
Κουρασμένη δηλώνει η Ευρωζώνη με την Ελλάδα, ζητά κινήσεις για την τήρηση των στόχων
Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εκφράζουν την έντονη δυσθυμία τους για την μη τήρηση από την Ελλάδα των στόχων του οικονομικού προγράμματος που συμφώνησε με την τρόικα ενώ υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει απολύτως καμία αλλαγή των στόχων και των χρονοδιαγραμμάτων. Προσθέτουν ακόμα ότι θα χρειαστούν σαφείς κινήσεις από την πλευρά της Ελλάδας προκειμένου να πείσει για την αποφασιστικότητα και την ικανότητά της για δημοσιονομική εξυγείανση και μεταρρυθμίσεις. Θεωρώντας δε δεδομένο ότι το 2011 θα κλείσει με απόκλιση στους στόχους ζητούν πρόσθετα μέτρα στον προϋπολογισμό του 2012.
Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εκφράζουν την έντονη δυσθυμία τους για την μη τήρηση από την Ελλάδα των στόχων του οικονομικού προγράμματος που συμφώνησε με την τρόικα ενώ υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει απολύτως καμία αλλαγή των στόχων και των χρονοδιαγραμμάτων. Προσθέτουν ακόμα ότι θα χρειαστούν σαφείς κινήσεις από την πλευρά της Ελλάδας προκειμένου να πείσει για την αποφασιστικότητα και την ικανότητά της για δημοσιονομική εξυγείανση και μεταρρυθμίσεις. Θεωρώντας δε δεδομένο ότι το 2011 θα κλείσει με απόκλιση στους στόχους ζητούν πρόσθετα μέτρα στον προϋπολογισμό του 2012.
Μιλώντας στο Reuters επισημαίνουν ότι η Ελλάδα πρέπει να αναπληρώσει τη διαφορά στην τήρηση του στόχου για το έλλειμμα του προϋπολογισμού αλλά και τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις.
Με τη διαφορά ανάμεσα στους στόχους και στο τελικό ποσοστό του ελλείμματος να φτάνει στο 1% (από το οποίο το 0,4% οφείλεται στη μεγαλύτερη ύφεση, σύμφωνα με την τρόικα) οι αξιωματούχοι τονίζουν ότι «είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να το καλύψει το 2011 γιατί απομένουν μόνο τρεις μήνες».
Θεωρώντας δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις αποκλίσεις στο έλλειμμα, επισημαίνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους ‘αποζημίωση’ στον προϋπολογισμό του 2012.
Απορρίπτουν δε κατηγορηματικά την αναθεώρηση των στόχων του προγράμματος και των ημερομηνιών επίτευξης.
Στο εσωτερικό της Ευρωζώνης υπάρχει αυξανόμενος εκνευρισμός για την «σπάνια ικανότητα των Ελλήνων να πετυχαίνουν λιγότερα από τα συμφωνημένα», επισημαίνουν ακόμη οι αξιωματούχοι.
«Οι διαβεβαιώσεις που χρειαζόμαστε δεν μπορεί να είναι απλά μερικοί αριθμοί στα χαρτιά. Χρειαζόμαστε σαφή σημάδια ότι [στην Ελλάδα] είναι ικανοί και έχουν θέληση».
Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους στόχους για το 2012 καλύπτοντας έτσι και τη διαφορά του 2011, όπως επισημαίνουν. «Το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού δεν είναι τρομερά φιλόδοξο», λέει άλλη πηγή στο Reuters, «και υπάρχει χώρος για βελτίωση».
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μεταφερθούν στο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας περισσότερα στοιχεία προς αξιοποίηση και να συμφωνηθούν δομικές μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν το έλλειμμα.
Χαρακτηριστική είναι και η εκτίμηση ότι Ελλάδα και Ευρωζώνη δοκιμάζουν τις αντοχές η μία της άλλης.
Έλληνες πολιτικοί, λέει το Reuters, «είναι πεπεισμένοι ότι η Ευρωζώνη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει αλλά δεν πιστεύουν ότι η λιτότητα θα έχει αποτελέσματα». Αλλά και χώρες όπως η Γερμανία προειδοποιούν ότι ετοιμάζουν και δεύτερα σχέδια, αν η Αθήνα δεν εκπληρώσει τους στόχους χωρίς να αποκαλύπτουν ποια είναι αυτά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ιράν: «Μικρή παράκαμψη» που πάντως «χρειαζόταν», χαρακτηρίζει τον πόλεμο ο Τραμπ
- Χιλή: Ανακοίνωσε ότι θα κλιμακώσει τις απελάσεις μεταναστών – Πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση
- Ο Τραμπ ελπίζει ότι η Χεζμπολάχ θα τηρήσει την εκεχειρία που ήδη «παραβιάζει» το Ισραήλ
- Αϊτή: Ο μισός πληθυσμός και πλέον αντιμετωπίζει οξεία διατροφική ανασφάλεια
- Δικαστής επικρίνει τον Τραμπ για τη «θρασύτατη» προσπάθειά του να συνεχίσει την κατασκευή της αίθουσας χορού
- Γαλλία: Τα Στενά του Ορμούζ πρέπει να ανοίξουν ξανά, αλλά «όχι με οποιοδήποτε τίμημα»
- Λίβανος: Ο Γκουτέρες καλεί «όλα τα μέρη» να τηρήσουν «πλήρως» την κατάπαυση του πυρός
- Τραμπ: Ο πάπας Λέων είναι ελεύθερος να λέει ό,τι θέλει, αλλά έχει αδυναμίες στην εξωτερική πολιτική
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/theodor-vasile-QgV8nrpQjQ8-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442