Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
in.gr

Πυρ ομαδόν κατά S.Marchionne από Ιταλούς πολιτικούς

Πλήθος αρνητικών σχολίων αλλά και συζητήσεις πυροδότησαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του ομίλου Fiat Sergio Marchionne σε τηλεοπτική εκπομπή για την πενιχρή ανταγωνιστικότητα των ιταλικών εργοστασίων του ομίλου, ενεργοποιώντας, όπως ήταν αναμενόμενο, τα αντανακλαστικά των Ιταλών πολιτικών.


Σε εκπομπή που προβλήθηκε την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στην ιταλική τηλεόραση ο, από το 2004, επικεφαλής της Fiat και ιθύνων νους της επανόδου της στην κερδοφορία, ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, με το συνήθη αφοριστικό του τρόπο ότι η παραγωγικότητα και των πέντε εργοστάσιων της Fiat στην Ιταλία δεν μπορεί να φτάσει ούτε αυτή του ενός πολωνικού εργοστασίου του ομίλου, μια δήλωση «βούτυρο στο ψωμί» των πολιτικών της γειτονικής χώρας.

Η πρώτη αντίδραση προήλθε από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και ηγέτη των ανεξάρτητων κεντροδεξιών βουλευτών, Gianfranco Fini ο οποίος αναφερόμενος στην καταγωγή του επικεφαλής της Fiat που γεννήθηκε στην Ιταλία αλλά από πολύ νωρίς μετακόμισε με την οικογένεια του στον Καναδά, δήλωσε: «..ο Marchionne αποδεικνύεται περισσότερο Καναδός παρά Ιταλός. Τα σχόλια του θα ήταν λογικά αν προέρχονταν από κάποιο ξένο διευθύνοντα σύμβουλο».

«Αν o όμιλος Fiat έχει μετατραπεί σε μια κολοσσιαία αυτοκινητοβιομηχανία, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για πολύ καιρό οι Ιταλοί φορολογούμενοι απέτρεψαν την κατάρρευσή της» συμπλήρωσε ο Ιταλός πολιτικός.

Τη σκυτάλη πήρε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Antonio di Pietro ο οποίος σε πιο ήπιους τόνους αλλά στο ίδιο μοτίβο σχολίασε ότι: «…οι δηλώσεις Marchionne είναι προσβλητικές και ανάξιες λόγου δεδομένου ότι η Fiat επωφελούνταν ανέκαθεν από το κρατικό χρήμα».

Ο Pier Luigi Bersani, ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος με αφορμή τη δήλωση επανέφερε το ζήτημα της απώλειας εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Ιταλία, αμφισβητώντας, όπως πολλοί πολιτικοί και συνδικαλιστές τη δέσμευση της Fiat για επενδύσεις στην Ιταλία δεδομένης της επέκτασής της στις αγορές των ΗΠΑ και της Βραζιλίας.

«Τι είδους μοντέλο έχουμε στο μυαλό μας όσον αφορά τις αυτοκινητοβιομηχανίες; Να παράγουμε αυτοκίνητα όπως στην Κίνα και τη Σερβία ή όπως στη Γαλλία και τη Γερμανία;» σχολίασε.

Σε ρόλο «πυροσβέστη», ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Fiat, John Elkann έσπευσε να καθησυχάσει επιχειρηματίες και τραπεζίτες λέγοντας ότι η Fiat δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ιταλία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Il Messagero.

Ωστόσο, ο δηλώσεις Marchionne δεν προκάλεσαν μόνο αρνητικά σχόλια καθώς υπήρξαν και κάποιες πιο ψύχραιμες φωνές όπως αυτές του ηγέτη του κεντρώου κόμματος UdC Pier Ferdinando Casini, ο οποίος δήλωσε:

«Δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τον Marchionne. Ακόμα και αν η Fiat είχε τη στήριξη της κυβέρνησης στο παρελθόν, έχει κάθε λόγο να μλά για την απώλεια της ανταγωνιστικότητας ή ότι δεν υπάρχουν ξένοι επενδυτές που να θέλουν να επενδύσουν στην χώρα μας».

auto.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο