Τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Βενεζουέλας θα κατασκευάσει η Ρωσία
Τη συμφωνία κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Βενεζουέλας επισφράγισαν σε πανηγυρικό κλίμα την Παρασκευή στο Κρεμλίνο οι Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Ούγκο Τσάβες -λίγο καιρό αφότου η Ρωσία παρέδωσε τον πρώτο πυρηνικό σταθμό του Ιράν στο Μπουσέρ. Μόσχα και Καράκας «εργάζονται για έναν κόσμο χωρίς ιμπεριαλισμό» είπε ο Τσάβες, ενώ ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα... χαρούν με αυτή τη συμφωνία.
Τη συμφωνία κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Βενεζουέλας επισφράγισαν σε πανηγυρικό κλίμα την Παρασκευή στο Κρεμλίνο οι Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Ούγκο Τσάβες -λίγο καιρό αφότου η Ρωσία παρέδωσε τον πρώτο πυρηνικό σταθμό του Ιράν στο Μπουσέρ. Μόσχα και Καράκας «εργάζονται για έναν κόσμο χωρίς ιμπεριαλισμό» είπε ο Τσάβες, ενώ ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα… χαρούν με αυτή τη συμφωνία.
Μετά τη συνάντηση Τσάβες-Μεντβέντεφ ο επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Σεργκέι Κιριγένκο και ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Νίκολας Μαντούρο υπέγραψαν τη συμφωνία «για την κατασκευή και λειτουργία ενός πυρηνικού σταθμού στο έδαφος της Βενεζουέλας».
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε δήλωσή του άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ μπορεί να μην χαρούν με αυτή τη συμφωνία, υπογράμμισε όμως ότι είναι ειρηνική.
«Υπεγράφη μία συμφωνία για τον πυρηνικό τομέα. Γνωρίζω από τώρα ότι θα κάνει κάποιους να ανατριχιάσουν. Ο πρόεδρος [της Βενεζουέλας] μου είπε ότι θα υπάρξουν κράτη που θα έχουν διαφορετικά αισθήματα γι’ αυτό το θέμα» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Λίγο νωρίτερα ο Τσάβες δήλωνε πως η Ρωσία, όπως έκανε και η πρώην ΕΣΣΔ, εργάζεται μαζί με τη Βενεζουέλα «για ένα κόσμο χωρίς ιμπεριαλισμό», τοποθετώντας τον πρώτο λίθο μνημείου στη Μόσχα αφιερωμένου στον εθνικό ήρωα της χώρας του Σιμόν Μπολίβαρ, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
«Η Ρωσία είναι στην καρδιά μου» δήλωσε ο Τσάβεζ κατά τη διάρκεια της τελετής.
Ο Σιμόν Μπολίβαρ, ο στρατηγός που ηγήθηκε πολλών κινημάτων ανεξαρτησίας τόσο στη Βενεζουέλα όσο και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, «ενσάρκωνε ένα μεγάλο όνειρο, ένα σχέδιο ελευθερίας» προσέθεσε ο Τσάβες.
«Ο Μπολίβαρ μιλούσε για γεωπολιτική ισορροπία. Η ΕΣΣΔ εξαφανίστηκε, μας λυπεί αυτό. Όμως η νέα Ρωσία πήρε τη σκυτάλη» υπογράμμισε για να συμπληρώσει: «είμαστε υπέρ της δημιουργίας ενός νέου κόσμου όπου δεν θα υπάρχει χώρος για επιθετικότητα και ιμπεριαλισμό. Ζήτω η φιλία. Θα νικήσουμε»…
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Νέος τραυματισμός για τον Ίσκο, χάνει το ματς με τον ΠΑΟΚ
- Νέα Υόρκη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της χιονοθύελλας – Χιλιάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί
- Πώς ο χιονάνθρωπος έγινε είδος υπο εξαφάνιση
- Πρωτοχρονιά: Ευφάνταστα, παράξενα, αστεία – Τα πιο ξεχωριστά έθιμα ανά τον κόσμο
- Ο Ταϊρίκ Τζόουνς αρέσει στον Ολυμπιακό – Παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Παρτιζάν οι «ερυθρόλευκοι» (vid)
- Πέθανε η ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό
- Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: «Εμείς φάγαμε λάσπη στην τηλεόραση, 3 γυναίκες τράβηξαν τα πάνδεινα στο δικαστήριο»
- Ivan Greko: «Δεν έχει βραχιολάκι» λέει ο δικηγόρος του τράπερ μετά τη σύλληψή του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 28.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jerry-zhang-1mBXWoGoI-s-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442