Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ συναντάται ο Γιώργος Παπανδρέου

Με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ συναντάται ο Γιώργος Παπανδρέου

Συνάντηση γνωριμίας με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι θα έχει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Η συνάντηση συμφωνήθηκε μετά από πρόταση του κ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός έλαβε μέρος και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

103

Συνάντηση γνωριμίας με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ.Γκρούεφσκι συμφωνήθηκε μετά από πρόταση του Γ.Παπανδρέου στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ανδρών.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ συνεχάρη τον κ. Παπανδρέου για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Παπανδρέου συμμετείχε αρχικά στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στην ομιλία του τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στηρίζουν πολιτικές που θα δώσουν δουλειές για όλους, στηρίζουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και μια ευρωπαϊκή κοινωνία, η οποία θα κοιτάζει τον άνθρωπο.

Αναφέρθηκε στην Πράσινη Ανάπτυξη, τονίζοντας ότι μέσα από αυτή και εν όψει των μεγάλων αποφάσεων, που θα ληφθούν στην Κοπεγάχη, θα δημιουργηθεί ένας μοχλός και μια ευκαιρία, ώστε να μπορέσουν οι Σοσιαλιστές να πάρουν σημαντικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις.

Στόχος της συνάντησης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ήταν ο συντονισμός μεταξύ των Ευρωπαίων προοδευτικών ηγετών για τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν στη Σύνοδο Κορυφής.

Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την απασχόληση, υπό τη σκιά της οικονομικής κρίσης, οι προτεραιότητες για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και η Συνθήκη της Λισαβόνας.

Θετική ανταπόκριση στα Σκόπια

Οπρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ χαρακτήρισεθετική την αναγγελόμενη για την Πέμπτη συνάντηση στις Βρυξέλλες των πρωθυπουργών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Η συνάντηση αυτή των πρωθυπουργών των δύο χωρών συμβολίζει το σπάσιμο του πάγου. Από την μεριά μου θα επαναλάβω την πρόσκλησή μου προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να συναντηθούμε κι εμείς ως πρόεδροι των δύο χωρών για να δείξουμε ότι ως ηγέτες έχουμε κατανόηση για όλα τα προβλήματα, καθώς για την αποκατάσταση του διαλόγου ο οποίος πρέπει να αποτέλεσει ένα μήνυμα προς όλους τους ανθρώπους ότι υπάρχει επικοινωνία» ανέφερε ακόμη ο κ. Ιβάνοφ.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε ότι η συνάντηση των πρωθυπουργών δημιουργεί την ελπίδα ότι μπορεί να βρεθεί λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο θα σημάνει και το άνοιγμα της ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ.

Εξάλλου, τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων προβάλλουν ως πρώτο θέμα τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στις Βρυξέλλες.

Δ.Δρούτσας: «Ξεκάθαρη η κόκκινη γραμμή»

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο Reuters, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότιη ΠΓΔΜ δεν μπορεί να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ πριν λυθεί το θέμα της ονομασίας.

«Το θέμα της ονομασίας θα πρέπει να λυθεί πριν καν σκεφθούμε να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι μία πολύ ξεκάθαρη και αυστηρή γραμμή που έχει η Ελλάδα» είπε ο κ. Δρούτσας και συμπλήρωσε: «Τα τελευταία χρόνια το momentum είχε σχεδόν χαθεί… Ας θέσουμε ένα νέο στόχο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο