Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Δοκιμασία για τη Συνθήκη της Λισαβόνας η ισπανική προεδρία της ΕΕ

Δοκιμασία για τη Συνθήκη της Λισαβόνας η ισπανική προεδρία της ΕΕ

Η Ισπανία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα προεδρεύσει της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με μόνιμο πρόεδρο, τον Χέρμαν βαν Ρομπάι, και την Καθριν Αστον επί των Εξωτερικών. Η πρακτική εφαρμογή της Συνθήκης, η ευρωπαϊκή στάση στη μετανάστευση αλλά και μία πιθανή διεύρυνση στην ατζέντα της Μαδρίτης.

2

Θεσμικό «πείραμα» θα αποτελέσει η ισπανική προεδρία, καθώς η χώρα της Μεσογείου καλείται να αναλάβει το πρώτο εξάμηνο του 2010 τα ηνία της Ένωσης ενώ για πρώτη φορά η Ευρώπη θα έχει πρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών. Η Συνθήκη της Λισαβόνας, που δημιουργεί τα δύο αξιώματα, φαίνεται έτσι να υποβαθμίζει τη σημασία της ισπανικής προεδρίας.

Αλλά οι Ισπανοί δεν μοιάζουν να ενοχλούνται, σύμφωνα με την Deutsche Welle: ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, θα προτιμούσε να στέκεται πίσω από τη βαρόνη Αστον στις «οικογενειακές φωτογραφίες», κρίνοντας από τη μετριοφροσύνη με την οποία εκφράζεται για τον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο. «Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στην απόλυτη διάθεση της κυρίας Αστον, και μπορεί να της φανεί χρήσιμος σε θέματα για τα οποία, λόγω ιστορίας και τοποθεσίας, έχει περισσότερη εμπειρία, όπως τη Μέση Ανατολή, τη νότια Αμερική, τη βόρεια Αφρική, τη Μεσόγειο» λέει ο ίδιος ο Μ.Μορατίνος.

Παρόλα αυτά, οι Ισπανοί θέτουν ψηλά τον πήχη της προεδρίας τους: «Όνειρό μου είναι να εργαστώ, ώστε εντός του 2010 να έχουμε φτάσει στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, που θα συμβιώνει ειρηνικά και με ασφάλεια με το Ισραήλ» συμπληρώνει ο Μ.Μορατίνος, ενώ αναρωτιέται: «Γιατί να περιμένουμε;»

Αλλος υψηλός στόχος είναι η «Ευρώπη των 28», όσο πρόωρο και αν ακούγεται ίσως κάτι τέτοιο σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η Μαδρίτη θα ήθελε να δει την Κροατία να γίνεται μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας μέχρι τον επόμενο Ιούνιο, ενώ και η Σερβία μετράει την Ισπανία -που δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, εξαιτίας του προηγούμενου που ίσως δημιουργούσε στο ζήτημα των Βάσκων- στις «φιλικά διακείμενες» χώρες.

Στην ατζέντα της ισπανικής προεδρίας, τέλος, θα κατέχει σημαντικό ρόλο και το ζήτημα της μετανάστευσης. Εδώ, η Μαδρίτη μπορεί να επικαλεστεί την «ιδιαιτερότητά» της κατά τη συνεργασία με τους μονίμους αντιπροσώπους της ΕΕ, καθώς επηρεάζεται, όπως η Ιταλία, η Μάλτα αλλά και η Ελλάδα, άμεσα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο