Στην Ιβηρική πρόλαβαν τους κινδύνους που τους αφορούσαν, εκτιμά ο Γιούνκερ
Καθησυχαστικός για τις περιπτώσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας εμφανίζεται ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική εφημερίδα L'Echo. O ίδιος διαβεβαίωσε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα είναι επαρκές για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στην ευρωζώνη.
Καθησυχαστικός για τις περιπτώσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας εμφανίζεται ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική εφημερίδα L’Echo.
O ίδιος διαβεβαίωσε ακόμα το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα είναι επαρκές για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στην ευρωζώνη.
«Το ταμείο με τη σημερινή του μορφή θα μας επιτρέψει να αντιδράσουμε με τον τρόπο που αρμόζει στις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν» τόνισε.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν διέψευσε τα περί διπλασιασμού των πόρων του Ταμείου, στα 880 δισ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου έσπευσε να φανεί καθησυχαστικός όσον αφορά στην Πορτογαλία και στην Ισπανία.
«Η Ισπανία και η Πορτογαλία επεδίωξαν να προλάβουν, σε επίπεδο δημoσιονομικών, τους κινδύνους που μπορεί να τους αφορούσαν».
Σχετικά με το αν υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, ο Γιούνκερ είναι κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει κανένας παραλληλισμός», υπενθυμίζοντας το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που ενέκρινε το Κοινοβούλιο στην Πορτογαλία.
«Όσον αφορά στην Ισπανία, βλέπω ότι η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή πολύ αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης» καταλήγει.
Ο Γιούνκερ τάχθηκε τέλος υπέρ ενός μόνιμου μηχανισμού επίλυσης των κρίσεων, ο οποίος θα πάρει τη σκυτάλη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όταν εκπνεύσει η ισχύς του το 2013.
Ωστόσο φάνηκε διστακτικός όσον αφορά στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Χωρίς να αποκλείει την ανάμειξή του, υπενθυμίζει ότι το ΔΝΤ, «το οποίο έχει εμπειρία στην επίλυση των κρίσεων», δεν κινήθηκε ποτέ προς αυτή την κατεύθυνση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Τραμπ: Ο πάπας Λέων είναι ελεύθερος να λέει ό,τι θέλει, αλλά έχει αδυναμίες στην εξωτερική πολιτική
- Το Ιράν χαιρετίζει τη συμφωνία του Λιβάνου με το Ισραήλ – «Εντάσσεται» στην εκεχειρία με τις ΗΠΑ
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: – Παραιτηθείτε… – Δεν εκβιάζομαι…
- Η βαθμολογία στη Euroleague και τα σενάρια για τον Παναθηναϊκό
- Μπαρτζώκας: «Το επίπεδο της Euroleague είναι καλύτερο από ποτέ»
- Europa League: Τα ζευγάρια των ημιτελικών – Πότε είναι ο τελικός
- Γκολ και highlights από τις ρεβάνς του Europa League (vids)
- Ο αποκλεισμός της ΑΕΚ έκλεισε την πόρτα της 10άδας στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/theodor-vasile-QgV8nrpQjQ8-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442