Σκάνδαλο βιομηχανικής κατασκοπείας στη Renault με κινεζικό «άρωμα»
Στην εκδοχή του κινεζικού παράγοντα στρέφονται οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες στην έρευνα που διεξάγεται για το σκάνδαλο βιομηχανικής κατασκοπείας στην αυτοκινητοβιομηχανία Renault. Η κυβέρνηση Σαρκοζί χαρακτηρίζει την υπόθεση «οικονομικό πόλεμο», προειδοποιώντας για συνολικό κίνδυνο για τη γαλλική βιομηχανία. Η Renault απέπεμψε τρία υψηλόβαθμα στελέχη της που θεωρεί ύποπτα για διαρροή πληροφοριών σχετικά με τα σχέδια ανάπτυξης ηλεκτρικού αυτοκινήτου.
Στην εκδοχή του κινεζικού παράγοντα στρέφονται οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες στην έρευνα που διεξάγεται για το σκάνδαλο βιομηχανικής κατασκοπείας στην αυτοκινητοβιομηχανία Renault. Η κυβέρνηση Σαρκοζί χαρακτηρίζει την υπόθεση «οικονομικό πόλεμο», προειδοποιώντας για συνολικό κίνδυνο για τη γαλλική βιομηχανία.
Κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε την Παρασκευή μιλώντας στο Reuters ότι το γραφείο του Γάλλου προέδρου ζήτησε από τις μυστικές υπηρεσίες (DCRI) να ερευνήσουν πιθανό ρόλο της Κίνας στην υπόθεση βιομηχανικής κατασκοπείας.
«Η Renault υποψιάζεται έναν κινεζικό παράγοντα, σύμφωνα με αρκετές εσωτερικές πηγές της» είχε γράψει η εφημερίδα Le Figaro, επισημαίνοντας ότι «οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την υπόθεση αυτή άρχισαν έρευνα που στρέφεται επίσης στην εκδοχή του κινεζικού παράγοντα».
Η Renault απέπεμψε τη Δευτέρα τρία υψηλόβαθμα στελέχη της με την υποψία ότι διέρρευσαν στο εξωτερικό πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια ανάπτυξης ηλεκτρικού αυτοκινήτου.
Ο όμιλος αιτιολόγησε την απόφαση, λέγοντας ότι οφείλεται στην ανάγκη «να προστατεύσει, χωρίς να περιμένει, τους στρατηγικούς μετόχους, διανοούμενους και τεχνολόγους της εταιρείας».
Η αυτοκινητοβιομηχανία -της οποίας το 15% κατέχει το γαλλικό κράτος- και ο ιαπωνικός εταίρος της, η Nissan, έχουν επενδύσει τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.
Οι δύο κολοσσοί φιλοδοξούν να έχουν την πρωτιά παγκοσμίως στον τομέα αυτό, τον οποίο άρχισαν να ερευνούν πριν από τους περισσότερους ανταγωνιστές τους.
Η Renault θα διαθέσει στην αγορά στα μέσα του έτους δύο μοντέλα ηλεκτρικού τύπου, το Fluence και το Kangoo Express, ενώ προγραμματίζει την κυκλοφορία έως τα μέσα του 2012 δύο άλλων μοντέλων, των μικρών αυτοκινήτων Twizy και Zoe.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην υπόθεση, ένα από τα στελέχη που αποπέμφθηκαν ανήκει στην επιτροπή διοίκησης της Renault, ένα άλλο στέλεχος εργαζόταν στο πρόγραμμα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τέξας: Ενδείξεις «τρομοκρατίας» βλέπει το FBI στην ένοπλη επίθεση στο μπαρ του Όστιν
- Μεγάλη φωτιά σε ναυτική εγκατάσταση των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν
- «Ανακουφισμένος» ο Φρίντριχ Μερτς για το τέλος του καθεστώτος του Ιράν – «Δεν είναι ώρα για κήρυγμα», λέει
- World Monitor: Οι σημαντικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην οθόνη σου, σε πραγματικό χρόνο
- Γρηγορίου: «Το τρίτο γκολ του Παναθηναϊκού και το πέναλτι στον Αλφαρέλα αποτελούν αλλοίωση»
- Ελ Εριάν: Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές στη σύγκρουση Ιράν με ΗΠΑ-Ισραήλ
- Μπενίτεθ: «Το σημαντικότερο είναι πως η ομάδα γίνεται όλο και καλύτερη και πιο δυνατή»
- Όλα τα γκολ και τα highlights της 23ης αγωνιστικής της Super League (vids)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 01.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/matt-bennett-FHCaT8blG5k-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442