Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Νέες επιθέσεις αυτοκτονίας συγκλονίζουν και πάλι το Πακιστάν

Νέες επιθέσεις αυτοκτονίας συγκλονίζουν και πάλι το Πακιστάν

Δύο επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής στο Πακιστάν, αφήνοντας πίσω της δεκάδες νεκρούς. Η πρώτη έγινε έξω από τις εγκαταστάσεις της Αεροναυτικής Βάσης στην Κάμρα. Η δεύτερη έγινε έξω από πολυτελές ξενοδοχείο στην Πεσαβάρ, ενώ μία τρίτη έπληξε λεωφορείο στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

43

Μπαράζ επιθέσεων αυτοκτονίας σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής στο Πακιστάν. Η πρώτη -κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άνθρωποι- έγινε έξω από τις εγκαταστάσεις της Αεροναυτικής Βάσης στην Κάμρα. Η δεύτερη έγινε έξω από πολυτελές ξενοδοχείο στην Πεσαβάρ, ενώ μία τρίτη έπληξε λεωφορείο στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Νωρίς το πρωί ένας βομβιστής καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, όταν οι άνδρες ασφαλείας τον σταμάτησαν για έλεγχο έξω από την Αεροναυτική Βάση, 75 χλμ βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, Ισλαμαμπάντ. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν.

Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα ανατινάχθηκε στο πάρκινγκ πολυτελούς ξενοδοχείου, στην πόλη Πεσαβάρ, τραυματίζοντας άλλους 15 ανθρώπους.

Έκρηξη έπληξε, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, λεωφορείο, το οποίο κατευθυνόταν σε γάμο στην περιοχή Μοχαμάντ του βορειοδυτικού Πακιστάν. Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Από τις αρχές του μήνα -και ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις επιχειρούν εναντίον των Ταλιμπάν στα σύνορα με το Αφγανιστάν- έχουν σκοτωθεί 180 άνθρωποι, ενώ μέσα σε πέντε ημέρες έχουν σημειωθεί τέσσερις επιθέσεις.

Χθες, Πέμπτη, δολοφονήθηκαν ένας ταξίαρχος και ο οδηγός του, ενώ την Τρίτη τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στο Διεθνές Ισλαμικό Πανεπιστήμιο.

Οι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κλιμάκωσης των επιθέσεων στις πόλεις, καθώς εκτιμάται ότι οι Ταλιμπάν πιστεύουν πως ένα λουτρό αίματος θα αποδυναμώσει τη λαϊκή υποστήριξη στην πολιτική της κυβέρνησης.

Η χερσαία επιχείρηση στο Νότιο Ουαζιριστάν θεωρείται δοκιμασία για την αποφασιστικότητα της πακιστανικής κυβέρνησης να εξουδετερώσει τις βάσεις των ανταρτών, ενώ η εκστρατεία αυτή παρακολουθείται από τις ΗΠΑ και τις άλλες δυνάμεις που διατηρούν ισχυρές δυνάμεις στο γειτονικό Αφγανιστάν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο