Μικρή παραμένει η προσέλευση των πολιτών στις Πολεοδομίες για τους ημιυπαίθριους
Πολύ μικρή παραμένει η προσέλευση των πολιτών στις Πολεοδομίες για τη δήλωση των ημιυπαίθριων χώρων, τρεις μήνες πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας. Οι αιτήσεις δεν ξεπερνούν τις 90.000, ενώ τα κτήρια με παράνομα κλειστούς χώρους υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 1,5 εκατομμύριο.
Πολύ μικρή παραμένει η προσέλευση των πολιτών στις Πολεοδομίες για τη δήλωση των ημιυπαίθριων χώρων, τρεις μήνες πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας.
Οι αιτήσεις δεν ξεπερνούν τις 90.000, ενώ τα κτήρια με παράνομα κλειστούς χώρους υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 1,5 εκατομμύριο.
Την τελευταία εβδοµάδα περίπου 6.500 ιδιοκτήτες πήγαν στις Πολεοδοµίες για να καταβάλουν το πρόστιµο.
Σύμφωνα με Τα Νέα, από το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκαθαρίζουν ότι «δεν θα δοθεί παράταση και δεν θα µειωθούν τα πρόστιµα», ωστόσο αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόµενο στα υψηλά πρόστιµα να αυξηθούν οι δόσεις (η ρύθμιση γίνεται σε 6 δόσεις).
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν περιθώριο µέχρι το τέλος Δεκεµβρίου να διευθετήσουν για 40 χρόνια τους παράνοµα κλειστούς ηµιυπαίθριους χώρους.
Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται είτε απευθείας στις πολεοδοµίες ως το τέλος του Δεκεµβρίου είτε µε συστηµένη επιστολή ως το τέλος Οκτωβρίου. Τα πρόστιµα κυµαίνονται από 5% έως 15% της τιµής ζώνης του ακινήτου, ενώ είναι αυξηµένα κατά 30% για τα εκτός σχεδίου εξοχικά.
Οι κατασκευαστές, από την πλευρά τους, ζητούν παράταση.
«Πρέπει να δοθεί παράταση µέχρι τον Απρίλιο του 2011», λέει ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Κατασκευαστών Ελλάδας, Δηµήτρης Καψιµάλης.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, επισηµαίνει «ότι η προσέλευση θα µπορούσε να είναι πολλαπλάσια, αν υπήρχε διαφορετική αντιµετώπιση για τους µεγάλους χώρους, όπως είναι για παράδειγµα, τα υπόγεια και οι πιλοτές».
«Γι’ αυτούς τους χώρους, στον υπολογισµό των προστίµων θα µπορούσαν να υπάρχουν για παράδειγµα συντελεστές παλαιότητας και να καταργηθούν οι συντελεστές µεγέθους και χρήσης», προσθέτει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κικίλιας στη συνάντηση με Γκίλφοϊλ: «Συνεργασία με ΗΠΑ σε θέματα λιμενικών υποδομών, ναυτιλίας και ασφάλειας»
- Πάθη, αλήθειες και απομυθοποιήσεις: Οι «Γυναίκες στο Ντιβάνι» επιστρέφουν
- Μουζακίτης: «Θα εξακολουθήσουμε να πιστεύουμε στην πρόκριση μέχρι την τελευταία στιγμή»
- ΕΕ: Η Σύνοδος Κορυφής για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξει συμφωνία
- Άρτα: Σοβαρό τροχαίο με ανατροπή νταλίκας που μετέφερε λάδια στην Ιονία Οδό – Εγκλωβίστηκε ο οδηγός
- Δένδιας: Η Ευρώπη χρειάζεται 20 χρόνια για να αποκτήσει σοβαρές Ένοπλες Δυνάμεις
- ΚΥΣΕΑ με θέμα εξοπλιστικά, SAFE και διεθνείς εξελίξεις
- Πορτοκαλί Τιμολόγια: Όφελος έως 18% στο ρεύμα για τις επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 09.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/astronomy-3094066_1920-315x220.jpg)
























![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes-6-315x220.jpg)




































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442