Πιέσεις Γκέιτς στην Ιαπωνία για την αναδιάταξη των αμερικανικών δυνάμεων
Με πιέσεις για την αναδιάταξη της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα έφθασε την Τετάρτη στην Ιαπωνία ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, καθιστώντας σαφές ότι η εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας του 2006 έχει βαρύνουσα σημασία για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη νεοεκλεγείσα ιαπωνική κυβέρνηση.
Με πιέσεις για την αναδιάταξη της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα έφθασε την Τετάρτη στην Ιαπωνία ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, καθιστώντας σαφές ότι η εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας του 2006 έχει βαρύνουσα σημασία για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη νεοεκλεγείσα ιαπωνική κυβέρνηση.
«Είναι καιρός να προχωρήσουμε» δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκέιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις συνομιλίες με τον Ιάπωνα ομόλογό του Τοσίμι Κιταζάουα. «Αυτή μπορεί να μην είναι η τέλεια εναλλακτική για όλους, είναι όμως η καλύτερη εναλλακτική για όλους» δήλωσε.
Αφησε, παράλληλα, ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού λέγοντας ότι εναπόκειται στην Ιαπωνία να αποφασίσει μικρές αλλαγές στην προτεινόμενη εγκατάσταση δύο αεροδιαδρόμων των Αμερικανών πεζοναυτών στην ακτή της νότιας ιαπωνικής νήσου Οκινάουα.
Το 2006 συμφωνήθηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και το επί μακρόν κυρίαρχο συντηρητικό κόμμα της Ιαπωνίας μία ευρείας κλίμακας αναδιάταξη των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα -προγενέστερη συμφωνία του 1996 είχε απορριφθεί από τους ντόπιους, πολλοί εκ των οποίων συνδέουν τις αμερικανικές βάσεις με εγκληματικότητα, ηχορύπανση, μόλυνση και ατυχήματα.
Ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι επισήμανε στον Αμερικανό ομόλογό τους τις πολιτικές δυσκολίες που συναντά η συμφωνία, όμως συμπλήρωσε ότι δεν θα είναι υγιές για τη συμμαχία των δύο χωρών μια μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων.
Η κυβέρνηση που συγκρότησε μόλις πριν από ένα μήνα το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας έχει δεσμευθεί ότι θα επιδιώξει μία διπλωματική πορεία λιγότερο εξαρτημένη από τη στενή σύμμαχο Ουάσινγκτον, σημειώνει το Reuters.
Η δήλωση αυτή καλλιέργησε φόβους ότι δεσμοί άμυνας ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου μπορεί να δεχθούν πλήγμα σε μία περίοδο κατά την οποία αυξάνονται η οικονομική επιρροή και η στρατιωτική ισχύς της Κίνας, ενώ η Βόρειος Κορέα παραμένει σταθερά απρόβλεπτη.
Η επίσκεψη του Ρόμπερτ Γκέιτς στο Τόκιο ήλθε για να προετοιμάσει το έδαφος για την άφιξη του Αμερικανού προέδρου στην Ιαπωνία στις 12 Νοεμβρίου.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας