Ταμείο για την «επανένταξη» των Ταλιμπάν συστήνουν οι μεγάλες δυνάμεις
Τη σύσταση ταμείου για τη στήριξη των προσπαθειών της αφγανικής κυβέρνησης να πείσει τους Ταλιμπάν να εγκαταλείψουν τη βία συστήνουν οι μεγάλες δυνάμεις. Η διορία για την αλλαγή της κατάστασης πρέπει να είναι τα μέσα του 2011, είπε ο Γκ.Μπράουν κατά την έναρξη διεθνούς διάσκεψης για το Αφγανιστάν.
2
Τη σύσταση ταμείου για τη στήριξη των προσπαθειών της αφγανικής κυβέρνησης να πείσει τους Ταλιμπάν να εγκαταλείψουν τη βία συστήνουν οι μεγάλες δυνάμεις. Η μεταβίβαση της ασφάλειας αρχίζει μέσα στο 2010, είπε ο Γκ.Μπράουν κατά την έναρξη διεθνούς διάσκεψης για το Αφγανιστάν.
«Σήμερα εγκαθιδρύουμε ένα διεθνές ταμείο για να χρηματοδοτήσουμε αυτό το πρόγραμμα ειρήνης και επανένταξης και για να δώσουμε έναν εναλλακτικό οικονομικό πόρο σε όποιον δεν έχει κανένα» δήλωσε ο Γκ.Μπράουν
«Αλλά για τους αντάρτες που αρνούνται να δεχθούν τους όρους της επανένταξης, δεν έχουμε άλλη λύση από το να τους καταδιώξουμε» πρόσθεσε.
«Η μεταβίβαση της ασφάλειας κατά περιοχή θα αρχίσει αργότερα εφέτος» δήλωσε ο Μπράουν στην εναρκτήρια ομιλία του χαρακτηρίζοντας τη διάσκεψη «αποφασιστική στιγμή για τη διεθνή συνεργασία που σκοπό έχει να βοηθήσει τον αφγανικό λαό να αναλάβει την ασφάλεια και τη διακυβέρνηση της χώρας του».
Ο Γκ.Μπράουν τόνισε ότι η διορία για την αλλαγή της κατάστασης θα πρέπει να είναι τα μέσα του 2011.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν έκρυψε ότι το Αφγανιστάν θα συνεχίσει να ζει μια δύσκολη περίοδο.
«Γνωρίζουμε όλοι ότι το 2009 ήταν μια δύσκολη χρονιά για το Αφγανιστάν και ότι έχουμε ακόμα μια δύσκολη περίοδο μπροστά μας» τόνισε.
Ο Μπράουν υπενθύμισε ότι το 2009 ήταν η πιο αιματηρή χρονιά από τότε που άρχισε ο πόλεμος, ο οποίος, όπως είπε, έχει φθάσει σε ένα αποφασιστικής σημασίας σημείο.
Από την πλευρά του, ο Χαμίντ Καρζάι δήλωσε ότι η στρατιωτική παρουσία των ξένων δυνάμεων θα είναι απαραίτητη για αρκετά χρόνια ακόμα, ίσως και για μια 15ετία.
Κάλεσε επίσης τη Σαουδική Αραβία να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις ειρηνευτικές προσπάθειες στο Αφγανιστάν.
Τόνισε ότι θα καλέσει συμβούλιο πρεσβυτέρων για να συζητηθεί το πως θα υπάρξει συμφιλίωση με τους αντάρτες. Μάλιστα, κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι στο συμβούλιο αυτό θα προσκληθούν εκπρόσωποι των Ταλιμπάν.
Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι το σχέδιο του ΝΑΤΟ για τη μεταβίβαση της στρατιωτικής προσπάθειας στο Αφγανιστάν στις εγχώριες στρατιωτικές δυνάμεις «δεν αποτελεί στρατηγική εξόδου».
«Πρόκειται για μια προσπάθεια εδραίωσης των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν στις αφγανικές δυνάμεις να αναλάβουν τη διοίκηση με κάθε ασφάλεια σε μία δεδομένη ζώνη» ευθύνης.
«Και εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Αφγανούς εταίρους μας στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου» πρόσθεσε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ισημερινός: Ανταλλαγή πληροφοριών με ευρωπαϊκό κέντρο για την καταπολέμηση των ναρκωτικών
- Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα πλήττει τη Γη – Τι μπορεί να προκαλέσει
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ καθαιρεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, εξοργισμένος για την «ανικανότητα» στελεχών
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442