Υπέγραψε τη Συνθήκη της Λισαβόνας ο Τσέχος πρόεδρος
Ο Τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους υπέγραψε τη Συνθήκη της Λισαβόνας, βάζοντας τέλος σε ένα «σίριαλ» εβδομάδων. Η Συνθήκη έχει τώρα επικυρωθεί από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και αναμένεται να τεθεί μέχρι τον Ιανουάριο σε ισχύ. Αρχίζουν διαβουλεύσεις για τον πρώτο πρόεδρο της ΕΕ.
Ο Τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους υπέγραψε την Τρίτη το μεσημέρι τη Συνθήκη της Λισαβόνας, βάζοντας τέλος σε ένα «σίριαλ» εβδομάδων. Η Συνθήκη έχει τώρα επικυρωθεί από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και αναμένεται να τεθεί μέχρι τον Ιανουάριο σε ισχύ. Αρχίζουν διαβουλεύσεις για τον πρώτο πρόεδρο της ΕΕ.
Ο ευρωσκεπτικιστής Β.Κλάους δεν δεχόταν να υπογράψει τη Συνθήκη, εάν δεν υπήρχε εξαίρεση για τη χώρα του από τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, στοχεύοντας στην αποτροπή νομικής βάσης στην οποία ενδεχομένως να στηρίζονταν μελλοντικά αιτήματα γειτονικών χωρών για αποζημιώσεις.
Μετά την αποδοχή των όρων του Τσέχου προέδρου από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες και την απόρριψη της προσφυγής γερουσιαστών που υποστήριζαν ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας θα δημιουργήσει ένα υπερ-κράτος, σε καταστρατήγηση της τσεχικής εθνικής κυριαρχίας, άνοιξε ο δρόμος για την υπογραφή της Συνθήκης.
«Υπέγραψα τη Συνθήκη της Λισάβονας στις 15:00 (τοπική ώρα)» δήλωσε ο Τσέχος πρόεδρος. Τόνισε ότι διαφωνεί με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά πρόσθεσε ότι τη σέβεται. «Με την ισχύ της εν λόγω Συνθήκης η Τσεχική Δημοκρατία σταματά να είναι ένα κυρίαρχο κράτος» είπε.
Χαιρετίζει η ΕΕ
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωνε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ότι η Συνθήκη μπορεί να τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.
«Ο δρόμος αποτέλεσε μαραθώνιο με εμπόδια, αλλά το τελευταίο εμπόδιο έχει τώρα απομακρυνθεί» δήλωσε.
Την απόφαση του Βάτσλαβ Κλάους χαιρέτισε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, κάνοντας λόγο για «πολύ σημαντική και ιστορική καμπή για όλη την Ευρώπη».
«Σήμερα είναι μια μέρα που η Ευρώπη κοιτά μπροστά, που θέτει στο περιθώριο τα χρόνια των διαιρέσεων για τους θεσμούς της, και ενεργεί για να λάβει ισχυρά και συλλογικά μέτρα για τα ζητήματα που είναι τα πλέον σημαντικά για τους ευρωπαίους πολίτες: η ασφάλεια , η κλιματική αλλαγή, η απασχόληση και η ανάπτυξη» δήλωσε.
Τη σκυτάλη έλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την υπογραφή της Συνθήκης της Λισαβόνας και εκτιμώντας ότι η ισχύς της Συνθήκης θα κάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση «πιο δημοκρατική και πιο ισχυρή».
Διαβουλεύσεις για τον πρώτο πρόεδρο
Τη διελκυνστίδα για την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας από την Τσεχία διαδέχονται τώρα οι ζυμώσεις για το πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ.
Ο ασκών την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ, ανακοίνωσε ότι αρχίζει διαβουλεύσεις για την επιλογή του πρώτου μόνιμου προέδρου της ΕΕ και του αρχηγού της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
«Αρχίζω τώρα τις διαβουλεύσεις» για να βρεθούν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα καθήκοντα του μόνιμου προέδρου και του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, ανέφερε ο Ράινφελντ σε ανακοίνωση του λίγο μετά την υπογραφή της Σνθήκης της Λισαβόνας από τον Τσέχο πρόεδρο.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι θα ανακοινώσει «μόλις καταστεί δυνατό» τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για να επιλεγούν αυτές οι «δυο προσωπικότητες που θα είναι το πρόσωπο και η φωνή της Ευρώπης», και ότι σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή την Συνθήκη την 1η Δεκεμβρίου.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.