36

Το Πεκίνο ετοιμάζεται να δώσει την οριστική έγκριση για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών ρυζιού και αραβόσιτου που προσφέρουν αυξημένη απόδοση και ανθεκτικότητα στα παράσιτα. Ελπίζει έτσι να εγγυηθεί τη διατροφική ασφάλεια 1,3 δισ. ανθρώπων, υπό το φάσμα της ερημοποίησης και της κλιματικής αλλαγής.

Το κινεζικό υπουργείο Γεωργίας έχει ήδη χορηγήσει προκαταρκτικές άδειες για τις νέες ποικιλίες, μια κίνηση που αποτελεί «μια σημαντική έκβαση των ερευνών της Κίνας στην τεχνολογία γενετικής μηχανικής», σύμφωνα με ανακοίνωση που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Κίνα είναι ήδη μεγάλος παραγωγός γενετικά τροποποιημένου βαμβακιού και λαχανικών όπως οι πιπεριές και οι τομάτες.

Αρκετές ποικιλίες «μεταλλαγμένου» ρυζιού έχουν λάβει έγκριση σε διάφορες χώρες, προς το παρόν όμως δεν καλλιεργούνται πουθενά σε εμπορική κλίμακα.

Η Κίνα αντιστοιχεί στο 20% της παγκόσμιας παραγωγής καλαμποκιού και στο 30% της παραγωγής ρυζιού, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.

Το Πεκίνο είχε προαναγγείλει την έγκριση νέων «μεταλλαγμένων» καλλιεργειών τον Ιούλιο του 2008, όταν παρουσίασε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια για τη διατροφική ασφάλεια της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου. Ο πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο είχε επισημάνει τότε τους κινδύνους της αστικοποίησης, της ερημοποίησης και της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον Χουάνγκ Ντεζούν, αναλυτή της συμβουλευτικής εταιρείας Beijing Orient Agribusiness Consultant, οι νέες ποικιλίες θα αυξήσουν την παραγωγή κατά περίπου 30%.

HGreenpeace Κίνας, πάντως, έκανε λόγο για «επικίνδυνο γενετικό πείραμα» και κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των μελετών για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ