Ενδείξεις συμφωνίας στην ΕΕ για το γαλλογερμανικό «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας»
Θετικά φαίνεται πως αντιδρά η γερμανική κυβέρνηση στην ήπια εκδοχή του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας που παρουσίασαν ΕΕ και Κομισιόν, καθώς οι συμβιβαστικές προτάσεις Ρομπάι και Μπαρόζο ίσως βγάλουν από το διέξοδο τις διαπραγματεύσεις για το συνολικό πακέτο μέτρων κατά της κρίσης χρέους.
Κωστούλας Γεώργιος
Θετικά φαίνεται πως αντιδρά η γερμανική κυβέρνηση στην ήπια εκδοχή του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας που παρουσίασαν ΕΕ και Κομισιόν, καθώς οι συμβιβαστικές προτάσεις Ρομπάι και Μπαρόζο ίσως βγάλουν από το διέξοδο τις διαπραγματεύσεις για το συνολικό πακέτο μέτρων κατά της κρίσης χρέους.
«Ενδιαφέρουσες και στη σωστή κατεύθυνση οι κύριες επισημάνσεις του ευρωπαϊκού σχεδίου», ήταν το σχόλιο πηγής της γερμανικής κυβέρνησης προς την Deutsche Welle.
Στις Βρυξέλλες φαίνεται να βλέπουν επίσης «αλληλοσυμπληρούμενες» τις δύο προτάσεις για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.
Επί της ουσίας οι Γερμανοί πρέπει να είναι ικανοποιημένοι, όπως επισημαίνει η DW, διότι οι περισσότερες προτάσεις τους υιοθετούνται, όπως για παράδειγμα στο θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας:
Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα υποχρεωθούν να θέσουν ένα ανώτατο αποδεκτό όριο ελλείμματος, που σημαίνει «φρένο» στο χρέος (αν και όχι απαραίτητα με ειδική πρόβλεψη στο Σύνταγμα) και αυτόματα μέτρα κάθε φορά που θα γίνεται υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου.
Σε άλλα σημεία, όπως στο θέμα των συντάξεων, το Βερολίνο ζητούσε να προσαρμοστεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στο προσδόκιμο ζωής, ενώ η πρόταση του κ. Ρομπάι λέει ότι οι χώρες που έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας των Ταμείων θα πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση το προσδόκιμο ζωής.
Επομένως, η πρόταση Ρομπάι συμπεριλαμβάνει πολλά από τα αιτήματα των Γερμανών, αλλά η φρασεολογία είναι πιο ήπια και αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών στα κράτη-μέλη.
Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Στήριξης, εάν το Βερολίνο ικανοποιηθεί στο ζήτημα του Συμφώνου, οι Βρυξέλλες θεωρούν δεδομένο ότι θα πρέπει να κάνει και αυτό κινήσεις σύγκλισης στο θέμα της ενίσχυσης των πόρων του ταμείου, που είναι και το ευκολότερο.
Πάντως, το Βερολίνο αρνείται κατηγορηματικά αυτή τη στιγμή να παρεμβαίνει το ταμείο και να αγοράζει ομόλογα χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα. Αυτό το ζήτημα είναι ανοιχτό και εδώ θα γίνει και η μεγάλη διαπραγμάτευση, όπως επισημαίνουν πηγές της ΕΕ.
Μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, θα γίνουν δύο συναντήσεις του Eurogroup στις 14 και στις 21 του μηνός.
Ακολουθεί η κρίσιμη εαρινή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Μαρτίου, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η έκρηξη της αγροτιάς
- Ντακότα Τζόνσον: «Κάποιοι χρηματοδότες ταινιών είναι πραγματικά σκοτεινοί, ύποπτοι»
- Aκτινογραφία των διαβάσεων στην Αθήνα – Γιατί οι διαβάτες εξακολουθούν να πεθαίνουν
- Συντάξεις: Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή τους – Οι ημερομηνίες ανά ταμείο
- Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Νεϊμάρ: «Ζήτησα βοήθεια για την ψυχική μου υγεία, είχα φτάσει στο μηδέν»
- Κρήτη: Ώρες αγωνίας για τον ορειβάτη στα Αστερούσια Όρη – Ζητήθηκε η συνδρομή Super Puma
- Πώς η Netflix κέρδισε τη Warner Bros.: Το παρασκήνιο Σαράντος–Τραμπ
- ΑΕΚ: Ποια είναι η πρώτη εκτίμηση για τον τραυματισμό του Γκατσίνοβιτς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![«Ο Ζελένσκι δεν έχει διαβάσει» την ειρηνευτική πρόταση ισχυρίζεται ο Τραμπ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-08T001426Z_1049272535_RC2ZBIA2EIWE_RTRMADP_5_USA-TRUMP-KENNEDY-CENTER-127x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442