Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η

Η «Βίλλα Νύμφες» στις Καρυές Λακωνίας

Οι Καρυές είναι ένα παραδοσιακό χωριό κατάφυτο με καστανιές και καρυδιές, στους πρόποδες του Πάρνωνα, 35χλμ. από τη Σπάρτη. Βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του νομού Λακωνίας, στα όρια με το νομό Αρκαδίας στα 950μ. υψόμετρο.

Οι Καρυές είναι ένα παραδοσιακό χωριό κατάφυτο με καστανιές και καρυδιές, στους πρόποδες του Πάρνωνα, 35χλμ. από τη Σπάρτη. Βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του νομού Λακωνίας, στα όρια με το νομό Αρκαδίας στα 950μ. υψόμετρο.

Επιστροφή στις ρίζες
Ο Ανδρέας Χριστόπουλος εγκαταστάθηκε στην Αθήνα μετά από σπουδές στην Αμερική. Αλλά όπως διηγείται ο ίδιος «η σκέψη να επιστρέψω στην ήρεμη ζωή του χωριού, όπου και μεγάλωσα, τριγυρνούσε συνεχώς στο μυαλό μου.» Και αυτή τη σκέψη την έκανε πράξη! Ανακατασκεύασε το παλιό σπίτι του παππού του και το μετέτρεψε σε έναν παραδοσιακό ξενώνα. Συνδυάζοντας στοιχεία του παλιού κτηρίου με σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές, κατόρθωσε να δημιουργήσει έναν άνετο ξενώνα στην καρδιά του χωριού και να το λειτουργεί όλο το χρόνο.

Ο ξενώνας
Πρόκειται για ένα διώροφο, πέτρινο σπίτι των αρχών του 19ου αιώνα που μπορεί να φιλοξενήσει από 1 έως 3 ζευγάρια (συνολικά 6 άτομα). Με την ανακαίνιση διατηρήθηκαν τα πολλά ξύλινα παράθυρα και έτσι ο ξενώνας παραμένει πολύ φωτεινός, ενώ προσφέρει υπέροχη θέα στον Πάρνωνα.

  • Ο ξενώνας διαθέτει: αυτόνομη θέρμανση και ζεστό νερό συνεχούς ροής
  • Στα δύο υπνοδωμάτια υπάρχουν: ένα υπέρδιπλο κρεβάτι, ατομικό μπάνιο με ντους,ντουλάπα με σεντόνια, πετσέτες, κουβέρτες και παπλώματα, τηλεόραση plasma.
  • Στο ισόγειο δίπλα στο πέτρινο τζάκι (με άφθονα ξύλα), υπάρχει αναπαυτικός καναπές που γίνεται κρεβάτι με δύο ανατομικά στρώματα, μεγάλη τηλεόραση plasma, DVD player, τζακούζι και επιτραπέζια παιχνίδια.
  • Η κουζίνα είναι πλήρως εξοπλισμένη, με μεγάλο ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα, και αναπαυτική τραπεζαρία, ενώ παρέχονται σερβίτσια για να μαγειρέψετε και να απολαύσετε το πρωινό ή το γεύμα σας. Για το πρωινό θα βρείτε, εκτός από επιλογή από καφέδες και αρωματικό τσάι του Πάρνωνα, ενώ για τα μεζεδάκια σας, τοπικό παραδοσιακό κρασί και τσικουδιά.
  • Ο εξωτερικό χώρος είναι πλακόστρωτος και χωρίζεται σε τρία επίπεδα: βεράντες με γκαζόν οπωροφόρα δέντρα κληματαριές και λουλούδια. Υπάρχουν: φωτισμός κήπου, μαρμάρινες βρύσες και αρκετά πέτρινα πεζούλια για να χαρείτε τη θέα του Πάρνωνα.

Τιμές
Η τιμή για την ενοικίαση του σπιτιού κυμαίνεται από €120 έως €200 αναλόγως των ατόμων που θα φιλοξενηθούν. Για 2 άτομα κοστίζει €120, για 4 άτομα €150 και για 6 άτομα €200. Η τιμή περιλαμβάνει το πρωινό, την προσφορά κρασιού και τσικουδιάς και άφθονα ξύλα για το τζάκι.

Το χωριό
Στις Καρυές (ή Αράχοβα) βρισκόταν και η ομώνυμη αρχαία πόλη, τόπος λατρείας της Αρτέμιδος. Στις γιορτές χόρευαν γύρω από το αγάλμά της οι νέες κοπέλες του χωριού. Από αυτήν την τελετή εμπνεύστηκε ο Πραξιτέλης τις Καρυάτιδες του Ερεχθείου, ομοίωμα του οποίου βρίσκεται και στην ακρόπολη των Καρυών.
Στο χωριό υπάρχουν καφενεία, με δροσιά για το καλοκαίρι, παραδοσιακές ταβέρνες, ένας φούρνος με ξύλα «To Ασπροσίτι» όπου θα πάρετε φρέσκο ψωμί, οπωροπωλείο–μανάβικο, και μίνι μάρκετ πλήρες εξοπλισμένο. Για τους φίλους των παραδοσιακών προϊόντων υπάρχει κατάστημα με γλυκά κουταλιού, χυλοπίτες, τραχανάς, μέλι, καρύδια, κάστανα και ρίγανη).

Δραστηριότητες
Οι Καρυές αποτελούν ιδανικό ορμητήριο για να εξερευνήσετε τις ομορφιές του Πάρνωνα ακολουθώντας τα σηματοδοτημένα μονοπάτια του ΕΟΣ Σπάρτης ενώ από το χωριό περνάει το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4.

  • Πεζοπορία: Από τις Καρυές προς τη Βαμβακού στα 1700μ θα βρείτε το εγκαταλειμμένο μοναστήρι της Αγ. Παρασκευής. Οι πιο έμπειροι πεζοπόροι μπορούν να ακολουθήσουν τα μονοπάτια από τη Βαμβακού για το καταφύγιο στην θέση Αρνόμουσγας (υψόμετρο 1420μ.). Η διαδρομή έχει σήμανση και διαρκεί δυόμισι ώρες.
    Με αφετηρία τις Καρυές και κατεύθυνση νότια προς τα χωριά Βαρβίτσα–Βαμβακού, θα βρείτε το καταφύγιο του Πάρνωνα στα 1.760 μέτρα, κάτω από την υψηλότερη κορυφή του Πάρνωνα την «Μεγάλη Τούρλα». Στην κορυφή μπορείτε να κάνετε πικνίκ. Εκεί υπάρχει το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Στην επιστροφή, προχωράτε βόρεια προς την Ιερά Μονή Μαλεβής του χωριού Αγ. Πέτρου και μετά από 8χλμ. φτάνετε στις Καρυές.
  • Ποδήλατο βουνού σε δασικούς δρόμους στην ευρύτερη περιοχή.
  • Γιορτές: Μοναδική ατμόσφαιρα επικρατεί στο χωριό στα πανηγύρια στις 26 και 27 Ιουλίου, της Αγ. Παρασκευής και του Αγ. Παντελεήμονα αντίστοιχα. Ο χορός, η διασκέδαση και οι τοπικές λιχουδιές δημιουργούν γιορτινή ατμόσφαιρα.

Βίλλα Νύμφες

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024