Δεκαοκτάμηνη ποινή με αναστολή εισηγούνται οι εισαγγελίες για τον Ντε Βιλπέν
Ποινή 18 μηνών με αναστολή και καταβολή χρηματικού προστίμου ύψους 45.000 ευρώ προτείνει η Εισαγγελία για τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν στην πολύκροτη δίκη για δυσφήμηση του Νικολά Σαρκοζί που έχει «ταρακουνήσει» τη γαλλική πολιτική σκηνή.
Ποινή 18 μηνών με αναστολή και καταβολή χρηματικού προστίμου ύψους 45.000 ευρώ προτείνει η γαλλική Εισαγγελία για τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν στην πολύκροτη δίκη για δυσφήμηση του Νικολά Σαρκοζί που έχει «ταρακουνήσει» τη γαλλική πολιτική σκηνή.
Η εκδίκαση της «καυτής» υπόθεσης Clearstream φθάνει στο τέλος της με την τελευταία ακροαματική διαδικασία να είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή. Η ετυμηγορία, ωστόσο, δεν αναμένεται πριν από τον Ιανουάριο.
Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν και άλλα τέσσερα πρόσωπα κατηγορούνται για συνωμοσία σπίλωσης του Νικολά Σαρκοζί με στόχο να πληγούν οι πιθανότητές του να κερδίσει την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας στις εκλογές του 2007 -κατηγορία την οποία ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας αρνήθηκε με έμφαση στην απολογία του.
Ο πρώην πρωθυπουργός κινδύνευε έως και με πενταετή ποινή κάθειρξης εάν κρινόταν ένοχος για τις πιο σοβαρές από τις κατηγορίες που τον βαρύνουν στη δίκη της δεκαετίας στη Γαλλία.
Ο εισαγγελέας Ζαν-Κλοντ Μαρέν απεφάνθη ότι ο Ντε Βιλπέν διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο -«τουλάχιστον μέσω της αδράνειάς του»- στην εκστρατεία συκοφάντησης του νυν προέδρου της Γαλλίας και ζήτησε να του επιβληθεί 18μηνη ποινή με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο ύψους 45.000 ευρώ -χωρίς να εισηγείται φυλάκιση.
Ο εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθούν ποινές και σε βάρος τριών ακόμα συγκατηγορουμένων του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας. Ανάμεσά τους ο Ζαν-Λουi Γκεργκορέν, ο πρώην διοικητής της μητρικής εταιρείας EADS που κατασκευάζει το Airbus.
Το σκάνδαλο Clearstream
Η υπόθεση χρονολογείται από το 2004 όταν ο τότε υπουργός Εσωτερικών και διεκδικητής του χρίσματος για την προεδρία Νικολά Σαρκοζί, επιχειρηματίες, ακόμη και πρώην μυστικοί πράκτορες, εμφανίστηκαν να διατηρούν μυστικούς λογαριασμούς στον χρηματοπιστωτικό οργανισμό του Λουξεμβούργου Clearstream.
Στους λογαριασμούς καταγγέλθηκε ότι είχαν κατατεθεί προμήθειες από τη σύμβαση πώλησης γαλλικών φρεγατών στην Ταϊβάν, ύψους 2,8 δις δολαρίων, το 1991. Η γαλλική Δικαιοσύνη κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι κατηγορίες ήταν ψευδείς, και ο Σαρκοζί και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι υπέβαλαν μήνυση, μιλώντας για εκστρατεία δυσφήμησής τους.
Στην υπόθεση ενεπλάκη το όνομα του Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, βασικού εσωκομματικού αντιπάλου του Νικολά Σαρκοζί, τον οποίο και στήριξε ο Ζακ Σιράκ καθ όλη τη διάρκεια των αποκαλύψεων.
Οι υποψίες για το ρόλο του Ντε Βιλπέν εδράζονται στο γεγονός ότι την εποχή που διατελούσε υπουργός διέταξε τουλάχιστον δύο μυστικές έρευνες γύρω από την υπόθεση Clearstream χωρίς να ενημερώσει τον τότε πρωθυπουργό και τους δικαστές που ερευνούσαν την υπόθεση, και γνωρίζοντας πως οι κατηγορίες εις βάρος του Σαρκοζί ήταν ψευδείς.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας