Σειρά επιθέσεων στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Λίο Πανέτα
Επτά από τους 30 Αφγανούς πυροτεχνουργούς, ειδικευμένους στην εξουδετέρωση ναρκών, οι οποίοι απήχθησαν στις 6 Ιουλίου στην επαρχία Φαράχ του δυτικού Αφγανιστάν, βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι. Την Κυριακή άλλη μία σειρά επιθέσεων σημειώθηκε σε διάφορα σημεία της χώρας, την οποία επισκέπτεται ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λίο Πανέτα.
Επτά από τους 30 Αφγανούς πυροτεχνουργούς, ειδικευμένους στην εξουδετέρωση ναρκών, οι οποίοι απήχθησαν στις 6 Ιουλίου στην επαρχία Φαράχ του δυτικού Αφγανιστάν, βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι. Η τύχη των υπολοίπων παραμένει άγνωστη.
Όλοι οι απαχθέντες εργάζονταν για τη μη κυβερνητική Υπηρεσία Ναρκαλιείας του Αφγανιστάν (Dafa), η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Κανταχάρ του νότιου Αφγανιστάν.
Οι υποψίες για την απαγωγή των πυροτεχνουργών είχαν πέσει στους Ταλιμπάν. Εντούτοις, μέλος των Ταλιμπάν ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν καμία οργάνωση και απέδωσε την απαγωγή σε κακοποιούς.
Δεκάδες Αφγανοί και ξένοι υπήκοοι έχουν απαχθεί στο Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια. Τις περισσότερες φορές όμως απελευθερώνονται έναντι λύτρων ή σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση φυλακισμένων.
Σειρά επιθέσεων
Την Κυριακή άλλη μία σειρά επιθέσεων σημειώθηκε σε διάφορα σημεία της χώρας, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τρεις μέλη της ΝΑΤΟϊκής δύναμης, ένα Αφγανός κυβερνητικός αξιωματούχος και τρεις Αφγανοί αστυνομικοί.
Οι επιθέσεις σημειώνονται κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του νέου υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ και πρώην διευθυντή της CIA, Λίο Πανέτα. Την Κυριακή ο Αμερικανός αξιωματούχος επισκέφθηκε τα αμερικανικά στρατεύματα στην επαρχία Χελμάντ, που αποτελεί προπύργιο των Ταλιμπάν.
Δύο στρατιώτες του ΝΑΤΟ έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση ανταρτών στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ ο τρίτος στα δυτικά, και πάλι από βομβιστική επίθεση ανταρτών.
Μέχρι στιγμής 15 στρατιώτες της συμμαχικής δύναμης στο Αφγανιστάν έχουν βρει το θάνατο από τις αρχές Ιουλίου και 285 από τις αρχές του έτους.
Ο Αφγανός κυβερνητικός αξιωματούχος, ονόματι Μοχάμεντ Νταγούντ, έπεσε νεκρός από έκρηξη βόμβας με στόχο το αυτοκίνητο που οδηγούσε. Ήταν ο κυβερνήτης της περιοχής Μουκούρ, στην επαρχία Μπαγκίς.
Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης. Εντούτοις, παρόμοιες στοχευμένες επιθέσεις σημειώνονται συνήθως εναντίον όσων οι αντάρτες θεωρούν ότι συνεργάζονται με τους Δυτικούς.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Η Ιωάννα Καρέλια θα στηρίξει αθλητές για να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες
- Ισπανία: Τα μοιραία 20 δευτερόλεπτα ανάμεσα στον πρώτο εκτροχιασμό και τη σύγκρουση – Τι καταγγέλλουν οι μηχανοδηγοί
- Ιράν: Γιατί είναι δύσκολη η πολιτική αλλαγή – Οι διαιρέσεις της αντιπολίτευσης και ο ρόλος του Παχλαβί
- Το τέλος της καπνοδόχου; «Στοπ» σε τζάκια και ξυλόσομπες βάζουν οι ευρωπαϊκές πόλεις
- Από εικοσάρηδες μέχρι θαυμαστές με Πι αποχαιρετούν τον θρύλο Bob Weir στη γενέτειρά του το Σαν Φρανσίσκο
- ΟΗΕ: «Παιδιά πεθαίνουν και αυτό θα γίνει χειρότερο» – Προειδοποιήσεις για την Υεμένη
- ΕΝΦΙΑ: Ανοιχτή η πλατφόρμα για διορθώσεις στο Ε9 – Τι πρέπει να προσέξετε
- Κραυγή αγωνίας για Δημοτική Κοινότητα της χώρας-Μείωση πληθυσμού 25% το 2026
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442