Η ΘΟΥ δεν έχει μυϊκά οφέλη διαρκείας για τις γυναίκες
Παρά τα επιστημονικά στοιχεία που θέλουν την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ) να συντελεί στη διατήρηση της μυϊκής μάζας της γυναίκας μετά την εμμηνόπαυση, νέα αμερικανική μελέτη δείχνει ότι το όφελος δεν διαρκεί επ' αόριστον.
Παρά τα επιστημονικά στοιχεία που θέλουν την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ) να συντελεί στη διατήρηση της μυϊκής μάζας της γυναίκας μετά την εμμηνόπαυση, νέα αμερικανική μελέτη δείχνει ότι το όφελος δεν διαρκεί επ’ αόριστον.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Menopause, η Δρ Τζένιφερ Μπία και οι συνεργάτες της στο Αντικαρκινικό Κέντρο της Αριζόνα γνωρίζουν ήδη ότι η μυϊκή μάζα της γυναίκας φθίνει μετά την εμμηνόπαυση, γεγονός που αποδίδεται στα επίπεδα των οιστρογόνων. Αυτό εγείρει το ερώτημα αν η ΘΟΥ μπορεί να συντελέσει σε διατήρηση της μυϊκής μάζας.
Τα αποτελέσματα της μελέτης Women’s Health Initiative, δείχνουν ότι οι γυναίκες που έχουν πάρει ορμόνες για τρία χρόνια διατηρούν μυϊκή μάζα, εν αντιθέσει με τις γυναίκες που είχαν κάνει εικονική θεραπεία.
Η τελική ανάλυση των στοιχείων όμως έδειξε ότι δεν υπάρχει μυϊκό όφελος από την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μετά από έξι χρόνια.
Η Δρ Μπία και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία από μια υποομάδα 1.941 γυναικών που είχαν πάρει μέρος στην Women’s Health Initiative. Περίπου οι μισές είχαν πάρει με τυχαία επιλογή εικονικό σκεύασμα και οι άλλες είχαν πάρει είτε μόνο οιστρογόνα είτε οιστρογόνα και προγεστερόνη μαζί.
Στην αρχή της μελέτης, τρία και έξι χρόνια αργότερα, η αναλογία μυών και λίπους σε κάθε σώμα μετρήθηκε με ακτινογραφίες DXA, είδος ακτινογραφίας που μετρά την οστική πυκνότητα.
Εν αντιθέσει με την μυϊκή διατήρηση που είχε καταγραφεί στις προηγούμενες μελέτες μετά από τρία χρόνια ΘΟΥ, η μελέτη της Δρ Μπία δεν έδειξε όφελος από την ΘΟΥ μετά από έξι χρόνια.
Η διατήρηση της μυϊκής μάζας και δύναμης είναι σημαντικά διότι έτσι οι ηλικιωμένοι διατηρούν την ικανότητά τους να κάνουν καθημερινές δραστηριότητες, όπως το βάδισμα, το ανέβασμα σκάλας, και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος πτώσης και καταγμάτων.
Η Αμερικανίδα ερευνήτρια διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν πάρει ΘΟΥ είχαν γενικά μειωμένο κίνδυνο πτώσης συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Αλλά η σχέση προέκυψε από τη μελέτη μικρού αριθμού περιστατικών, καθιστώντας δύσκολη την διαπίστωση της άμεσης επίδρασης της ορμονοθεραπείας.
Επίσης δεν προέκυψαν αποδείξεις που να συνδέουν τον αριθμό των πτώσεων μεταξύ των ομάδων με τις διαφορές ως προς την μυϊκή μάζα.
doctors.in.gr
- Μαινόμενος Μασκ μετά το πρόστιμο 120 εκατ. ευρώ στο X: Καταργήστε την Ευρωπαϊκή Ένωση
- «Αιμορραγία» στελεχών στην Apple – Μένει πίσω στην AI επανάσταση;
- Πλήρης κυριαρχία του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο με τον ΟΦΗ: 2 γκολ και 18-0 τελικές (pic, vids)
- Παράνομο πορνό, χάπια στύσης, κίνδυνος απέλασης: Μπόνι Μπλου και 17 άνδρες συνελήφθησαν στο Μπαλί
- Παραμένουν τα προβλήματα στον σιδηρόδρομο από την κακοκαιρία – Με λεωφορεία το Λειανοκλάδι – Λάρισα – Λειανοκλάδι
- Τα μπλόκα χωρίζουν τη Νέα Δημοκρατία στα δύο
- Gen Z: Η γενιά που ζητά οικονομική βοήθεια από τη μαμά και τον μπαμπά – Η κατάσταση στην Ελλάδα
- Διακοπές στη κόλαση: Γιατί επισκεπτόμαστε αξιοθέατα που έγιναν ακρότητες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 06.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-eser-tokas-54876734-25854069-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442