Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ο φράχτης στον Έβρο στην κορυφή της ατζέντας Παπανδρέου-Ερντογάν στο Ερζερούμ

Ο φράχτης στον Έβρο στην κορυφή της ατζέντας Παπανδρέου-Ερντογάν στο Ερζερούμ

Τα θέματα της παράνομης μετανάστευσης και της ανέγερσης φράχτη στον Έβρο θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχουν το πρωί της Παρασκευής στο Ερζερούμ ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην τουρκική πόλη της Ανατολίας για να µιλήσει στην ετήσια συνδιάσκεψη των τούρκων πρέσβεων, αλλά µε την ευκαιρία αυτή θα κάνει και µια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης µε τον τούρκο οµόλογό του.

Τα θέματα της παράνομης μετανάστευσης και της ανέγερσης φράχτη στον Έβρο θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχουν το πρωί της Παρασκευής στο Ερζερούμ ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην τουρκική πόλη της Ανατολίας για να µιλήσει στην ετήσια συνδιάσκεψη των τούρκων πρέσβεων, αλλά µε την ευκαιρία αυτή θα κάνει και µια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης µε τον τούρκο οµόλογό του.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται το πρόβληµα της παράνομης μετανάστευσης και η άρνηση της Τουρκίας να εφαρµόσει το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής που έχει υπογράψει µε την Ελλάδα.

Μάλιστα, στη διαπραγµάτευση Τουρκίας – ΕΕ για να υπογραφεί σχετική συµφωνία, η Άγκυρα ζητά ως αντάλλαγµα την άρση των θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν, απαίτηση την οποία στηρίζει η Ελλάδα, όχι όµως και πολλά κράτη-µέλη της ΕΕ.

Το δεύτερο θέµα που θα κυριαρχήσει στη συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν είναι η πορεία των διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο, που φαίνεται ότι περνούν περίοδο στασιµότητας. Σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές, πάντως, ο έλληνας πρωθυπουργός αναµένεται να θέσει και το θέµα των τελευταίων τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από το Αγαθονήσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, Εγκεμέν Μπαγίς, επικεφαλής της γείτονος με την ΕΕ για την κατασκευή του φράκτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τόνισε πως αυτό δε στρέφεται κατά των Τούρκων πολιτών, ωστόσο επεσήμανε ότι η ΕΕ δεν χρειάζεται νέα τείχη, αλλά την απαλλαγή της από τις προκαταλήψεις.

Ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον Γάλλο ομόλογό του και προτίθεται να το κάνει και στην ερχόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

«Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για το πρόβλημα που έχει η Ευρώπη και βεβαίως ιδιαίτερα η Ελλάδα, αυτό της λαθρομετανάστευσης, όπου οι Γάλλοι συμβάλλουν ουσιαστικά και αυτοί με τη συμμετοχή τους στην Frontex σε συνεργασία με εμάς» δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου επισημαίνοντας παράλληλα τις ευθύνες της Τουρκίας.

Ο κ.Παπανδρέου αναφέρθηκε, μάλιστα, και στην ανάγκη να υπάρξει μία συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, από τον Έβρο όπου βρέθηκε την Πέμπτη για τον εορτασμό των Θεοφανίων, έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, καλώντας την να ελέγξει τα σύνορά της και να εφαρμόσει «άμεσα και απτά» το ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής.

Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να κρατά αποστάσεις από τον φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Η ανέγερση του τείχους αποτελεί κατανοητή πράξη άμυνας», τόνισε ο

ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, που ανήκει στο κυβερνών κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών. Από την άλλη, εξέφρασε αμφιβολία για το αν το μέτρο αυτό είναι το «το κατάλληλο για την ανακοπή του ρεύματος των προσφύγων». «Αν κλείσουν τα σύνορα στον Εβρο, οι πρόσφυγες θα αναζητήσουν άλλες διόδους» πρόσθεσε. Το συμπέρασμά του: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επιτρέπεται να αφήσει την Ελλάδα μόνη της και πρέπει να ασχοληθεί με τα αίτια της προσφυγιάς».

Το δεύτερο θέµα που θα κυριαρχήσει στη συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν είναι η πορεία των διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο, που φαίνεται ότι περνούν περίοδο στασιµότητας. Σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές, πάντως, ο έλληνας πρωθυπουργός αναµένεται να θέσει και το θέµα των τελευταίων τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από το Αγαθονήσι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο