Οικονομία, Λιβύη και Αφγανιστάν, στο επίκεντρο της συνάντησης Ομπάμα-Μέρκελ
Η κρίση στην Ευρωζώνη, η κούρσα διαδοχής του Ντομινίκ Στρος-Καν στο τιμόνι του ΔΝΤ, αλλά και οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν και τη Λιβύη, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της επίσημης συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στον Λευκό Οίκο την Τρίτη.
Η κρίση στην Ευρωζώνη, η κούρσα διαδοχής του Ντομινίκ Στρος-Καν στο τιμόνι του ΔΝΤ, αλλά και οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν και τη Λιβύη, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της επίσημης συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στον Λευκό Οίκο την Τρίτη.
Η Άνγκελα Μέρκελ έφτασε στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα και εν συνεχεία δείπνησε με τον Αμερικανό πρόεδρο σε εστιατόριο της συνοικίας Τζόρτζταουν.
Το δείπνο στο εστιατόριο «1789» ήταν η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο πολιτικοί στο πλαίσιο της επίσκεψης της καγκελαρίου στις ΗΠΑ.
Το πρωί της Τρίτης (ώρα Ουάσινγκτον) η Άνγκελα Μέρκελ θα γίνει δεκτή στον Λευκό Οίκο. Επίσης, ο Μπαράκ Ομπάμα θα απονείμει στη Γερμανίδα καγκελάριο το «Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας», ύψιστη βράβευση των ΗΠΑ σε πολίτη, ενώ θα παραθέσει προς τιμή της κι επίσημο δείπνο.
Οι συνομιλίες των δύο ηγετών αναμένεται να επικεντρωθούν στις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν και τη Λιβύη, στην κρίση στην Ευρωζώνη, αλλά και στην αλλαγή της ηγεσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά την παραίτηση του Ντομινίκ Στρος-Καν.
Η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να επισημάνει την στήριξη της Ευρώπης προς την Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν στηρίξει ανοιχτά την Λαγκάρντ και έχουν αρκεστεί να δηλώσουν ότι επιθυμούν να δουν τον καταλληλότερο υποψήφιο να διαδέχεται τον Στρος-Καν.
Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αναμένει την Ευρώπη, δηλαδή και την Γερμανία, να διαχειριστεί το θέμα του οικονομικού χρέους της Ελλάδας.
Ερωτηθείς τη Δευτέρα για το αν οι ΗΠΑ θα στήριζαν την επιπρόσθετη οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ είπε ότι η Ευρώπη διαθέτει από μόνη της τα μέσα για να συνδράμει την Ελλάδα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό
- Αφγανιστάν: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη έκρηξη στην Καμπούλ
- Τζόουνς: «Ανυπομονώ να παίξω μπροστά στον κόσμο μας»
- Ανέβασε στα social media την καταδίωξή του από αστυνομικούς – Διέλυσε σε ανταλλακτικά τη μηχανή για να μην εντοπιστεί
- Πιερρακάκης για τους δασμούς Τραμπ: «Κλειδί ο διάλογος» – Θεμελιώδεις αρχές κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα
- O βασιλιάς του Μαρόκου αποδέχθηκε την πρόταση Τραμπ για ένταξή του ως ιδρυτικό μέλος στο Συμβούλιο Ειρήνης
- Australian Open 2026: Όλοι οι χορηγοί του Slam και η πραγματική αξία των συμφωνιών
- Ανί Ερνό: Όταν μια παράνομη έκτρωση κόντεψε να τη σκοτώσει, έκανε το δικαίωμα στην άμβλωση σημαία της
- Η μέρα των αποφάσεων για τις αγροτικές κινητοποιήσεις έφτασε – Το κλίμα στα μπλόκα και η αγωνία του Μαξίμου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442