι τύφλωσε έναν άνδρα με οξύ σε οικογενειακή διαμάχη. Το ιρανικό Ανώτατο Δικαστήριο έχει επικυρώσει επανειλημμένα εδώ και ένα χρόνο ποινές που καταδικάζουν σε τύφλωση τους δράστες επιθέσεων με οξύ. Σε μία από τις υποθέσεις αυτές που προβλήθηκε ιδιαίτερα διεθνώς, το θύμα, η 30χρονη Αμενέ Μπαχραμί που υπέστη ολική τύφλωση και παραμορφώθηκε φρικτά, έδωσε χάρη στο δράστη λίγο πριν την εκτέλεση της ποινής.
Να χάσει το ένα του μάτι καταδίκασε κατ’ εφαρμογή της Σαρία δικαστήριο της Τεχεράνης έναν 26χρονο, ο οποίος κατηγορείται ότι τύφλωσε έναν άνδρα με οξύ σε οικογενειακή διαμάχη.
Το ιρανικό Ανώτατο Δικαστήριο έχει επικυρώσει επανειλημμένα εδώ και ένα χρόνο ποινές που καταδικάζουν σε τύφλωση τους δράστες επιθέσεων με οξύ. Σε μία από τις υποθέσεις αυτές που προβλήθηκε ιδιαίτερα διεθνώς, το θύμα, η 30χρονη Αμενέ Μπαχραμί που υπέστη ολική τύφλωση και παραμορφώθηκε φρικτά, έδωσε χάρη στο δράστη λίγο πριν την εκτέλεση της ποινής.
Σχετικά με τη νέα καταδίκη η ιρανική εφημερίδα Shargh γράφει ότι ο 26χρονος δράστης Μοχαμάντ είχε παρακινηθεί πριν από πέντε χρόνια από τον κουνιάδο του θύματος να επιτεθεί στο θύμα με οξύ.
Το θύμα, ονόματι Βάλι, σχεδόν τυφλώθηκε καθώς έχασε πλήρως την όραση από το ένα μάτι και μερικώς από το άλλο, ενώ το πρόσωπό του παραμορφώθηκε μετά την επίθεση.
Δικαστήριο της Τεχεράνης καταδίκασε τον δράστη να χάσει το ένα μάτι, σε εφαρμογή του ισλαμικού νόμου (σαρία) που ισχύει στο Ιράν για ορισμένες εγκληματικές πράξεις. Ο δράστης καταδικάστηκε επίσης σε φυλάκιση δύο ετών και στην καταβολή αποζημίωσης προς το θύμα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο επιτιθέμενος, ένας τοξικομανής που έψαχνε για χρήματα, είχε λάβει το ποσό του ενός εκατομμυρίου ριάλ (σχεδόν 100 δολάρια), για να διαπράξει την επίθεση. Αυτός που «παράγγειλε» την επίθεση αυτή, επίσης καταδικάστηκε.
Ο νόμος της αντεκδίκησης εφαρμόζεται στο Ιράν τις περισσότερες φορές σε υποθέσεις ανθρωποκτονιών. Η οικογένεια του θύματος πρέπει να το ζητήσει σαφώς από το δικαστήριο και η τελική απόφαση λαμβάνεται από τον δικαστή.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει επικυρώσει επανειλημμένα εδώ και ένα χρόνο ποινές που καταδικάζουν σε τύφλωση τους δράστες επιθέσεων με οξύ, που προκάλεσαν τύφλωση στα θύματά τους.
Σε μια από τις υποθέσεις αυτές, η οποία προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα μέσα ενημέρωσης, το θύμα, η 30χρονη Αμενέ Μπαχραμί που τυφλώθηκε και στα δυο μάτια και το πρόσωπό της παραμορφώθηκε, αποφάσισε να μη ζητήσει την αντίστοιχη τιμωρία του δράστη της επίθεσης που είχε δεχτεί, λίγη ώρα πριν από την εφαρμογή του νόμου της αντεκδίκησης.
Αρκετές επιθέσεις με οξύ εναντίον γυναικών απασχολούν την επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια στο Ιράν. Ο Τύπος είχε υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό την Μπαχραμί, ενώ οι δικαστικές αρχές την προέτρεπαν να μην ζητήσει την εφαρμογή της τιμωρίας.
Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε επίσης το Δεκέμβριο του 2010 την καταδίκη, βάσει του νόμου της αντεκδίκησης, ενός άνδρα που κρίθηκε ένοχος για την τύφλωση του εραστή της συζύγου του με οξύ.
Καμιά πληροφορία δεν δόθηκε για την ενδεχόμενη εφαρμογή της ποινής αυτής και καμιά άλλη περίπτωση δεν αναφέρθηκε από τα μέσα ενημέρωσης.
Η Διεθνής Αμνηστία και πολλές ακόμη οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν αυτή τη μορφή τιμωρίας, την οποία χαρακτηρίζουν ωμότητα και βασανιστήριο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)









![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-140x85.jpg)



![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)



























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442