Η υπερκατανάλωση ζάχαρης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου
Αθήνα: Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κατεργασμένων ή προπαρασκευασμένων τροφίμων, τα οποία περιέχουν ζάχαρη, όχι μόνο παχαίνει ή μπορεί να προκαλέσει διαβήτη, αλλά επίσης συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (HDL-C), καθώς και υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων.
Αθήνα: Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κατεργασμένων ή προπαρασκευασμένων τροφίμων, τα οποία περιέχουν ζάχαρη, όχι μόνο παχαίνει ή μπορεί να προκαλέσει διαβήτη, αλλά επίσης συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (HDL-C), καθώς και υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων.
Και τα δύο αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.
Η μελέτη της Δρ Μίριαμ Βος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Η έρευνα έρχεται να προστεθεί σε άλλες μελέτες που ασκούν πίεση στις εταιρίες τροφίμων να παράγουν πιο υγιή προϊόντα. Ήδη ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών της Ν.Υόρκης και της Καλιφόρνιας, έχουν επιβάλει φόρο στην κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη, προκειμένου να καλύψουν τα ιατρικά έξοδα από παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
Η προσθήκη γλυκαντικών ουσιών στα αναψυκτικά και τα ποτά τις τελευταίες δεκαετίες έχει αυξήσει αισθητά την ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης και θερμίδων, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, η οποία είναι η πρώτη που εξέτασε την επίπτωση της ζάχαρης στα επίπεδα του λίπους στο αίμα.
Οι Aμερικανοί ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες άνω των 6.100 ενήλικων και τους κατέταξαν σε κατηγορίες ανάλογα με την κατανάλωση ζάχαρης και τα επίπεδα της χοληστερόλης. Διαπιστώθηκε ότι, κατά μέσο όρο, το 16% των ημερήσιων θερμίδων των καταναλωτών προερχόταν από τα πρόσθετα γλυκαντικά στα τρόφιμα και τα ποτά (έναντι μόνο 10,6% τη διετία 1977-78).
Η ομάδα εκείνων που έκαναν την μεγαλύτερη κατανάλωση, υπολογίστηκε ότι έτρωγε κατά μέσο 46 κουταλάκια ζάχαρης-γλυκαντικών καθημερινά, ενώ όσοι είχαν την χαμηλότερη κατανάλωση, έτρωγαν μόνο τρία κουταλάκια ζάχαρης την μέρα.
Διαπιστώθηκε ότι τα μέσα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης ήταν χαμηλότερα σε όσους κατανάλωναν περισσότερη ζάχαρη, ενώ αντίθετα στην ίδια ομάδα ήταν υψηλότερη η παρουσία τριγλυκεριδίων, καθώς και η αναλογία τριγλυκεριδίων προς «καλή» χοληστερόλη.
«Είναι σημαντικό για την μακροπρόθεσμη υγεία των ανθρώπων να αρχίσουν να κοιτάνε πόση πρόσθετη ζάχαρη τρώνε και να βρουν τρόπους να την μειώσουν», δήλωσε η Δρ Βος.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας, πρέπει να περικοπεί δραματικά η κατανάλωση ζάχαρης. Συστήνεται οι γυναίκες να μην τρώνε καθημερινά πάνω από 100 θερμίδες από πρόσθετη κατεργασμένη ζάχαρη, ποσότητα που ισοδυναμεί με έξι περίπου κουταλάκια την μέρα (25 γραμμάρια), ενώ οι άνδρες αντίστοιχα δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 150 θερμίδες ή εννέα κουταλάκια ζάχαρης τη μέρα (37,5 γραμμάρια).
Από την πλευρά τους πάντως, οι αμερικανικές ενώσεις παραγωγών αναψυκτικών και ποτών δεν αναγνωρίζουν ότι τα ποτά με ζάχαρη αποτελούν ξεχωριστό παράγοντα κινδύνου για την υγεία, είτε για καρδιοπάθεια είτε για παχυσαρκία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
health.in.gr
- Σκύλος στο αεροπλάνο – Προετοιμάστε τον για να έχετε ένα ομαλό ταξίδι
- Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στη λάσπη η Μονή Επανωσήφη – Δυνατοί άνεμοι σάρωσαν καταστήματα στον Άγιο Νικόλαο
- Κακοκαιρία Byron: Ήχησε το 112 στην περιοχή «Ποντιακά» Ελευσίνας – Πιθανή υπερχείλιση του ποταμού
- Ο Μανδάς αναφέρθηκε στο μέλλον του: «Δεν έχω μιλήσει με κανέναν»
- Ο Κουέντιν Ταραντίνο τελικά «δεν αντέχει» τους μισούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ – Και πιο πολύ τον Όουεν Γουίλσον
- Πούτιν: Θερμή υποδοχή του Ρώσου προέδρου στην Ινδία – Στο επίκεντρο το πετρέλαιο, υπό την πίεση των ΗΠΑ
- Το Παγκόσμιο Κύπελλο… ξεκινάει: Το βράδυ της Παρασκευής η κλήρωση του Μουντιάλ 2026
- Κακοκαιρία Byron: Υπερχείλισε ποταμός – Κινδύνευσαν τουρίστες και κάτοικοι στη Φοινικούντα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442