Τα επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης
Λονδίνο: Μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Psychiatry.
Λονδίνο: Μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Psychiatry.
Επιπλέον, τα άτομα που τρώνε πολλά λαχανικά, φρούτα και ψάρια έχουν χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων περίπου 3.500 μεσηλίκων δημοσίων υπαλλήλων που εξετάστηκαν δύο φορές μέσα σε μια πενταετία.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με επικεφαλής την Δρ Αρχανα Σινγκ-Μανουξ χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες διατροφής, εκείνους που έτρωγαν άφθονα φρούτα, λαχανικά και ψάρια, και εκείνους που τρέφονταν κυρίως με επεξεργασμένα τρόφιμα (γλυκίσματα, τηγανιτά φαγητά, επεξεργασμένο κρέας, ραφιναρισμένους σπόρους και γαλακτοκομικά προϊόντα με πολλά λιπαρά).
Μετά από συνυπολογισμό και παραγόντων όπως το γένος, η ηλικία, η μόρφωση, η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα και τα χρόνια νοσήματα, διαπιστώθηκε μια σημαντικά διαφορά ως προς τον μελλοντικό κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με τα διατροφικά πρότυπα.
Όσοι έκαναν υγιεινή διατροφή είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο μελλοντικής κατάθλιψης, συγκριτικά με την ομάδα που έτρωγε επεξεργασμένα τρόφιμα. Αντίθετα, τα άτομα με διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένες τροφές είχαν 58% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν ελάχιστα κατεργασμένα τρόφιμα.
Αν και οι ερευνητές δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα τα άτομα με κατάθλιψη να τρώνε λιγότερο υγιεινά, πιστεύουν ότι αυτός δεν είναι ο πραγματικός λόγος των ευρημάτων της μελέτης, καθώς δεν υπήρχε σχέση μεταξύ διατροφής και προηγούμενης διάγνωσης κατάθλιψης.
Ενδεχομένως τα ευρήματα να αποδίδονται κάποιον παράγοντα του τρόπου ζωής που δεν είχαν συνεκτιμήσει οι επιστήμονες.
Πάντως μελέτη έχει δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης αλλά το πρόβλημα είναι ότι αν κάποιος ζει σε μια βόρεια χώρα δεν υπάρχει και σοβαρή πιθανότητα να κάνει μεσογειακή διατροφή.
Αυτό λοιπόν που πρέπει να μελετηθεί κάπως διαφορετικά η σχέση διατροφής και ψυχικής υγείας.
Αν και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ορισμένα τρόφιμα προστατεύουν ή αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης οι ερευνητές πιστεύουν ότι ίσως υπάρχει σχέση μεταξύ φλεγμονής και παθήσεων όπως η καρδιακή νόσος.
health.in.gr
- Πώς δρούσε το κύκλωμα που εκμεταλλευόταν ανήλικους αλλοδαπούς για να πουλάνε λαθραία τσιγάρα – 11 συλλήψεις
- Γαλλία: Drones εθεάθησαν πάνω από τη βάση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Μπρεστ
- Ο αθέατος πόλεμος μεταξύ των διαιτητών
- Ποιοι τουρίστες επιλέγουν την Αθήνα – Οι δύο σημαντικότερες αγορές
- ΣΥΡΙΖΑ: Πού πάνε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης; – Διαφήμιση 828.000€ για σιδηροδρομικά που δεν έγιναν
- Ο νέος τουριστικός χάρτης: Γιατί αλλάζουν οι προορισμοί και τι σημαίνει για την οικονομία
- «Κρυφός φόρος» η ακρίβεια στα τρόφιμα – Ο δραματικός αντίκτυπός της στην καθημερινότητα
- «Με έκαψε σήμερα» – Ο Τιμοτέ Σαλαμέ αποκαλύπτει το τελευταίο μήνυμα που έλαβε από τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442